promo
Istraživanje pokazalo

Glas naroda je jasan: Vjerske zajednice ne bi se trebale mješati u zdravstvenu politiku oko pobačaja

Platforma za reproduktivnu pravdu u vrijeme predizborne kampanje još jednom podsjeća na važna pitanja reproduktivne pravde i prava, s posebnim naglaskom na stav građanki i građana Republike Hrvatske prema pravu na izbor.

Aktivistikinje Platforme za reproduktivnu pravdu upozoravaju na rezultate provedenog istraživanja agencije IPSOS iz veljače 2020. godine prema kojemu 81% građanki i građana podržava pravo na izbor, 63% smatra da pobačaj treba biti besplatan, a 62% da se vjerske zajednice ne trebaju miješati u zdravstvenu politiku oko pobačaja.

U sklopu izborne kampanje svakodnevno prate rasprave o reproduktivnim pravima žena te u medijskom prostoru naglašivaju da često čuju kandidatkinje i kandidate koji zagovaraju zabranu pobačaja, pri čemu neki od njih u prikupljanju političkih bodova nauštrb zdravlja i života žena predlažu i ukidanje odluke Ustavnog suda. Smatraju da ih je potrebno podsjetiti na ove podatke, naročito na to da samo 7% građana podržava zabranu pobačaja, te zahtijevaju da se koriste tijekom novinarskog izvještavanja i javnih rasprava o pobačaju u nadolazećim danima.

"Građanke i građani su iskazali svoj stav oko prava na izbor, a kako su političarke i političari tu da ih zastupaju, važno je podsjetiti ih na ono što građanke i građani od njih traže", naglašavaju aktivistkinje.

AUCKLAND, NEW ZEALAND - JANUARY 21:  Labour MP Jacinda Ardern (L) and musician, writer, activist Lizzie Marvelly (C) join thousands of people marching up Queen Street on January 21, 2017 in Auckland, New Zealand. The marches in New Zealand were organised to show solidarity with those marching on Washington DC and around the world in defense of women's rights and human rights.  (Photo by Fiona Goodall/Getty Images)
Getty Images

U ožujku 2017. godine je na inicijativu feminističkog kolektiva fAktiv i Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter osnovana Platforma za reproduktivnu pravdu. Osnutak Platforme je reakcija na odluku Ustavnog suda RH za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i naloga Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon.

Cilj Platforme je okupiti široku koaliciju saveznica/ka u borbi za očuvanje stečenih reproduktivnih prava, ali i podizanje razine reproduktivnih i socijalnih prava.

Platforma okuplja organizacije koje se bave pravima žena, ljudskim pravima, zagovaranjem sekularnosti, LGBTIQ pravima te pojedinke/ce iz akademske i umjetničke sfere, liječnice/ke i dr. Broji trideset aktivnih članica iz preko deset organizacija i preko pedeset podržavajućih članica iz više od petnaest organizacija.

Članstvo Platforme se sastoji od osoba iz različitih aktivističkih, akademskih i umjetničkih krugova.



Čitajte i:

Istraživanje pokazalo - ljudi koji se osjećaju mlađe duže žive

Meditacija u svakodnevnom životu važnija je nego što su znanstvenici očekivali

Koliko vremena je potrebno za usvajanje nove navike?

Linker
12. travanj 2024 22:44