BluVinil

Bend u kojem pjeva domaći ‘Sheldon Cooper‘: ‘Znanja iz psihologije mogu biti vrlo korisna u glazbi‘

Oni su mladi, ali ozbiljno barataju retro zvukom i izgledom, a njihov pjevač, gitarist i tekstopisac kada ne radi na novoj glazbi razvija zavidnu znanstvenu karijeru - kako je ovaj Šibenčanin sa zagrebačkom adresom spojio glazbu i psihologiju otkrio je za Gloria.hr.

Nazivaju ih jednom od bendova iz milenijalskog vala, a iako su mladi po godinama, njihova zarazna glazba evocira neke prošle godine, da se to naslutiti i po imenu benda BluVinil, ali i po imenu albuma koji su upravo izdali "Apaši". Uoči njihova šibenskog koncerta razgovarali smo s pjevačem i frontmenom Matejom Nakićem (25), kojeg zbog njegove zavidne znanstvene karijere nazivaju i hrvatskim Sheldonom Cooperom.

"BluVinil je jedan šareni kolaž u kojem svatko može pronaći nešto za sebe. Od ljubitelja retro stila i starih šansonijera, pa sve do fanova nabrijanog brit-rocka. Sve je to BluVinil", opisao je svojim riječima Matej Nakić glazbu koju stvara njegov bend, za Gloria.hr.

image
Bend BluVinil izdao je prvi album 'Apaši'
FOTOGRAFIJE: SANJA LYDIA KULUSIC

Matej, osim što stvara glazbu s prijateljima s kojima je iz Šibenika došao na studij u Zagreb radi na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa kao predavač, točnije asistent na kolegijima Socijalna psihologija i Ponašanje potrošača. Bavi se i istraživačkim radom, a u planu mu je krenuti na doktorat te je u međuvremenu završio niz specijalizacija.

Pogledajte video

Kaže održava dvokratno radno vrijeme - danju psiholog, noću glazbenik, a za to će se i dalje morati što bolje organizirati. I Matej i kolege iz benda dolaze iz Šibenika, a grupu su osnovali u studentskom domu u Zagrebu prije nekoliko godina. "Fakultete su članovi benda većinom pozavršavali ili su pri samom kraju. Volimo reći da nas je već više od pola ušlo na tržište rada", kazao je.

image
Matej Nakić pjevač je u bendu Bluvinil te znanstvenik iz područja psihologije
FOTOGRAFIJE: BORIS KOVACEV/CROPIX

Iako će njihovu glazbu na prvo slušanje, kao i spot na prvo gledanje, mnogi svrstati u rubriku "vintage" ili "retro", njima nije namjera puko imitiranje glazbe na kojoj su odrasli i oni i njihovi roditelji.

"Naravno da je vintage glazba ostavila ogroman utjecaj na nas i da se namjerno koristimo retro elementima. Ipak, to ne znači da nam je isključiva namjera stvarati 'već viđenu' glazbu. Naprotiv, nadogradnja i inoviranje retro forme može dovesti do poprilično svježih i modernih rješenja", objasnio je Nakić.

'Znanja iz psihologije mogu biti vrlo korisna u glazbenoj karijeri. Ipak, trudim se ne koristiti ništa od toga i potpuno se prepustiti emocijama'.

Ime benda - BluVinil - smislili su svi zajedno, te nema neko posebno i skriveno značenje. "Kriterij nam je bio samo da dobro zvuči i da lijepo izgleda kad se napiše. Ionako će svaki slušatelj značenje imena odrediti samostalno, ovisno o tome što za njega ono predstavlja", dodaje.

I legende i aktualna scena

Kad govori o glazbenim uzorima, neizostavni su velikani, neovisno o periodu ili stilu. "Od Lennona i McCartneyja, preko Bowieja i Morrisseya, pa sve do klasičnih kantautora poput Waitsa, Dylana i inih", objašnjava Matej. Ali u fokusu im je i domaća scena, kojoj i sami pripadaju, BluVinilovce veseli što predstavnici mlađe generacije dobivaju sve više pažnje. "Nabrojao bih samo neke od njih: Svemirko, Rezerve i Buč Kesidi - sve su to redom fantastični glazbenici koji stvaraju relevantnu i svježu glazbu", dodao je Nakić.

image
U BluVinilu namjerno posežu za retro elementima, ali žele donijeti i nešto novo
FOTOGRAFIJE: SANJA LYDIA KULUSIC

Kako smo spomenuli, osim glazbene scene i noviteta koji se pojavljuju u njoj, Matej se bavi i istraživačkim radom, a tu, kako je otkrio za Gloria.hr trenutno proučava iznimno aktualnu temu - utjecaj pandemije na radnu uspješnost.

"Istražujem koji nam psihološki mehanizmi mogu pomoći u sveopćoj prilagodbi na novonastalu situaciju (primjerice uvođenje strukture u rad od kuće, odvajanje privatnog od poslovnog, izdvajanje vremena za sebe…), a koji nam mehanizmi pak odmažu (primjerice 'bijeg' u posao, katastrofiziranje, panično reagiranje…). Jednom kad istraživanje bude gotovo, plan je prijaviti se i prezentirati na nekoj od međunarodnih znanstvenih konferencija. Dosad sam svoje radove izlagao na konferencijama u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj", objašnjava mladi glazbenik i znanstvenik.

image
Osim promcije prvog albuma 'Apaši', Matej se priprema i za doktorat
FOTOGRAFIJE: BORIS KOVACEV/CROPIX

Za doktorat na koji se sprema iz područja counseling psihologije u Engleskoj, za sada ne zna u kojim će se uvjetima nastava održavati, zbog pandemije. "Vjerojatno će biti u hibridnom obliku, djelom uživo, a dijelom online. To možda i nije loše, tako ću nove obveze puno lakše ukomponirati u postojeći ritam sviranja i predavanja", optimističan je Matej.

Pogledajte video

Uz to, stekao je i IBM-ov certifikat iz područja podatkovne znanosti, a trenutno je u finalizaciji stručni udžbenik u kojem je autor jednog od poglavlja. Kako priznaje, znanje koje danju stječe i usavršava iz psihologije, može dobro doći i u njegovoj "noćnoj" karijeri.

Koncert u Zagrebu

"Da, znanja iz psihologije mogu biti vrlo korisna u glazbenoj karijeri. Ipak, trudim se ne koristiti ništa od toga i potpuno se prepustiti emocijama. Glazbu se ne može računati i zbrajati - može se samo osjetiti", zaključio je Mario.

A s dečkima iz benda planira promovirati album i istoimeni singl "Apaši" - "na sva zvona", jer ih zanima, kaže, hoće li reakcije kritike biti istovjetne onima od publike.

Nakon nedavno održanog zagrebačkog koncerta, BluVinil možete poslušati u petak 30. listopada u šibenskom kubu Azimut.

Linker
24. travanj 2024 13:10