GORAN MEHKEK/CROPIX
Odlazak legende novinarstva

Jura Ozmec o prijateljici Milki Babović: ‘Odbijala je otići u Dom za starije samo iz jednog razloga‘

Dugogodišnji prijatelj i kolega ispričao je za Gloria.hr neke nepoznate detalje o jednoj od najvećih sportašica i sportskih novinarki - od toga da je obožavala knjige koje je i velikodušno poklanjala do toga da je u osmom desetljeću prionula na učenje informatike.

Dugogodišnji prijatelj i kolega ispričao je za Gloria.hr neke nepoznate detalje o jednoj od najvećih sportašica i sportskih novinarki - od toga da je obožavala knjige koje je i velikodušno poklanjala do toga da je u osmom desetljeću prionula na učenje informatike.

Još kao klincu mu je bila uzor, zatim kolegica, onda je on njoj bio urednik, da bi na kraju njihov odnos postao gotovo obiteljski. Prijateljstvo Jure Ozmeca, glavni urednik Sportske televizije i legendarne sportske novinarke, komentatorice i atletičarke Milke Babović seže još u davnu 1987. kada su se upoznali u sportskoj redakciji Radiotelevizije Zagreb. Prisjetio se njihovog prvog susreta, njezinih lucidnih trenutaka, a otkrio nam je i zašto je u 93. godini inzistirala da živi sama.

"Sjedila je preko puta mene. Nakon samo dvadesetak dana radili smo zajedno Dnevnik. S Milkom je uvijek bio gušt raditi jer kod nje je sve bilo na vrijeme i profesionalno, bez iznenađenja. Njezina osnovna funkcija je bila da nam prenese znanje kroz svoj rad, ne da puno priča već da učite iz njezinih primjera. Iako je četiri godine kasnije otišla u mirovinu, i dalje je radila pa smo surađivali na projektima Olimpijskih igara. Kada sam postao urednik uvijek sam je volio angažirati jer je bila hodajuća enciklopedija. Zato mi je žao da HTV nije imao interesa s njom nastaviti suradnju„ priča nam Jura Ozmec koji je tužnu vijest o odlasku prijateljice primio u subotu ujutro od njezinog nećaka.

image
Milka Babović obožavala je knjige, imala je preko 2000 naslova u kućnoj biblioteci.
DAVOR PONGRACIC/CROPIX

Fascinantan um

A koliko je Milka Babović imala volje za učenjem u debeloj mirovini i osmom desetljeću života, govori činjenica da je svog prijatelja tražila da joj nabavi dotrajalo računalo na kojem bi upoznala osnove informatičke pismenosti. Iako je, priča nam Ozmec, bio vrlo skeptičan, ubrzo joj je donio staro računalo vjerujući da će za koji dan odustati. No, priča je išla malo drugačije.

U 93. godini preminula legendarna atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović

"Prošlo je nekoliko mjeseci, Milki smo kupili novo računalo jer je fenomenalno savladala sve i to zahvaljujući volji, upornosti, ali i mladom susjedu Ivanu od kojega je tražila instrukcije. Znate, ona je njemu nakon svakog sata nudila pedeset kuna, on pak nikada to nije htio uzeti. Odlučila je tada nakon svakog sata taj novac staviti sa strane pa kada je taj mladić prije nekoliko godina odlazio u Dansku, pozvala ga je i predala mu je sve što je ona čuvala za njega. Bilo je tu puno suza. Mladić je bio toliko ganut da se rasplakao”, priča nam emotivno naš sugovornik.

image
Jura Ozmec danas je direktor Sportske televizije, a Milku poznaje još od 1987.
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Milka Babović, reći će svi koji je znaju, bila je zaljubljena u knjige. Znala je otići u knjižaru, kupiti deset knjiga i podijeliti prijateljima. Samo u svom domu na zagrebačkoj Sigečici imala je 2000 naslova, a to što nijedan Dom za starije nije mogao primiti nju s cijelom tom bibliotekom bio je jedan od razloga što je gotovo do smrti živjela sama. "Pa oni ne žele primiti moje knjige”, prokomentirala je kada joj je prijatelj, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša predložio da se preseli u jedan od zagrebačkih Domova.

Nevolje posljednjih godina

Iako je prije nešto više od godine dana operirala očnu mrenu nakon čega joj je od vida preostalo tek 20 posto, i dalje se opirala odlasku u Dom za starije. "Zadnjih godinu dana učila se na novi svijet, nije više mogla koristiti kompjuter, neke tekstove nije završila. Živjela je sama, no dobro organizirana. Pomagali su joj susjedi i prijatelji s plaćanjem računa. Često je znala istaknuti da ona može sama, no nakon operacije je uslijedio niz loših događaja. U njezinom ju je kvartu oborio automobil, uspjela se oporaviti. Zatim su je srušila djeca trčeći, netko joj je ukrao karticu i novac, no ono najgore dogodilo se prije par mjeseci kada je zbog uznapredovale demencije završila u bolnici. Nakon pretraga doktorica nipošto nije preporučila odlazak kući pa ju je njezina dugogodišnja prijateljica, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora, Morana Paliković Gruden zbrinula u Dom za starije osobe Trnje jer Milka više nije bila u mogućnosti hodati, ni komunicirati”, govori njezin prijatelj Jura Ozmec.

Aco Stanković dirljivo se oprostio s Milkom: ‘Starost je grozna i trebalo bi nalupati svakoga tko tvrdi drugačije‘

Kada je saznao da je počela pjevušiti i bila dobrog raspoloženja, u njezin novi dom donio joj je radio, ali bilo je prekasno. Milka je u međuvremenu završila u KB Dubrava zbog koronavirusa, a iako je prvi dan po dolasku bila kritično, kovid je uspjela preboljeti. No period oporavka nije bio dobar, počela je kopnjeti. Posljednji put vidjeli su se početkom listopada, kada je dobila još jednu u nizu nagrada za životno djelo. A upravo će se njezini prijatelji pobrinuti da ta djela uđu u kulturnu ostavštinu i muzej kako bi nove generacije imale priliku učiti - od najboljih.

Linker
25. travanj 2024 23:07