Započeo tradiciju

Kroz dječje oči: Unuka predsjednika Busha priča kako je doživjele neke od povijesnih trenutaka

U sjećanju na neke od najdražih uspomena njenih članova obitelji Jenna Bush Hager, kći i unuka dvojice predsjednika SAD-a, okrila je i kakvu je divnu stvar njezin djed učinio za svog nasljednika - s kojim se na kraju i sprijateljio.

Svog pokojnog djeda George H.W. Busha, prisjetila se njegova unuka Jenna Bush Hager. Na dan inauguracije 1989. godine ona i njena sestra blizanka Barbara imale su sedam godina, te je taj događaj u obitelji opisala kao da su "živjeli u snu".

"Moje najranije sjećanje je na inauguraciji mog djeda. Sestra i ja smo bila malene, u prvom razredu, i nismo baš shvaćale važnost toga. Vidjele smo samo da netko koga volimo polaže zakletvu na dužnost. Sviđali su nam se baloni i parada. Kako smo došle iz Teksasa, zima u Washingtonu nam je bila prekrasna", prisjetila se ova učiteljica i voditeljica emisije "The Today Show". U intervjuu s novinarkom Mariom Shriver kazala je da važnost tog događaja nisu razumjele i zbog svoje dobi, ali tome je zaslužna i skromnost njihova djeda.

image
George H.W. Bush čita priču svim svojim unucima, snimljeno 1991.
PROFIMEDIA

"Moj djed je bio tako ponizan čovjek kad je bio s nama, bio je jako prisutan, spustio bi se na pod i igrao se s nama, čitao nam. Kad smo bila malene, nismo zapravo znale pravu težinu onoga što se događa. I mislim da je to zbog njega. Uloga djeda, oca i supruga - njegova obitelj - bila mu je ispred svega", opisala je Jenna svog voljenog djeda.

Jenna Bush tužna nakon nereda u Washingtonu: ‘Pod tom kupolom posljednji put sam poljubila djeda‘

Bush Hager ispričala je i simpatičnu anegdotu za koju je zaslužna njena sestra. "Zapravo, kad smo se vratili u Teksas, moja sestra je mislila da svi djedovi imaju inauguraciju. Mislila je da je to nešto što naša zemlja radi kako bi proslavila djedove. Smatram da to najbolje govori o njegovoj skromnosti i činjenici da je obitelj stavljao ispred svega", otkrila je Jenna.

Djed započeo tradiciju

Danas Jenna ima troje svoje djece, a uz sve napetosti koje se u Sjedinjenim Američkim Državama odvijaju oko predaje izborne vlasti, medijima je zanimljiva i zbog iskustva iz prve ruke - kako su predaje Ovalnog ureda izgledale nekada. Ispričala je ranije kako su Bijelu kuću pokazali obitelji Baracka Obame, nakon što je njezin otac George W. Bush u njoj proveo dva predsjednička mandata. Sada je Jenna otkrila kakvu je tradiciju započeo njezin djed.

image
Jenna i sestra blizanka Barbara imale su blizak odnos s bakom i djedom Bush.
PROFIMEDIA

Inauguracijska tradicija počela je nakon što je djed Bush izgubio na izborima od predsjednika Billa Clintona 1993. - što je ujedno i najbolji primjer mirne predaje vlasti. "Naš je djed ostavio pisanu poruku predsjedniku Clintonu nakon što je izgubio - a moj je djed zapravo i započeo tu tradiciju. Znali smo i koliko je tužan zbog tog gubitka. Sjedile smo s njim tijekom izborne večeri i u jednom trenu svi odrasli su postali jako tihi, tu smo promjenu osjetili i mi, iako smo bile djeca", prisjetila se Jenna, koja je u tom trenutku, kao i njezina sestra, imala samo 11 godina.

Lekcija Donaldu i Ivanki Trump: Kako su Busheve kćeri naučile Obamine djevojčice sve tajne Bijele kuće

"Osjećao je dužnost, a bio je toliko velikodušan, da je započeo s tradicijom koja se nastavila sve do ovog trenutka, predsjednik koji odlazi ostavlja pismo predsjedniku koji dolazi. Gledale smo i svog oca koji radi isto", dodala je.

Ne samo da je ostavio poruku s riječima ohrabrenja svom mlađem nasljedniku nego su Bush i Clinton postali najbolji prijatelji - Jenna se prisjetila kako se se Clinton nazvao "petim sinom i crnom ovcom u obitelji". Njezin otac George W. Bush naslijedio je Clintona i postao 43. predsjednik SAD-a u dva mandata koja su trajala od 2001. do 2009.

Linker
19. travanj 2024 10:19