tamo gdje Dunav ljubi nebo

Barokna ljepotica Dunava: Izlet u Vukovar bez greške pobuđuje sva osjetila

Grad simbol stradanja u domovinskom ratu vrijedi posjetiti i zbog obnovljene stare jezgre, bogatih zbirki u njegovim muzejima - i dobrih restorana, pa ako još niste, moda je baš sad idealna prilika.

Barokni grad i najveća hrvatska luka na Dunavu ove je godine obnovio Vodotoranj, jedan od najprepoznatljivijih simbola njegova stradanja u Domovinskom ratu.

image
Tri godine otkako su započeli radovi na obnovi Vukovarskog vodotornja, simbol Vukovara i Domovinskog rata je nedavno otvoren.
MIROSLAV SLAFZAUZER/CROPIX

S njegova vrha, s visine od pedeset metara, pruža se najljepši pogled na ušće Vuke u Dunav, obronke Vukovarskog ravnjaka te okolna naselja. Memorijalni obilazak grada svakako uključuje i posjet Spomen domu Ovčara, Vukovarskoj bolnici iz 1991., Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Groblju žrtava i Velikom bijelom križu, podignutom na ušću Vuke u Dunav u spomen na sve žrtve.

image
Vukovar je grad heroj...
VEDRAN PETEH/CROPIX

Omiljene su turističke destinacije i barokno središte grada te dvorac Eltz iz 18. stoljeća, u čijem je kompleksu smještena Zbirka Bauer, muzeologa i kolekcionara dr. Antuna Bauera, koji je skupio eksponate za jednu od najvrednijih umjetničkih zbirki u Hrvatskoj. Posebno mjesto u planovima vikend putovanja zauzima posjet Arheološkom parku i Muzeju Vučedolske kulture, smještenom na obali Dunava prema Iloku. Na toj lokaciji pronađena je Vučedolska golubica, keramička posuda izrađena u trećem stoljeću prije naše ere, koja predstavlja povijesni simbol grada, kao i Vučedolska čizmica, keramički artefakt dječje veličine.

Vučedol je, osim toga, poznato izletište te raj za ribiče i kupače, koji ljeti uživaju na prekrasnoj pješčanoj plaži na Orlovom otoku.

image
Dunav u svoj svojoj ljepoti...
TZ VUKOVAR

U popularnim gradskim restoranima, kao što su Vrške, Stari toranj i Restoran, obavezno kušajte delicije od riječne ribe, poput paštete od soma i šarana, fišpaprikaša i fileta smuđa, ali i mesne slavonske specijalitete poput junećeg čobanca i kuhane koljenice, koje se savršeno sljubljuju s vrhunskim vinima iz slavonskih podruma. Na kraju se zasladite i slavonskim kolačima i tortama, bez kojih je nezamisliv tipičan slavonski objed.

image
U Vukovaru možete pojesti pregršt slavonskih delicija...
DANIJEL SOLDO/CROPIX



Čitajte i:

Ronald Braus vodi nas u Trst: Nekadašnja shopping meka postala je zanimljiva turistička destinacija

Sedam veličanstvenih: Nije samo snižena cijena ulaznica razlog zbog kojeg baš sad treba posjetiti Krku

U Azore se zaljubila prije četiri godine i od tad im se stalno vraća

Linker
09. travanj 2024 15:52