SAMO ORGANSKO

Zelena kozmetika Mirande Kerr

Pariške šminkerice, navodno, mogu piti i pušiti do jutra, malo odspavati i već na prvoj kavi u Flori izgledati sjajno. To je najstariji urbani mit o Parizu, koji odnedavno podržava i dizajnerski hotel Gabriel u kvartu Marais, kamo sve te šminkerice hrle prije kave. Tu se onima koji su dobar dio noći uživali u bordeaux vinima nude detoks napitci s ljekovitim biljem ‘čudotvornih moći’, što ih pune energijom, vitaminima i – najvažnije – ‘ispiru’ sve ono loše iz organizma…

No, nije samo stvar u novom napitku za ljepotu, nego u ideji da moramo paziti što unosimo u organizam, a ako zgriješimo, trebamo to loše što prije eliminirati iz tijela. Začudo, svijest o apsorpciji najrazličitijih negativnih tvari preko kože kao da ne postoji, kao da svi mi ne znamo da je koža najveći organ koji uvijek upija ono što na njega stavimo. Liječnici nerijetko upozoravaju da žene nanose na kožu raznorazne kemikalije, i pritom ne misle da je to isto kao da su ih – pojele. Najjednostavnije pravilo u tom smislu bilo bi – ne stavljaj na kožu ono što ne želiš pojesti! Naš osjet okusa evolucijski se izgradio tako da nas spriječi da se otrujemo nekom tvari nepoznata ili odvratna okusa. Za kožu takav osjet nismo razvili, no osviještene žene uz organski uzgojenu hranu biraju i takvu kozmetiku.

Miranda Kerr, australska ljepotica i jedan od anđela modne kuće Victoria Secret, ne samo što bira takve preparate nego je i pokrenula njihovu proizvodnju, sa željom da svoj svjetonazor podijeli s drugima. I stoga posljednjih tjedana – između modnih revija i brige za sinčića Flynna – naveliko promovira svoju liniju holističke kozmetike Kora. Radi se doista o organskoj kozmetici (Australija ima bogatu biotradiciju), koja je dobila ime po jednoj vrsti tibetanske meditacije. Uz biljna ulja i vitamine A, C i E, koji su odavno sastojci kozmetike, tu je i tajni, novi sastojak kozmetike Kora – sok biljke noni, koji u Polineziji već stotinama godina koriste kao lijek i izvor dodatne energije.

I britanska glumica Gwyneth Paltrow već godinama na svojoj web stranici promovira svijest o tome kako je važno znati što jedemo i što se nalazi u kozmetici koju koristimo. Za svoj suhi ten ona najradije koristi prokušanu formulu maske ili kreme od ruže dr. Hauschke. Snagu tog proizvoda najbolje prenosi podatak da je za litru ružina ulja potrebno četiri tone ružinih latica, i to organski uzgojenih ruža, djelomično u njihovom vrtu u švapskim goricama, a djelomično na plantažama u Turskoj i Afganistanu.

Slično razmišlja i američka glumica Julianne Moore, koja i u 50. godini ima blistavu kožu. Zelena aktivistica koja podržava američki brand Burt’s Bees, kompaniju koja je doslovno započela kao obiteljski pothvat u kućnoj izradi prirodne kozmetike 1984., jednako je posvećena zdravlju planete Zemlje kao i ljepoti i zdravlju kože.

Treba znati da nije prirodno i organsko sve ono što je netko tako nazvao. Pročitajte sastojke i pozelenite od jada čitajući popis parabena, mineralnih ulja i drugih štetnih sastojaka u lažnoj prirodnoj kozmetici. Samo je nekoliko tvrtki na svijetu koje se s pravom mogu nazvati LOHAS brandovima (LOHAS je skraćenica za lifestyle of health and sustainability, odnosno život po načelima zdravlja i održivog razvoja). Najbolje je na sajtu NaTrue certifikata provjeriti o čemu se radi ili, pak, kozmetiku kupovati u trgovinama kojima vjerujemo da prodaju provjereno prirodnu kozmetiku.

Linker
19. travanj 2024 00:17