PR
10 GODINA

5000 sadnica za Medvednicu

Pridružite se najvećoj volonterskoj akciji u svijetu – u subotu 19. ožujka ponovno će se zamračiti brojni svjetski gradovi, a osim gašenja svjetla ove godine možete doprinijeti pošumljavanjem Parka prirode Medvednica.

Povodom desetog, jubilarnog “Sata za planet Zemlju” organiziraju se brojne akcije za sprječavanje klimatskih promjena, a jedna od njih je i pošumljavanje parka prirode čiji su šumski ekosustavi narušeni brojnim vremenskim nepogodama prošlih godina.

– Šume u Hrvatskoj skladište 256 milijuna tona ugljika, što je 3% globalne ljudske emisije ugljika. Na nama je da šume očuvamo, da njima dobro upravljamo i da ih proširimo kao skladište ugljika, a šuma Medvednice je najbolji pročišćivač zraka glavnoga grada – kazao je Martin Šolar, direktor WWF Adria i pozvao sve ljubitelje prirode da podrže akciju i da u subotu u 10 sati budu na donjoj stanici žičare.

PR

– Protekla 2015. godina pamtit će se, prema službenim meteorološkim podacima, kao najtoplija u povijesti, a zadnjih nekoliko godina područje Parka prirode Medvednica poharalo je osam oluja i jedan ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavu, posebno na južnoj strani središnjeg dijela Medvednice – naglasila je ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić-Limari i dodala kako su se upravo zbog toga ove godine u “Sat za planet Zemlju” uključili ne samo gašenjem rasvjete na Medvedgradu, već i akcijom pošumljavanja jednog hektra područja u zoni Bliznec.

Kupnju 5000 sadnica i sadnju jednog hektra sljemenske šume omogućila je IKEA Hrvatska, globalni partner WWF-a.

– Ova mala akcija na Medvednici dio je globalnih napora koje činimo kako bismo vratili planeti ono što joj na neki način i uzimamo – izjavio je Igor Štefanac, glasnogovornik IKEA Hrvatska.

WWF Satom za planet Zemlju već deset godina potiče građane da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena. Uz simbolično gašenje svjetla od 20:30 do 21:30 sati, WWF poziva sve ljubitelje prirode da promjenom profilne fotografije na Facebooku daju do znanja da su se i oni uključili u globalnu volontersku akciju. Fotografiju možete promijeniti slijedeći upute na stranici earthhour.org i pokazati da želite “promijeniti klimatske promjene”.

Linker
25. travanj 2024 06:21