Kliketi-klik

Kojom tipkovnicom igrati na računalu

    AUTOR:
    • Matej Milohnoja

  • OBJAVLJENO:
  • 27.02.2015. u 10:57

tipkovnice-naslovna

Tipkovnice su sastavni dio hardvera bilo kojeg računala, ali ako većinu vremena provedete na računalu igrajući igre, tada one ”standardne” koje dobijete kad računalo kupujete jednostavno nisu dovoljno dobre. Mi smo se malo potrudili i pronašli 6 tipkovnica za koje nećete pogriješiti bez obzira na koju se odlučili.

Razer BlackWidow Chroma

(cca. 1086 kn na Amazonu)

01-razer-blackwidow-chroma

Kada uspijete u jednom komadu hardvera objediniti responzivno tipkanje, fantastičan dizajn, cijelu plejadu softverske podrške i macro naredbi, tada dobivate Razer BlackWidow Chroma tipkovnicu. Ova mehanička tipkovnica je jedna od trenutno najboljih na tržištu, te sadržava ogromnu količinu sadržaja upakiranih u cijenu koja nije prevelika s obzirom na svoje mogućnosti.

Trenutno snimanje macro naredbi pomaže kod igranja MMO-naslova, a posebni Gaming mod vas osigurava od vraćanja na radnu površinu ako slučajno pritisnete Windows tipku. Također, BlackWidow Chroma je potpuna RGB tipkovnica što znači da boju osvjetljenja možete namještati kako god vam odgovara.

+ jednostavno raznobojno osvjetljenje, izvrsne tehničke performanse i softverska podrška

- snimanje macro naredbi zna biti komplicirano

Corsair Gaming K70 RGB

(cca. 1154 kn na Amazonu)

02-corsair-gaming-k70-rgb

Corsair Gaming K70 RGB dolazi u tri različite varijante: Cherry MX Red – za one koji vole responsivnost na lagani dodir, Cherry MX Blue – za one koji vole više otpora i zvuka prilikom tipkanja, te Cherry MX Brown – za one koji se nalaze negdje između.

Bez dodatnih tipki i sa dodatnim produžetkom koji omogućuje odmor za zapešća, Gaming K70 RGB nudi podjednako dobro igraće iskustvo, igrali vi primarno strategije, FPS-ove, RPG-ove, akcijske avanture ili MMO igre. Također, tipkovnica ima opciju kojom možete postaviti boju za svaku tipku što omogućava lakše snalaženje kad stvari na ekranu postanu frenetične.

+ odlične tipke, dizajn, izbor otpora tipki, svjetla i boje

- komplicirana softver podrška

Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800

(cca. 473 kn na Amazonu)

03-logitech-wireless-illuminated-keyboard-k800

Ljudi koji većinu svog vremena na računalu provode igrajući igre (neovisno o žanru) u velikoj većini slučajeva izbjegavaju bežične tipkovnice. Onima od vas kojima to ne smeta, svakako trebamo skrenuti pozornost na Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800. Osim što je bežična, K800 nije mehanička tipkovnica, već koristi membranu, što u praksi znači minimalan otpor tipki bez ikakvih zvukova (što nije ni mana ni vrlina, već ovisi o osobnim ukusima).

Za bežičnu tipkovnicu je poprilično izdržljiva i traje 10 dana „prosječnog“ korištenja. Nakon što se potroši, punite ju spajanjem sa kućištem putem univerzalnog micro-USB kabla. Pozitivna je i funkcija detektiranja vaših ruku, odnosno svijetla ispod tipaka će se upaliti tek kad se približite, što dodatno štedi bateriju kad se ne koristi intenzivno.

+ osvjetljenje se pali na senzor, cijena

- bežična

Microsoft SideWinder X4

(cca. 1273 kn na Amazonu)

04-microsoft-sidewinder-x4

Jedina „službena“ tipkovnica na listi, također, kao i K800, koristi sustav membrane umjesto mehaničkog, ali zato za razliku od nje nije bežična. SideWinder X4 izgleda izvrsno, kompletno crna sa narančastim LED pozadinskim svjetlom, htjet ćete gasiti svjetlo samo kako bi izgledala još bolje.

Osim izgleda softverski je izvrsno podržana (kao što je i za očekivati od Microsofta) pa tako ima mogućnost čuvanja 18 profila macro naredbi koje su specifične za aplikaciju. To zvuči i radi fantastično i omogućuje vam da komande za LoL ostanu različite od onih iz WoW-a ili Battlefielda. Između ostaloga iz Microsofta hvale i izdržljivost svog proizvoda koji navodno može izdržati pritiskanje 26 tipki istovremeno.

+ izgled, macro profili, izdržljivost

- nema mehaničku varijantu

Logitech G910 Orion Spark

(cca. 1218 kn preko Logitecha)

05-logitech-g910-orion-spark

Od svih žanrova MMO je onaj koji zahtjeva uvjerljivo najviše „trošenja“ tipkovnice. Zbog konstantnog stiskanja istih tipki takve igre zahtijevaju mnogo izdržljivih, mehaničkih tipki za razne specifične macro naredbe. G910 Orion Spark igračima nudi upravo to.

Logitech u svom hardveru nudi opciju programiranja 9 macro tipki kroz 3 lako promjenjiva profila što igračima omogućuje precizno namještanje komandi za svoje najdraže igre bez da se pritom žrtvuje jednostavnost i pristupačnost. Tipkovnica je u potpunosti RGB što znači da ćete moći prilagoditi svjetla i boje za svaku pojedinačnu tipku, te na taj način dodatno poboljšati svoje performanse.

+ najbolji izgled i osvjetljenje od svih tipkovnica, intuitivni softver, savršeno snimanje macro naredbi

- ništa bitno

CM Storm QuickFire Rapid – Tenkeyless

(cca. 954 kn na Amazonu)

06-cm-storm-quickfire-rapid-tenkeyless

Ako svoju tipkovnicu morate smjestiti u skučeni prostor onda je možda upravo ovo tipkovnica za vas. Duga svega 36,8 cm (ali bez brojčanika sa desne strane) idealna je za one među nama koji računalo gotovo isključivo koriste za igranje. Tipke su mehaničke i dolaze u tri oblika (kao i Corsair Gaming K70 RGB) koja ovise o otporu i zvuku.

Izuzev svoje veličine ova tipkovnica ne donosi ništa posebno. Zbog manjeg broja tipki moći ćete rekonfigurirati druge kako biste manjak nadoknadili (ali osobna konfiguracija je moguća i na svim ostalima). U svakom aspektu solidna, CM Storm QuickFire Rapid se jednostavno ne ističe po ničemu od ostalih dostupnih tipkovnica na tržištu.

+ kompaktna, solidne performanse

- nekonzistentno osvjetljenje, konfiguriranje tipki je nepotrebno komplicirano

tipkovnice-face

Kao što možete vidjeti sve tipkovnice koje su namijenjene primarno igranju koštaju puno. Cijene se kreću oko 1000 kn, što je u Hrvatskoj bliže cijeni procesora ili grafičke kartice koju prosječni igrač kupuje. Baš zbog toga cijenu nismo gledali kao faktor prilikom analize (izuzev bežične K800 koja je znatno jeftinija od ostalih), ali ne treba očajavati. Kvalitetnih rješenja ima i za nama prihvatljive cijene, a ova lista vam može biti vodilja što tražiti prilikom kupovine.

Također valja istaknuti da su sve navedene tipkovnice prilagođene engleskom tržištu, što znači da nema hrvatskih simbola. Za čisto igranje to ne znači ništa, ali prilikom pisanja se mora obratiti pozornost i na takve stvari.

Izdvajamo