Željko Grgić
NAJBOLJI RECEPTI

FAŠNIK JE Napravite krafne, fritule, poderane gaće - ali na drugačiji način

Krafne i fritule tradicionalno se rade u ovo doba godine i iako ne bismo imali ništa protiv njih ni u njihovu izvornom, klasičnom obliku, ove godine poželjeli smo nešto malo drugačije.

Kako malo osvježiti dobro poznate slastice i spremiti ih u drugačijem obliku? Evo nekih prijedloga…

POPSIĆI OD FRITULA

Sastojci: 25 dag glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 2 dl čvrstog jogurta, 2 jaja, 1 jabuka, limunova korica, ulje za prženje, čokolada za ukrašavanje

Priprava: Izmiješajte suhe sastojke. Mokre sastojke povežite, dodajte limunovu koricu i sitno naribanu jabuku. Spojite suhe i mokre sastojke pa žlicom grabite male količine smjese i pržite u dubokoj masnoći. Kad je donja strana gotova, fritula bi se trebala sama okrenuti. Pečene fritule prelijte otopljenom čokoladom, pospite šarenim mrvicama te po želji nabodite na štapiće.

Foto: Željko Grgić

PODERANE GAĆE

Sastojci: 50 dag glatkog brašna, 1 jogurt, 2,5 dl mlijeka, 1 kocka svježeg kvasca, 2 žlicice soli, 1 prašak za pecivo

Priprava: U zagrijano mlijeko dodajte šećer, malo brašna i kvasac. Pustite da se digne. Zamijesite tijesto od svih sastojaka te ostavite na toplom da se udvostruči. Premijesite i ostavite da se ponovno digne. Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na 0,5 cm, izrezujte pravokutnike i zarežite ih po sredini. Pržite u dubokoj masnoći do zlatne boje. Odložite na papirnati ubrus pa pospite šećerom ili čokoladom u prahu.

Foto: Željko Grgić

HRSKAVE KRAFNE

Sastojci (za 15 komada): 1 žlica suhog kvasca, 2,5 dl mlijeka, 4 žlice šećera, 2 jaja, 45 dag brašna, 12,5 dag maslaca

Ocaklina: 1 žlica meda, 1 žlica mlijeka

Priprava: U zagrijano mlijeko uspite kvasac i šećer, pomiješajte pa dodajte brašno i jaja. Umijesite tijesto, koje treba biti ljepljivo, te pustite da odstoji pola sata. Premijesite na pobrašnjenoj površini, razvucite na 0,5 cm te premažite trećinom omekšalog maslaca. Preklopite na trećinu pa ponovite. Okrenite (dio koji je bio vodoravno sad je okomito), razvucite te postupak ponovite još dvaput (kao za lisnato tijesto).

Ponovno razvucite tijesto pa izrežite trake širine 3 cm. Zarolajte ih u stožac, stavite u kalupe ili šalice te pecite 20 minuta na 175 stupnjeva. Premažite glazurom i pospite čokoladnim mrvicama, mljevenim orasima, listićima badema.

Foto: Željko Grgić

Recepti Ružica Jukičić, Bluesan hotel Kaj, pripremila Vesna Gregl

Linker
20. travanj 2024 00:40