DOMAĆE KOLEKCIJE

Monika Sablić oduševila druge večeri Cro A Portera

XD XENIA DESIGN (pogledajte fotogaleriju) Druga večer Cro A Portera započela je u hladnom dijelu Westgate Arene gdje je Ksenija Vrbanić publici predstavila svoju kolekciju za proljeće/ljeto 2012., već prikazanu i na sajmu u Dusseldorfu. Već sam naziv kolekcije ‘Be inspired with xd geometria’ dao je naslutiti o čemu će se na pisti raditi, a dizajnerica je čari geometrije doslovno donijela na pistu, zahvaljujući velikim ‘kotačima’ od stiropora koje su manekenke vrtjele na pisti i koji su poslužili kao kulisa. Upravo ti scenski rekviziti ponekad su dobro poslužili da se prikriju mane kolekcije, poput komada s cvjetnim printom, dok su haljine, suknje, hlače i kaputi u baznoj crnoj boji i boji leda ipak zračili puno većom dizajnerskom odvažnoću, otkrivajući klasičnu XD asimetriju.

Hippy Garden (pogledajte fotogaleriju) Novu sezonu dizajnerica Đurđica Vorkapić započela je poprilično odvažno, a njenu samouvjerenu vamp djevojku pratila je grupica razodjevenih muškaraca koji nisu uspjeli odoljeti njenom šarmu. Ženstvene haljine naglašenog seksipila koje dovitljivo otkrivaju grudi ili noge te naglašavaju struk i leđa, kombinezoni koji ističu siluetu tijela te kaputi koji pobuđuju radoznalost, zablistali su u svoj svojoj glamuroznosti. Oštro definiranim komadima u kojma prevladava crna boja s elementima zelene i neutralne bež boje dizajnerica je prizvala 50-e godine prošlog stoljeća.

BiteMyStyle by Zoran Aragović (pogledajte fotogaleriju) Mladi dizajner još jednu sezonu zaredom na Cro A Porteru ponudio je publici svoj prepoznatljiv rukopis – kolažiranje tkanina i uzoraka, šarenilo i kolorit, upečatljive detalje te mladenačke, urbane i vrlo nosive komade. I ovoga puta najviše oduševljavaju otkačene torbice koje Zoran izrađuje, a posebnu pozornost plijenile su i njegove tajice te hulahopke nadahnute pop artom.

Madame Demode (pogledajte fotogaleriju) Dizajnerica Viktorija Vržesnevskaja svoju novu kolekciju nazvala je ‘Kamuflaža’ zbog inspiracije vojnim detaljima, ali i asocijacije na tijelo koje odjećom prikriva svoj oblik. I dok je prvi dio kolekcije bio nešto jednostavniji, kombiniranjem različitih vrsta tkanina, ali i zanimljivim detaljima u službi nakita ili spojnica odjeće, dizajnerica je uspjela privući pažnju u drugom dijelu.

Tomislav Bahorić (pogledajte fotogaleriju) Za poprilično mračnu mušku kolekciju, nazvanu ‘Train o the past’ mladog je dizajnera inspiriralo razdoblje između dva svjetska rata te velika ekonomska kriza 30-ih godina. Ugođaj zabrinutosti i sumornosti prenio je i na komade koje karakteriziraju oštri rezovi i teški materijali od vune, denima i kože u crnoj i sivoj boji. Osim muške kolekcije, dizajner je pridružio i mini dječju kolekciju te tri djevojčice na pisti odjenuo u mračno sanjive haljinice.

Anamarija Asanović (pogledajte fotogaleriju) Mlada dizajnerica uspjela je u trenu privući pozornost publike i to zahvaljujući kratkom nastupu trbušnih plesačica, kojim je najavila kolekciju ‘May victory be yours’, inspiriranu Indijom. Crvena, oker, petrolej plava i narančasta boja dominirale su kolekcijom koju su razgirali detalji poput turbana, čipke, brušene svile i velura. Posebno su oduševile tajice s egzotičnim apstraktnim motivima, a Anamarija pokazala je da želi kreirati za ozbiljnu i senzualnu ženu. U skladu s time, show je zatvorila poduzetnica Sanja Duggan , zaštitno lice njene kolekcije.

Monika Sablić (pogledajte fotogaleriju) Kolekciju inspiriranu glamuroznim dijelom 70-ih godina prošlog stoljeća predstavila je supruga nogometaša Gorana Sablića, a reviju je otvorila Nikolina Pišek , odjevena u široke trapezice i plišani sako. I doista, satenske košulje svježih krojeva, maksi suknje, voluminozni šalovi, leopard uzorak i blještave večernje haljine odavale su ono najbolje iz minulog desetljeća, zahvaljujući ćemu je kolekcija splitske dizajnerice zasjala u punom sjaju. Potpuno definirana i zaokružena, s jasnom niti vodiljom, zasigurno će naći svoje vjerne obožavatelje i kupce te prometnuti Moniku Sablić u jedno od najpoželjnijih imena domaće dizajnerske scene.

Ivana Popović (pogledajte fotogaleriju) Iz toplog Westgate Studija, publika se ponovno preselila u Westgate Arenu ne bi li vidjela novu kolekciju dizajnerice koja je nerijetko znala iznenaditi onime što se događalo na pisti. Ipak ovoga puta oduševljenje je sasvim izostalo, a njenu kolekciju, koja se sastojala od šljokica i prozirnih topića, nosile su djevojčice i mlade djevojke. Zbog toga se i doimala kao da je namijenjena djevojkama koje su u fazi puberteta. Nažalost, nedostajalo je neke zaokruženije ideje, no ne sumnjamo da će nas u svojim budućim radovima Ivana ponovno ugodno iznenaditi.

Anela Senčar

Prva večer Cro A Portera: Dizajnerske igre

Linker
25. travanj 2024 15:03