ŠPANJOLSKA HOBOTNICA

Inaki Urdangarin osramotio kraljevski dvor?

Posljednjih mjeseci Španjolci su na ulicama. Javno iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog malih plaća, sve većih troškova života, skupoćom koja ih je uništila, nezaposlenošću. Stoga je kraljevsku kuću još snažnije pogodila vijest kako je Inaki Urdangarin (43), suprug infante Cristine i zet španjolskog kralja Juana Carlosa i kraljice Sofije, upleten u financijski skandal u kojem je, navodno, protupravno zaradio milijune eura.

Vojvoda od Palma de Mallorce, kakva je službena titula Inakija Urdangarina, tu je svotu, navodno, namaknuo tijekom dvije godine, od 2004. do 2006., preko neprofitne nevladine organizacije za promicanje obiteljskog zdravlja kojom je u to vrijeme upravljao.

Španjolski mediji donose kako su javne ustanove i tvrtke na račun Urdangarinove neprofitne udruge uplaćivale znatne novčane priloge, a najveći dio tog novca umjesto u za to predviđenim kampanjama za promicanje obiteljskog zdravlja, navodno je završavao na računima tvrtki čiji je osnivač bio Urdangarin ili osobe blisko s njim povezane. Koji su, pak, opet navodno, spomenutoj neprofitnoj organizaciji fakturirali usluge koje uopće nisu izvršene ili su izvršene po višestruko nižim cijenama. Inakija Urdangarina se sumnjiči da je prisvojio dio novca od ukupno šest milijuna eura koliko je fondacija dobila od regionalnih vlada Valencije i Balearskih otoka za organiziranje raznih događanja, poput sportskih seminara.

Španjolski antikorupcijski ured, uz pomoć financijskih inspektora i kriminalističke policije, još slijedi trag novca, te istražuje tko je sve imao koristi u korupcijskoj aferi koja potresa Španjolsku, no nagađa se da bi jedna od karika mogao biti i zet španjolskog kralja.

Inaki Urdangarin nije službeno optužen, a u subotu je izjavio da mu je žao zbog štete koju je nanio kraljevskoj obitelji, ali je naglasio da ništa loše nije učinio. I Rafael Spotorno, šef kraljevskog osoblja, na konferenciji za novinare rekao je kako se nada da će vlasti što prije završiti istragu. Ali je i dodao da Inaki Urdangarin – koji se s kraljevskom obitelji posljednji puta u javnosti pojavio 12. listopada, na vojnoj paradi u Madridu upriličenoj u povodu državnog praznika – 519. godišnjice Ko­­lum­bova otkrića Amerike – do daljega neće sudjelovati na ceremonijama kraljevskog dvora.

Mnogi se pitaju kako si je princezin suprug i bivši kapetan španjolskih rukometaša koji su na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. osvojili brončanu medalju, uopće mogao dopustiti da na bilo koji način bude upleten u skandal. Tim više što potječe iz ugledne obitelji. Kao sinu imućnog i uglednog baskijskog bankara i političara, nikada mu ništa nije nedostajalo. Njegovo vjenčanje s infantom Cristinom u Barceloni 1997. bilo je jedan od društvenih događaja godine u svijetu. A slovio je i za osobu čvrstog morala koja je samo mogla biti uzor svojim sinovima Juanu Valentinu (12), Pablu (11) i Miguelu (9) te kćerkici Irene (6).

Inaki Urdangarin i infanta Cristina prije tri godine su se preselili u Washington, gdje je vojvoda od Palma de Mallorce visokopozicionirani menadžer u španjolskoj telekomunikacijskoj kompaniji Telefonica, tako da su ih u Španjolskoj viđali samo preko ljeta. No, ti bezbrižni dani, šetnje kraljice Sofije s unučićima po Palma de Mallorci, kao i obiteljsko sudjelovanje na regati, ostali su u sjeni skandala.

Zasad se u istrazi ne spominje ime kraljeve mlađe kćeri Cristine, ali Rafael Spotorno nije isključio mogućnost da bi i ona privremeno mogla biti izuzeta od dužnosti koje ima kao španjolska princeza. U svakom slučaju, i Španjolci i kraljevska kuća očekuju da se afera što prije razriješi. Na bilo koji način.

Diana Šetka

Linker
18. travanj 2024 20:17