Osim što obiluje vitaminima i mineralima, celer ima i antistresno djelovanje.
 Foto: iStock
Hit namirnica

Cijela istina o celeru

Svi koji imaju treperave i slabe živce trebaju objeručke prihvatiti stari Hipokratov savjet: neka im ljekovita hrana bude celer.

Povijest celera je duga i zanimljiva. U doba Homera bio je simbol ljepote i veselja, a ubrzo zatim postao je cvijet za grob te je značio samo suze i žalost. Egipćani su svojim pokojnicima u grob uz ostalo stavljali i celer - da im se nađe na putu u zagrobni život, a jeo se i na svečanosti poslije pokopa u čast umrlog. Kod Grka je celer bio simbol pobjede i trijumfa. U sportskim borbama stari Grci pobjednika su krunili celerovim vijencem. Svi koji imaju treperave i slabe živce mogu objeručke prihvatiti stari Hipokratov savjet - da im ljekovita hrana bude celer.

Celer (lat. Apium graveolens) je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim vretenastim korijenom i stabljikom. U 17. stoljeću razvio se iz samoniklog, običnog ili divljeg celera koji je rastao u europskim močvarnim predjelima, ali je uspješno kultiviran. Danas postoje tri osnovna tipa: bijeli celer, zeleni celer i celer s korijenom nalik na bijelu repu. Uzgaja se kao začinsko bilje, a koristi se kao aromatični dodatak juhama, salatama, mesnim i drugim jelima. Celerova stabljika jede se i sirova kao grickalica jer, kako neki kažu, žvakanjem se troši više kalorija nego što ih ima u stabljici.

Za snižavanje kolesterola najbolji se učinak postiže celerovim sokom

Lako dostupan

Celer je otporan, podnosi i oštru klimu te se zato može nabaviti cijele godine (bilo s polja ili iz staklenika). No, najbolje je kvalitete u ljetnim mjesecima. Dok se većina najprije sjeti sočnih stabljika celera, često se (i rado) u kulinarstvu i u medicinske svrhe upotrebljavaju njegovo lišće, korijen i sjemenke. Sjemenke celera su sitne i smeđe sa svijetlim žljebovima, snažnog, aromatičnog i pomalo gorkog okusa. Celer sadrži tvari koje djeluju relaksirajuće na arterije, pomažući im da se šire te ujedno smanjuju količinu hormona stresa, a koji također utječe na kontrakciju krvnih žila. Smanjuje i koncentraciju lošeg kolesterola, a zahvaljujući obilju vitamina C pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljša imunitet.

Ljekoviti sastojci najbolje ostaju očuvani u svježe iscijeđenom soku sirovog korijena, listova i stabljike, zbog čega se posebno preporučuje trudnicama i djeci. S listovima ne treba pretjerivati jer sok od njih postaje gorak. Ovako pripremljen napitak odličan je lijek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i osobama sklonim debljanju i celulitu. Celer poboljšava krvnu sliku, cirkulaciju i apetit te uklanja probavne smetnje. Kroz povijest pridavana su mu različita značenja, a vjerovanje da celer pospješuje spolnu moć zadržalo se do danas.

Foto: iStock
Osvježavajući i regenerirajući sok od celera je kao stvoren za nadolazeće toplo razdoblje.

Kako izabrati celer

Prilikom odabira celera treba voditi računa da njegova težina u ruci odgovara njegovoj veličini, a na dodir mora biti čvrst. Ostaci stabljike na vrhu moraju biti svježi i bez tragova sušenja i truljenja. Svježina se može provjeriti pritiskom na sredinu stabljike. Ako je zvuk pucketav, celer je svjež. Ako su pri dnu stabljike odvojene, celer vjerojatno dulje stoji.

Kumarin

Celer sadrži kumarin, tvar koja sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala, a potiče aktivnost bijelih krvnih stanica važnih za očuvanje obrambene moći organizma. Svi vitamini B kompleksa iz ove biljke potiču metabolizam ugljikohidrata u organizmu, jačaju živce i mozak te štite kožu, kosu, oči i jetru.

Diuretik

Preporučuje se osobama koje imaju kamence u bubregu ili mokraćovodu kao dobar diuretik. Sitno naribati jednake količine celera i jabuke, dobro izmiješati i uzimati nekoliko puta tijekom dana.

Bonus recept - celerov čaj protiv reume

U litri vode kuha se 40 grama celerova lišća nekoliko minuta. Ostavi se poklopljeno dok se ne ohladi, procijedi, a onda mlako pije nekoliko puta dnevno, nekoliko tjedana.

Linker
22. travanj 2024 11:36