HRVATSKI TIKTOKER

Domaći modni kritičar: Izbor haljine najbolje glumice je šokantan, evo tko je sve podbacio

Sve je manje nakita i kristalima izvezenih outfita, ali je s druge strane ovaj tepih bio šareniji no ikad. Možda se zvijezde i njihovi stilisti poistovjećuju s nama, kolokvijalno rečeno smrtnicima, u ovom razdoblju kriza i nesigurnosti, piše za Gloriju popularni TikToker i modni kritičar Đani V.

Ljubiteljima filma, mode i holivudskog glamura noć Oscara već tradicionalno je neprospavana noć. Dok se uz prve jutarnje kave vode uobičajene bitke oko toga tko je zapravo zaslužio zlatni kipić koji karijeru znači, nezaobilazan je i rat na frontu modnih odabira zvijezda. Za razliku od prethodnog crvenog, ovogodišnji tepih boje šampanjca nam je dao veliki broj razloga za slavlje, ali i poneki za gašenje prijenosa.

image

TikToker Ivan Ilić poznat pod nadimkom Đani V

VEDRAN PETEH CROPIX

Ove godine smo vidjeli iznenađujuć broj zasićenih i živih boja, ali i nastavak neo-recesijskog trenda minimalističkog ili kompletno nedostajućeg nakita. Angela Bassett je blistala u ljubičastoj Moschino haljini po mjeri, a isto se može reći za crveni Elie Saab moment na Cari Delevingne. Valentino je dominirao na minimalističkom frontu s jedrom haljinom na Emily Blunt, a pridružuje mu se Prada koja je Hong Chau odjenula u strukturalnu haljinu boje lososa s interesantnim šlepom.

image

Winnie Harlow

AFP
image

Michelle Yeoh

Getty Images via AFP
image

Rihanna

Getty Images via AFP

Ipak, među ugodnijim iznenađenjima su zvijezde koje su utjelovile održivi glamur nošenjem arhivskih komada poznatih brendova. Vanessa Hudgens je odabrala klasičnu vintage Chanel haljinu, dok se Winnie Harlow pojavila u odličnom Armani Privé komadu iz 2005. Iako je Rooney Mara pokazala zavidno znanje izvlačenjem komada iz legendarne kolekcije Alexandera McQueena iz 2008., ipak vjerujem kako bi bilo koja druga McQueen haljina za nju bila bolji odabir.

Na sličnom održivom tragu je bila Cate Blanchett čija je Louis Vuitton haljina izrađena od tkanina njihovih starih kolekcija. Za Louis Vuitton ove godine imam šokantno puno riječi hvale, naročito kada je u pitanju oštra haljina Jennifer Connelly. Nažalost, Ana de Armas je u Louis Vuittonu izvukla deblji kraj s komadom koji asocira na diskutabilan remiks ne tako davno oštećene haljine Marilyn Monroe.

image

Lady Gaga

AFP
image

Ana de Armas

AFP
image

Michelle Williams

AFP

U nepogrešivim crnim izdanjima su se pojavile dvije najveće glazbene zvijezde nominirane za najbolju originalnu pjesmu. Rihanninu kožnu haljinu strateških izreza potpisuje modna kuća Alaïa, dok se Lady Gaga vratila svojoj omiljenoj Talijanki Donatelli Versace s haljinom koju je uzela direktno s piste nedavne Versace revije. Još jedna izuzetna balska silueta pojavila se na Danai Gurira, a Nicole Kidman je ostala vjerna Armaniju koji joj je izradio blistavu crnu haljinu obogaćenu kristalnim cvjetovima. U ovdje rijetkoj viđenoj kategoriji kristala bih za pobjednicu proglasio Jessicu Chastain u srebrnoj toaleti dugogodišnjeg brenda suradnika Guccija.

Volio bih da je Michelle Yeoh, apsolutna zvijezda večeri i prva glumica azijskih korijena koja je osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu, također ostala vjerna dosadašnjim kreatorima. Niz fenomenalnih komada koje je nosila tijekom ove sezone nagrada prekinula je šokantnim izborom neinspirativne Dior haljine. Zoe Saldana pripada istoj kategoriji s Fendi haljinom čudnih tekstila, zajedno s Ashley Graham u Alberti Ferretti. Chanel se godinama bori s vlastitom estetikom, pa nas tako ni ove godine nije zaobišlo blago razočaranje koje smo mogli vidjeti na Michelle Williams.

image

Cate Blanchett

Getty Images via AFP
image

Zoe Saldana

AFP
image

Nicole Kidman

AFP

Analiziranje stila i modnih odabira muškaraca na Oscarima, ali i drugim nagradama ove vrste, često je nezahvalan zadatak. Većina se ovdje vrti oko klasičnog crnog smokinga koji je standardno dobra, no dosadna ideja. Ipak, iz mora crnih sakoa bih izdvojio mladog Austina Butlera koji je savršeno utjelovio klasični Hollywood sa Saint Laurent odijelom širokih lapela, te također Riza Ahmeda u interesantnim komadima iz najnovije Pradine kolekcije.

Oscar i njegov crveni (odnosno šampanjac) tepih je kulminacija ovogodišnje sezone velikih filmskih nagrada. Unatoč defileu određenih upitnih haljina i kombinacija, može se reći kako su ovogodišnji modni izbori u puno slučajeva nadjačali dosadašnje tepihe raznih nagrada, ali i prošlogodišnju ediciju Oscara. Sve je manje nakita i kristalima izvezenih outfita, ali je s druge strane ovaj tepih bio šareniji no ikad. Možda se zvijezde i njihovi stilisti poistovjećuju s nama, kolokvijalno rečeno smrtnicima, u ovom razdoblju kriza i nesigurnosti. Možda su nam bogatim bojama htjeli barem na trenutak razbiti sivilo i monotoniju prethodnih zimskih mjeseci. Neki su u tom naumu itekako uspjeli te im se treba zahvaliti na ovoj fenomenalnoj modnoj poslastici.

Linker
19. travanj 2024 01:00