Vedran Peteh/CROPIX
Kuhinja

Ajvar Julijane Matanović za prste je polizati: 'Sve me naučila moja teta, usvojila sam njezine rituale'

Šest kilograma paprike, dva kilograma patlidžana, dvorišni ‘šporet’ na drva te pomoć kćeri i prijateljice - to je recept poznate književnice za ključni dio njene zimnice koji je otkrila za magazin Gloria.

Najtiražnija hrvatska književnica Julijana Matanović (61) svojim je čitateljima još prije petnaest godina u priči “Ajvar”, objavljenoj u zbirci “Laura nije samo anegdota”, objasnila zašto je za nju kuhanje slavljenje života i ultimativni izraz ljubavi prema ukućanima. Stoga supruga, književnika Pavla Pavličića (71), te kćer Magdalenu Živković (18) neprestano zasipa svojim izrazima ljubavi, a oni se osobito vesele ranoj jeseni kad im kuća zamiriši po ajvaru.

Tko je najveći ljubitelj ajvara u vašoj kući?

- Svi ga obožavamo, a meni je mnogo veći užitak pripremati ga za voljene osobe nego za sebe.

Kakav ajvar vam je najdraži?

- Volim kremastu strukturu pa stavljam dosta patlidžana, a kako bi bio svjetliji, pomiješam žute i crvene paprike. Osim toga, volim da se osjeti i češnjak, a obavezno prilikom prženja uz sol dodajem i ocat, feferone te malo šećera.

Vedran Peteh/CROPIX
Poput njene tete Julijane, koja ju je odgojila, Julijana Matanović sve recepte zapisuje u bilježnicu.

Tko vas je naučio raditi zimnicu?

- Moja pokojna teta Julijana, po kojoj sam dobila ime i koja me odgojila. Ona je bila oličenje reda i discipline, a primijetila sam da njezine rituale u kuhinji sve više usvajam.

Pomaže li vam suprug u kuhinji?

- On u kuhinju ulazi samo kad unosi špeceraj i kad objedujemo. Staromodna sam i ne dam kuhaču iz ruku.

Julijanin ajvar

Vedran Peteh/CROPIX
Julijanin ajvar

SASTOJCI

  • 6 kg rog paprike
  • 2 kg patlidžana
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 dl octa
  • 5 dl ulja
  • sol, šećer i ljute papričice po želji

PRIPRAVA

Ispeći paprike i nakon toga ih ostaviti poklopljene u loncu da se ohlade i ocijede. Ispeći patlidžane s korom i očistiti ih nakon što se ohlade. Očistiti paprike i samljeti ih u mašini. Nakon toga ih pržiti u širokoj zdjeli s patlidžanom i začinima, podlijevajući ih uljem uz neprestano miješanje. Ajvar je gotov kad popije sve ulje, a skladištimo ga u prethodno zagrijane staklenke.

A voli li kuhati, koji su joj najdraži rituali za stolom i što se u kući njezine tete pripremalo za zimnicu - pročitajte u magazinu Gloria uz koji vam darujemo i 52 vrijedna kupona za najpovoljniji jesenski shopping.

Linker
13. travanj 2024 16:31