Vedran Peteh
Kuhinja

Otkad je vegetarijanka, Ana Herceg svaki dan smišlja tri ručka: 'Muža i kćer i dalje hranim mesom'

Završetak još jednog Histrionskog ljeta zagrebačka glumica obilježila je vegetarijanskom platom - jer savjest i pogled na njezina dva kućna ljubimca ne dopuštaju joj da jede meso.

Tek kad je postala majka, zagrebačka glumica Ana Herceg (39) počela je redovno kuhati i u protekle dvije godine - otkako je rodila kćerkicu Zoru - postala je poprilično vješta i snalažljiva u izboru namirnica, osmišljavanju dnevnih menija... A nerijetko mora smisliti čak tri menija - jer ona je vegetarijanka, suprug Antun voli “konkretna” mesna jela, a mala Zoe kašice i juhe.

Ipak, u nečemu su suglasni - sve troje obožavaju ribu, koju Antun nerijetko sam lovi u Jadranu. Ovog ljeta je ulov bio poprilično slab, jer su zbog Anina angažmana u histrionskim predstavama na zagrebačkoj Opatovini jako malo bili na moru, pa je svoj jelovnik bazirala na voću i povrću.

Vegetarijanskim specijalitetom obilježit će i kraj histrionskog ljeta, zadnju izvedbu “Mačka u vreći” 4. rujna.

Koja vam je omiljena namirnica?

- Jako volim žitarice. Koristim mnogo ječma, koji stavljam u razne kombinacije, baš kao i rižu, a bulgur pripremam kad mi dosadi riža.

Najdraži okusi i mirisi vašeg djetinjstva?

- Sarma, filane paprike, miris ajngemahtesa i ajnpren juhe, pire, špinat i jaje na oko.

A što će vašoj Zori ostati u sjećanju?

- Zora voli svašta i jede raznoliko. Najdraže su joj juhe, pogotovo pileće s mrkvicom, razna variva, primjerice grah. Jede i meso, a obožava sladoled.

Zašto ste prestali jesti meso?

- Nikad mi meso nije bilo među najdražim namirnicama, a uz to previše volim životinje da bih ga jela. Trenutačno imamo dva psa i savjest mi nikako ne dopušta konzumiranje mesa. Svoje stavove nikome ne namećem, kćeri i suprugu pripremam meso, a sebi ručak upotpunim odreskom od tofua ili sejtana.

Vjerujete li u izreku da ljubav ide kroz želudac?

- Ima nešto u tome, uvijek je lijepo družiti se uz dobru hranu i piće, no meni je od toga važnije - dobro društvo.

Hladna salata s bobom

zagreb 25.08.2020
Ana Herceg kuhinja
foto vedran pete
Vedran Peteh
Hladna salata s bobom

SASTOJCI

  • 100 g boba
  • 100 g zelenih mahuna
  • 100 g tjestenine po izboru
  • pola crvene paprike
  • 100 g slanutka iz konzerve
  • 1 mrkva,
  • pola naranče
  • umak od soje
  • kurkuma, sol, papar,
  • žličica jogurta

PRIPRAVA

Skuhati mahune i bob i ostaviti ih da se ohlade. Slanutak isprati, a papriku i naranču narezati na kockice. Skuhati tjesteninu. Sastojke za preljev pomiješati te dodati tjestenini i povrću.

Čitajte i:

S pozornice za štednjak: Na ljetni ručak gurmanice Jelene Bosančić naprosto nitko ne ostaje ravnodušan

Zeleni recepti za sreću poznate blogerice: Tri ljetne delicije zasitit će vas i dati vam puno energije

Savršeni ljetni doručak Željke Klemenčić: Sve je slađe jer uz sebe ima neodoljivog pomagača

Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak

Linker
22. travanj 2024 22:34