apollotheater.org
rasadnik glazbenih zvijezda

Apollo Theatre: Kultno kazalište kao glazbeno svetište New Yorka

Jedno od najveselijih mjesta u New Yorku je zasigurno Apollo Theatre, kultno kazalište iz kojeg se redovito čuje živa glazba i oduševljeni povici publike. Ta se živost u srcu Harlema osjeća već desetljećima: još otkako je 1934. na sceni teatra debitirala tada 17-godišnja Ella Fitzgerald, a godinu kasnije i 19-godišnja Billie Holiday.

Sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća 22-godišnji James Brown pobijedio je na danas legendarnom glazbenom natjecanju, "Amaterskoj večeri". U Apollo Theatreu je kasnije snimio i kultni album "Live at the Apollo", a 2006. njegovo je tijelo bilo izloženo na odru upravo u teatru, gdje su deseci tisuća obožavatelja ocu soula došli iskazati posljednju počast.

NEW YORK - JUNE 03:  Pharrell performs for the
Getty Images

Josephine Baker je, pak, 1957. publiku ostavila bez daha nastupajući u raskošnim haljinama čija je ukupna vrijednost bila oko (tada nezamislivih) 250.000 dolara; najpoznatiji gitarist svih vremena Jimi Hendrix je 1966. također pobijedio na "Amaterskoj noći", a iste je godine na pozornicu Apolla prvi puta zakoračila Tina Turner. Kraljica soula Aretha Franklin je 1971. rasprodala nekoliko nastupa u kazalištu, a te su godine na humanitarnom koncertu nastupili i John Lennon i Yoko Ono. Krajem sedamdesetih rasprodano je sedam koncerata Boba Marleya, 1987. na nacionalnoj televiziji kreće emisija "Showtime at the Apollo", a legendarni Prince 1993. tamo održava ekskluzivni VH1 koncert....

Getty Images
Pharell Williams u Apollo Treateru je nastupio 2014.

Među stotinama zanimljivih priča iz Apolloa, zapisanih u glazbenoj prošlosti 20. stoljeća, teško je izdvojiti samo neke, a o popularnosti kazališta govori i podatak da ga godišnje posjeti čak 1,3 milijuna ljudi. Gotovo da i nema zvijezde koja nije nastupila u tom glazbenom svetištu, a imena najvećih nalaze se na Stazi slavnih pred kazalištem: od spomenutih Arethe Franklin, Jamesa Browna, Princea i Elle Fitzgerald do Michaela Jacksona, Stevieja Wondera, Marvina Gayea, Eltona Johna, Little Richarda, Smokeyja Robinsona, Gladys Knight, Quincyja Jonesa, Chake Khan, Patti LaBelle, grupe Supremes…

Marijana Marinović
Svaki izvođač ostavi svoj trag u kazališta: zid u backstageu krase potpisi zvijezda

- Utjecaj Apolla davno je nadišao granice Amerike i dao pečat svjetskoj glazbenoj sceni. Sjećam se da su mi Beatlesi prilikom prvog posjeta SAD-u rekli da im je jedina želja nastupiti u Apollou, a to je doslovno mjesto gdje je sve najbolje u glazbi bilo prisutno: od jazza, soula, bluesa, popa, rocka do funka, hip-hopa i elektronike – rekao je glazbeni producent Quincy Jones, koji se u kultno kazalište zaljubio još 1951., prilikom svog prvog tamošnjeg nastupa.

Marijana Marinović
Apollo ambasador i vodič tura po kazalištu Billy Mitchell već je 50 godina zaposlen u toj ustanovi

Mjesto je, naime, tamnoputim glazbenicima bilo odlična platforma za promociju i osvajanje američke glazbene scene, no ironično je da afroamerikancima od otvorenja 1914. pa sve do 1934. nije bio dopušten ulaz u tadašnji "Hurtig&Seamon's New Burlesque Theater". Upravo se tako zvala zgrada koju je u neoklasicističkom stilu projektirao George Keister i koja je osamdesetih proglašena jednim od zaštitnih znakova New Yorka te je upisana u nacionalni registar povijesnih mjesta SAD-a. Tridesetih godina dobiva ime Apollo Theater, a u doba swinga i velikana kao što su Duke Ellington i Dizzy Gillespie teatar postaje vrlo popularan među pretežno tamnoputim stanovnicima Harlema. Oni su od 1934. - a taj se običaj zadržao sve do danas, 83 godine kasnije – doslovce čekali u redu da srijedom prisustvuju "Amaterskoj noći".

apollotheater.org

apollotheater.org

Najdugovječnije glazbeno natjecanje koje se proteklih desetak godina pretvorilo u internacionalno (uz Amerikance najčešći su natjecatelji iz Japana), je 22. veljače, na otvorenju 83. sezone, ugostilo glazbenu divu Dionne Warwick, koja je 60 godina nakon što je debitirala na istoj pozornici, ponovo nastupila na "Amaterskoj noći".

Getty Images
Alicia Keys, 2010.

- Mislim da većina glazbenika svojim najboljim nastupima smatra upravo one u Apollu – izjavila je tom prilikom Dionne Warwick, poručivši mladim nadama da nikada ne odustaju od svojih snova. Jer upravo su Lauryn Hill prilikom njezinog prvog javnog nastupa na "Amaterskoj noći" izviždali, što je rezultiralo glazbeničinim bijegom s pozornice i suzama u backstageu. No unatoč tom gorkom iskustvu, Lauryn Hill nije odustala: njezin debitantski album iz 1998.,"The Miseducation of Lauryn Hill", osvojio je čak pet Grammyja i učinio je jednom od danas najpoznatijih umjetnica u svijetu showbizza. A sve je počelo upravo u Apollo Theatreu…

Linker
14. travanj 2024 16:27