Odluka je pala

Eurosong 2021. ipak nije otkazan: Sudjelovanje je već potvrdila 41 država, a moguća su čak 4 scenarija

Polufinale i finale bi se održalo u svibnju iduće godine, no hoće li izvođači nastupati pred publikom uživo, to ovisi o tijeku pandemije.

S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, nije bilo sigurno hoće li se sljedeće godine Eurosong uopće održati. Ovogodišnji je nažalost morao biti otkazan, a s njime i prilika da Damir Kedžo predstavlja Hrvatsku s pjesmom "Divlji vjetre". No, organizatori "Pjesme Eurovizije" službeno su objavili kako će se Eurosong 2021. ipak održati te da je sudjelovanje već potvrdila 41 država.

Eurosong 2021. održat će se pod sloganom "Open up" koji je planiran za ovogodišnje natjecanje.

Polufinale bi se tako trebalo odviti 18. i 19. svibnja 2021. u Rotterdamu u Nizozemskoj, a finale je zakazano za 22 svibnja. Međutim, još nije sasvim jasno hoće li publika biti prisutna ili ne pa su moguća četiri scenarija - od normalne verzije natjecanja do one u kojoj bi Nizozemska mogla biti u karanteni. U tom bi se slučaju izvedbe odvijale bez publike uživo.

Europska radiodifuzijska unija (EBU) razmatra i verziju u kojoj bi nastupi bili pred manjom publikom i uz pridržavanje mjera fizičkog razmaka. Neke su države na Eurosong poslale izvođače koji su prošle godine pobijedili na nacionalnim natjecanjima, a Hrvatska tek treba izabrati svog na Dori 13. veljače 2021.

Nakon otkazivanja ovogodišnjeg Eurosonga, Damir Kedžo izrazio je žaljenje što na novom neće moći nastupiti s pjesmom s kojom je pobijedio na Dori u veljači.

image
Damir Kedžo na Dori je pobijedio s pjesmom 'Divlji vjetre'.
Matija Djanjesic/CROPIX

"Cijelo ovo DORA 2020. iskustvo je bilo puni krug. Od sreće do tuge, od pobjede do otkazivanja Eurovisiona zbog Covida 19 pa do otkazivanja mene kao izravnog predstavnika za Rotterdam 2021. Hvala svima, mom bendu, curama koje su sa mnom dijelile pozornicu u Opatiji i ovu virtualnu dok smo ljudima diljem Europe i svijeta pjevali “Divlji vjetre” online. Hvala svim ljudima iz mog tima i svima koji su dali srce i dušu u ovih par mjeseci da se za našu glazbu i našu zemlju čuje u najboljem mogućem svjetlu. Hvala svima na podršci i potpori sada kada znamo da je HRT odlučio da ima novo natjecanje i da nas u Rotterdamu 2021. izravno ne predstavljam ja", poručio je Kedžo.

HRT će pripremiti četiri verzije održavanja Dore, baš kao što je to odlučio i Eurosong, a koja će stupiti na snagu ovisi o situaciji s pandemijom.

"Ono što je sigurno, to je da će natječaj za prijavu pjesama biti raspisan na mrežnim stranicama HRT-a 26. listopada i bit će otvoren do 10. prosinca 2020. - i vjerujem da ćemo i ove godine nastaviti rast ukupnog broja prijavljenih pjesama"', izjavila je urednica projekta Dore, Uršula Tolj.

Linker
17. travanj 2024 12:01