Izbor tjedna

Neustrašive Hrvatice kroz pero Rosie Kugli: ‘Njihove priče zaslužuju nam svima biti nadahnuće‘

Zagrebačka spisateljica u svojoj je knjizi predstavila mnoge hrvatske poznate dame koje su se odvažile krenuti za svojim snovima i pravi su primjer ženske snage i inteligencije.

U knjizi ‘Ikone: Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku’ spisateljica Rosie Kugli predstavila je pjevačice, sportašice, televizijske novinarke, glumice, koje su obilježile naše doba, od Ljiljane Molnar-Talajić i Milke Babović do Janice Kostelić i Zrinke Cvitešić. Sveženski projekt zaokružen je portretima koje su oslikale ponajbolje domaće ilustratorice.

image
Rosie Kugli - 'Ikone: Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku’
IRIS ILLYRICA

Što vas je motiviralo da napišete ovu knjigu?

- To je svojevrsni nastavak knjige ‘Priče o neustrašivim hrvatskim ženama’ kojom je nakladnička kuća Iris Illyrica predstavila 100 istaknutih žena hrvatske povijesti. Željeli smo portretirati žene koje su se odvažile krenuti za svojim snovima, stoga njihove priče zaslužuju biti nam svima nadahnuće.

Što vas je najviše iznenadilo dok ste istraživali njihove živote?

- ‘Moje’ ikone svojim su životom i radom pokazale da se svim snagama vrijedi boriti za ono u što vjeruju. Željela sam pokazati koliko su žene snažne, inteligentne i nepobjedive kada si zacrtaju jasan cilj. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali one su svojom predanošću i hrabrošću svladale sve prepreke i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti.

Koliko vam je bilo bitno da knjigu ilustriraju žene?

- Za sve one koji poput mene vole kad knjigu možemo ne samo čitati nego se i diviti umjetničkim djelima u njoj, tada je ova pravi izbor za vas. U nju je uvršteno pedeset ilustracija koje savršeno odražavaju duh prikazanih ikona, a izradile su ih naše najbolje likovne umjetnice. Ova je knjiga svojevrsni prikaz ženskog stvaralaštva pa nam je bilo izuzetno važno da prikažemo i presjek suvremene ženske likovne scene.

Linker
19. travanj 2024 21:04