parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia
inspiracija generacija

Humanitarka, aktivistica i stilska ikona: Rijetko viđene fotografije neprežaljene princeze Diane

Princeza Diana rođena je 1961. godine u Sandringhamu kao Diana Spencer. Jedva punoljetna ušla je u kraljevsku obitelj i nametnula neka nova pravila i tradicije.

'Kraljica srca' nadimak je kojim su Britanci nazivali svoju nikad prežaljenu princezu Dianu. Da nije poginula u tragičnoj nesreći u Parizu 1997. godine, ova ikona stila i neprikosnoveni simbol britanske kraljevske obitelji danas bi slavila svoj 59. rođendan. Rođena u grofovskoj obitelji u Sandringhamu, Diana kao da je bila predodređena za ulogu koja će joj stići vrlo rano u životu.

Bila je jedva punoljetna kada je upoznala princa Charlesa, s nepunih 20 godina već je bila zaručena.

Njezino porijeklo, činjenica da je protestantkinja i da iza sebe nema nikakvih skandala bili su dovoljni da kraljica Elizabeta II odobri zaruke i budući brak svog sina nasljednika. Diana je u to vrijeme radila kao dadilja u Londonu i teško se nosila s nevjerojatnom medijskom pozornosti koja ju je pratila otkako se zaručila za Charlesa pa sve do kraja njezinog kratkog života.

No, kažu da nije važno koliko, već kako živimo, a Diana je svoje vrijeme maksimalno iskoristila. Kao nitko dotad, posvetila se humanitarnom radu, aktivno je posjećivala bolnice, pokušavala smanjiti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a - među prvima je ljudima na svijetu javno sjela na krevet bolesnika i držala ga za ruku. Stavite li to u kontekst vremena - shvatit ćete koliku je hrabrost Diana imala.

Rijetko viđene fotografije princeze Diane

Pred smrt dobila Nobelovu nagradu za mir

Posvećena je bila i razminiravanju iz ratom pogođenih zemalja, a pred samu pogibelj Diana je stigla u Bosnu i Hercegovinu kako bi se srela sa žrtvama stradalima od mina zaostalih nakon rata. Te kobne 1997. godine doživjela je veliko priznanje dobivši Nobelovu nagradu za mir.

Slaviti živote tako posebnih i velikih ljudi dužnost je onih koji ostaju i onda kada njih više nema. U čast princeze Diane odabrali smo njezine rijetko viđene fotografije, a one svjedoče karakteru, životom stilu i prirodnoj ljepoti koju je Diana nosila izvana, ali i iznutra.

Čitajte i:

Princeza Diana je vječna modna inspiracija: Pronašli smo njezine najbolje proljetne outfite

NOVI DETALJI: Princ Charles i princeza Diana odlučili da se razvode pa zajedno plakali na kauču!

Bivši batler princeze Diane podijelio nikad viđeno dirljivo pismo u kojem mu je otkrila zle slutnje

Prošle su 22 godine od tragedije koja je pogodila svijet: Obožavana princeza Diana danas bi imala 58 godina i četvero unučadi

Linker
25. travanj 2024 09:37