Ranko Šuvar/CROPIX / CROPIX
Obilježen 'Dan crvenih haljina'

Janja je moždani proživljavala s kćerkicom na prsima: 'Osjetila sam nešto kao bljesak pred očima, ali nisam odmah znala što je'

S ciljem podizanja svijesti o opasnostima moždanog udara kod žena, drugu godinu za redom u Hrvatskoj se provodi akcija Dan crvenih haljina. Velika modna revija koja ima za cilj osvješćivanje o sve većoj pojavnosti moždanog udara kod žena održana je u prepunoj dvorani Vatrolava Lisinskog u Zagrebu, a inicijativi su se priključili i poznati domaći dizajneri.

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog sinoć je održana revija na kojoj je sudjelovalo osam hrabrih žena koje su preživjele strašan neurološki poremećaj - moždani udar.

Janji Jegjud (34), medicinskoj sestri iz Dugog Sela, moždani se dogodio 2017. godine, dok je dojila svoju, tada osmomjesečnu djevojčicu.

Iako je medicinske struke, ni Janja se nije odmah snašla i isti tren shvatila što joj se događa.

Kaže, počela je gubiti osjet u jednom dijelu tijela, a polako i sposobnost govora, te je po tome zaključila da je u velikoj opasnosti te da hitno mora liječniku.

U videu pogledajte kako je Janja opisala simptome koje je osjetila, te kako se osjećala prilikom i neposredno nakon udara, ali i kako je tekao drugi dio ove priče - teški oporavak.

Osim žena koje su preživjele moždani udar, u akciji su sudjelovali modni dizajneri. Oni su za ovu reviju, kojoj je cilj poslati snažnu poruku, osmislili kreacije navodeći se njihovim pobjedničkim osobnostima.

Janjinu je haljinu dizajnirao Zoran Aragović - BiteMyStyle, koji kaže kako ga je osvojila Janjina vedrina te je poistovjetio s Minnie Mouse.

Brojnoj publici u Lisinskom nekoliko je riječi uputio se i Aki Rahimovski, pjevač grupe Parni valjak, koji je i sam prije gotovo dvije godine preživio moždani udar.

Treba istaknuti kako moždani udar svake godine ubije gotovo dvostruko više žena nego rak dojke, a jedan je od važnih ciljeva akcije podignuti svijest o važnosti preventivnih liječničkih pregleda, zdravom načinu života, izbjegavanju stresa te obraćanju pažnje na simptome poremećaja.

Pored Janje, pred publiku su hrabro stale i Katarina, Tanja, Korina, Nataša, Zdenka, Ana i Kristina!

Janja Jegjud nosila je BiteMyStyle dizajnera Zorana Aragovića, Katarina Sudarić Hippy Garden dizajnerice Đurđice vorkapić, Tanja Kovačić kreaciju Diane Viljevac, Korina Škegro nosila je Lore dizajnerice Lorete Gudelj, Nataša Mikulec Krie dizajnerice Kristine Burje, Zdenka Namjesnik haljinu dizajnerice Katarine Mamić, Ana Vidiček Duchess Snježane Mehun i Tina Brišara te Kristina Vračarić haljinu modne kuće Varteks.

Ove su dame prošetale pozornicom kao prave manekenke i poslale jasnu poruku javnosti: moždani udar je strašna stvar, ali se može pobijediti!

"Svi smo osobito potreseni kada se dogodi da mlade osobe dožive moždani udar, a veliku nedoumicu u javnosti izazivaju i slučajevi kada su u pitanju osobe koje vode iznimno zdrav život. Ovom akcijom želimo upozoriti i na to da moždani udar ne bira životnu dob te da je način života od ključne važnosti ali nije nikakvo jamstvo da će se ovo teško stanje izbjeći. Niz je faktora rizika i oni su vrlo specifični kod ženske populacije pa se o tome kontinuirano mora govoriti i educirati." naglasila je prof. dr sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva.

Linker
12. travanj 2024 23:34