Vedran Peteh / Hanza Media
Kuhinja

Istarski vinar najviše voli morske specijalitete: 'Hedonist sam, ali srećom, nisam sklon debljanju'

Iako je obišao najbolje svjetske restorane, Ivica Matošević rado se vraća domaćim jelima, a pretjera li s finom hranom i kapljicom, u red ga dovede životna partnerica, triatlonka Đurđica Orepić.

U istarskom mjestu Krunčići iznad Limskog kanala vinsko je kraljevstvo koje je Ivica Matošević (56) gradio od nule. Vinarstvo, naime, nije u tradiciji njegove obitelji, za razliku od mnogih drugih proizvođača fine kapljice, ali s vremenom je postao toliko uspješan da ga smatraju preporoditeljem domaće vinske scene.

Svako njegovo vino izaziva senzaciju pa tako i zelena Grimalda, sauvignon blanc iz 2018., koju je nedavno predstavio. Ivica Matošević je i sommelier pa dobro zna kako vino sljubiti s hranom, što mu je također velika strast.

Za suvišne kilograme ne mora brinuti jer ga u fit formi drži njegova životna partnerica Đurđica Orepić (56) koja se u kasnim četrdesetima okrenula najtežoj disciplini triatlona i postala Ironwoman.

U kakvoj hrani najviše uživate?

- Čovjek sam od pašte i volim je na razne načine. Kad bih morao izabrati jedno jelo na pustom otoku, bila bi to tjestenina - s povrćem ili umakom pesto genovese.

Što najradije sami pripremate?

- Jednostavna, ali ukusna mediteranska jela poput rižota od sipe ili dagnji na buzaru. Pogotovo zbog toga što se pedoče - kako u Istri zovemo dagnje - uzgajaju u Limskom kanalu.

Vedran Peteh / Hanza Media
Matošević u svom domu najčešće sprema jednostavna, ali ukusna mediteranska jela poput rižota od sipe ili dagnji na buzaru.

Kakva je kuharica vaša partnerica Đurđica?

- Rastura s mesnim specijalitetima pa su na njezinom jelovniku, uz ostalo, razne varijante goveđeg repa ili obrazine. Bavi se sportom i pazi na prehranu, a ja mogu biti neumjereni hedonist. Srećom da nisam sklon debljanju.

Koje jelo iz djetinjstva najradije pamtite?

- Moja majka je često radila rođendansku tortu u obliku ježa. Osnovni sastojci su joj petit beurre keksi, krema od maslaca i jaja, čokolada te bademi koji se narežu na četvrtine i slažu na vrh pa izgledaju kao bodlje.

Rižoto od sipe

SASTOJCI

  • 60 dag sipe
  • 30 dag riže
  • 1 glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1,5 dl malvazije
  • 1 dl maslinova ulja
  • riblji ili temeljac od dagnji
  • pire od rajčice
  • stručak svježeg peršina

PRIPRAVA

Sipu izrezati na rezance. Luk i češnjak propirjati na maslinovom ulju te dodati sipu. Pirjati i podlijevati temeljcem uz stalno miješanje dok sipa ne omekša. Dodati pire od rajčice s nasjeckanim peršinom i prokuhanu rižu. Još malo pirjati i pred kraj dodati vino.

Posjećuje li Ivica vrhunske restorane, što je najneobičnije probao u životu i kako kombinirati hranu i vino doznajte u novom broju magazina Gloria koja je na kioscima od četvrtka, 06. kolovoza 2020.!

Ne propustite Gloria ljetni paket - dva tjedna u prodaji! Gloria + zbirka najboljih ljubavnih romana + Biobaza tekući pekmez za brzo tamnjenje za 29,90 kn!

Čitajte i:

Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak

Gastro iskorak na višoj razini: 'Oni koji nam dolaze moraju biti spremni probati ono što nikad nisu'

Slasno ljetno osvježenje iz kuhinje Valentine Walme: Juhe od voća i povrća od kojih rastu zazubice

Idealno za vrućine! Donosimo dva osvježavajuća recepta koji povezuju Aziju i Mediteran

Začini Orijenta na hrvatski način: Magični recepti Libanonke Farah koja je zbog ljubavi preselila u Zagreb

Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!

Linker
12. travanj 2024 21:36