Dolazi vrijeme jeftinih igara

GoG.com je pionir u prodaji i distribuciji kvalitetnih igara po znatno prihvatljivijim cijenama

Prosječna Hrvatska neto plaća u studenom je iznosila oko 5000 kuna tj. prosječan radnik zarađivao je oko 30 kuna na sat. Poželi li taj isti radnik odigrat kakvu igru novijeg datuma za nju će morat izdvojit minimalno 350, a nerijetko i preko 500 kuna što znači da za jednu igru mora radit minimalno dan i pol. U Americi je situacija nešto bolja, ali ne i zadovoljavajuća za tamošnje igrače.

Sa minimalnom cijenom sata rada od oko 7 dolara i cijenom novih igara od oko 50 dolara čak i najlošije plaćeni radnik morat će radit manje od jednog dana kako bi si priuštio igru. Unatoč činjenici da su igre u razvijenim zemljama (u relativnom odnosu) puno jeftinije nego u Hrvatskoj tamošnji igrači se puno više bune od nas i pokrenuli su zanimljiv trend.

Puno besplatnih igara i sve više jeftinih igara

Kako sada stoje stvari teško je da ćemo uskoro za 5 dolara kupovati nove hit naslove poput Grand Theft Autoa ili Fallouta 3, ali igrači više nisu voljni plaćati punu cijenu igara i proizvođači su se morali prilagoditi promjenama. Za početak su poklonili igračima starije igre na besplatan download. The Suffering je primjerice jedna od hit igara koje su nedavno postale besplatne. Zatim smo dobili i potpuno novi poslovni model koji je prvi ozbiljnije počeo primjenjivati EA-ov Battlefield Heroes (igra će se pojaviti početkom iduće godine). Igra je potpuno besplatna za sve igrače, a financira se od mikrotransakcija i oglasa unutar same igre koji ne smetaju igračima.

Posljednji novi koncept je Good old Games (www.gog.com) koji po cijeni od samo 5 tj. 10 dolara nudi pregršt legendarnih igara poput: Descent 3, Freespace, Sacred, Fallout, MDK i mnogih drugih. Igre su lišene bilo kakvih suludih zaštita poput DRM-a. Modificirane su tako da provjereno rade na Windowsima XP i Vista, a uz svaku kupovinu dobit ćete i dodatke uz igru poput soundtrackova i cheatova.

Neka nova vremena

GoG sam za sebe, kao niti bilo koji navedeni koncept ne predstavlja nikakvu revoluciju, ali jasno ocrtava u kojem smjeru se razvija industrija igara. Neupitno je da će još neko vrijeme biti igara koje će (barem na početku) koštati 500 kn, ali idući put kada odlučite investirati u neki novi naslov prosurfajte obavezno Netom i pogledajte što se sve nudi jer lako moguće da ćete potrošiti samo 50 kuna, a ne 500. Kako bi opstali, proizvođači igara su prisiljeni promijeniti klasične poslovne modele prodaje igara i ponuditi igračima igre po prihvatljivijim cijenama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:51