VJEČNO NESRETNA PRINCEZA

Bila je opsjednuta teorijama zavjere, prevladala je mračna strana: Fatalni niz koji je doveo do preranog odlaska Lady Di

Bivša supruga princa Charlesa slavila bi 1. srpnja 60. rođendan da nije bilo zlosretnog intervjua kojim je pokrenula niz fatalnih događaja i zapečatila si sudbinu, od razvoda do nesmotrene veze s Dodijem Al-Fayedom s kojim se odvezla u smrt.

Diana se rodila 1. srpnja 1961. u imućnoj obitelji Spencer, koja pripada drevnoj engleskoj aristokraciji stoljećima blisko povezanoj s kraljevskim dvorom. “Moja je plemićka titula starija od tvoje”, jednom je Diana, tad već Charlesova nezadovoljna supruga, odbrusila princu Philipu kad ju je opomenuo da se neprilično ponaša i kad je već bilo jasno da se nije uspjela uklopiti u kraljevsku obitelj. Mladoj ženi koja je u jednom trenutku bila možda najpoznatija osoba na planetu ni plava krv ni imutak nisu donijeli sreću u životu koji je tragično prerano završio.

A kako se sad čini, sve je moglo biti drukčije i Diana bi možda danas veselo puhala 60 svjećica na rođendanskoj torti, okružena djecom i unucima, da nije u jednom trenutku donijela odluku koja se pokazala kobnom. Slavni intervju što ga je 1995. dala za BBC, kad se brak s Charlesom već raspadao, pokrenuo je niz nepotrebno nesretnih događaja i na neki način zapečatio joj sudbinu, tvrde danas i Dianini sinovi William i Harry i njezin brat Charles.

Čitajte i: Kći Meghan i Harryja umjesto s dobrim željama, dočekana s pogrdama: Je li baka sve znala?

Razgovor s novinarom Martinom Bashirom u emisiji Panorama tad je pompozno najavljen kao “intervju stoljeća”, a Diana je Bashiru otvorila srce i pred auditorijem od 23 milijuna gledatelja do kraja razgolitila svoju intimu, priznala da pati od bulimije i da se samoozljeđuje te za bračni brodolom okrivila Charlesa, ustvrdivši da ju je varao s Camillom Parker Bowles onom glasovitom izjavom da ih je “u braku uvijek bilo troje”.

Sad se zna da je Bashir izmanipulirao psihički nestabilnu Dianu i uz pomoć krivotvorenih dokumenata i lažnih svjedočanstava uspio je uvjeriti kako je Buckinghamska palača duboko nezadovoljna njezinim ponašanjem koje smatra skandaloznim pa je zbog toga prisluškuju, prate joj svaki korak i doslovce joj rade o glavi. Izbezumljena princeza povjerovala je novinaru kad joj je objasnio kako joj je jedini izlaz da sa svime iziđe u javnost i pristala stati pred kamere.

Dianin osobni tajnik Patrick Jephson doznao je za intervju tek nekoliko dana prije emitiranja, kad mu je princeza priznala da nije baš sigurna je li pametno postupila, ali tad je već bilo kasno. Posljedice su bile bolne. Uslijedio je razvod od Charlesa, navodno na zahtjev kraljice koja je bila zgranuta onim što je čula i vidjela na televiziji, osobni tajnik dao je otkaz i mnogi su joj okrenuli leđa pa je Diana ostala bez podrške kraljevske obitelji, sama i nezaštićena - ponovno kao i onda u djetinjstvu kad su joj se roditelji rastali.

Neostvarena balerina

Diana se od devete godine školovala u internatima, ali bez osobitog uspjeha pa zapravo nikad nije ni maturirala. ‘Bila sam glupa kao stup’, jednom je samokritično izjavila. Više od škole voljela je skijati, plivati, igrati tenis i, najviše od svega, plesati; plesala je kad god je mogla i to joj je bio najbolji lijek protiv stresa. No, bila je previsoka za profesionalnu balerinu pa je sa 17 godina odlučila postati učiteljica plesa i upisala je plesnu školu Vacani. Izdržala je samo jedan mjesec.

image
Po po nekima je ona najviše kriva za raspad braka jer je bila svojeglava, ljubomorna i preokupirana sama sobom.
SUNSET BOX/ALLPIX PRESS/PR

"Otišla je na skijanje i jednostavno se nije vratila. Nije nikad navela razlog, ali mislim da je shvatila da bi joj školovanje koje traje tri godine, i to svaki dan do 18.30, jednostavno bilo prezahtjevno", rekla je vlasnica škole Vacani.

Diani je bilo samo sedam godina kad je majka Frances iznenada ostavila oca zbog drugog muškarca, Australca Petera Shanda Kydda, biznismena koji se obogatio na zidnim tapetama. Nakon mučnog natezanja oko skrbništva, djeca su - Dianine starije sestre Sarah i Jane, Diana i mlađi brat Charles - pripala ocu, a mala Diana svaki je dan uzaludno na kućnom pragu čekala majku koja joj je na odlasku obećala da će se vratiti.

S vremenom se uspostavila ona rastrzana rutina rastavljenih obitelji pa su djeca povremeno odlazila u posjet majci koja se s novim mužem skrasila u Škotskoj, a nekim je vikendima ona posjećivala njih, uvijek na odlasku bolno uzvikujući: - Oh, ne želim vas ostaviti!

Čitajte i: Luksuz za Lilibet Dianu! Meghan Markle kćerkicu rodila u bolnici u kojoj porod košta najmanje 87 tisuća kuna

Novi je udarac slijedio kad su se Spenceri iz idilične stare kuću u Sandringhamu okružene perivojima preselili u dvorac Althorp, 500 godina staro zdanje od 90 soba ispunjenih portretima predaka, gdje se djeca nisu osjećala dobrodošlo, a k tome je otac našao i novu partnericu, Raine Legge, koju je Diana zlobno zvala “acid Raine” (kisela kiša); kad su se Spencer i Raine 1976. vjenčali, djecu, koja su po običaju uglednih obitelji bila raseljena po internatima i švicarskim školama za dame, nisu o tome ni obavijestili.

Mediji su ludjeli za njom

Kad je prohodala s Charlesom, 19-godišnja Diana je radila kao odgojiteljica u vrtiću i dadilja i smjesta je postala meta paparazza. Mediji su doslovce poludjeli za dražesnom mladom ženom koja je djelovala kao idealna nevjesta za prijestolonasljednika - djevica plemenita roda bez kompromitirajućih repova iz prošlosti - a nekako je u to povjerovala i ona sama.

Vjenčanje u bjelini označilo je 1981. početak onog što je trebala biti romantična bajka, ali već se u ranim danima braka pokazalo da je to daleko od istine.

Po nekima, Charles se disciplinirano trudio da brak uspije, ali Diana je bila svojeglava, ljubomorna i upravo patološki preokupirana sama sobom, čak i nakon rođenja sinova. Iako nema dvojbe da je istinski voljela Williama i Harryja, pred njima se često ponašala više kao razmažena vršnjakinja nego kao majka i dramila o svojim ljubavnim vezama, a kad je Williamu bilo četiri godine, u nastupu ljubomore otpustila je njegovu voljenu dadilju Barbaru Barnes jer im je zavidjela na bliskosti.

Umjesto skladnog braka nastupio je privatni pakao i Diana se odala izvanbračnim vezama i astrološkim savjetima, boreći se s poremećajima prehrane, dok se zbunjeni Charles nije snalazio s emocionalno ranjivom suprugom. Na snimkama koje su nedavno iscurile u javnost čuje se kako Diana izjavljuje da seksa u braku gotovo i nije bilo te kako joj je muž, kad mu je predbacila što se viđa s Camillom, odbrusio: “Pa neću valjda biti jedini princ od Walesa koji nikad nije imao ljubavnicu!”

image
Nedugo prije smrti povjerila se prijateljici da se pomirila s Charlesom i čak na neki način prihvatila Camillu.
TIM GRAHAM PHOTO LIBRARY VIA GET

No, čini se da je Diana ta koja je bila sklona izvanbračnim vezama. Prvo se, kad joj je bilo 24 godine, zaljubila u Barryja Mannakeeja, zaposlenika u službi sigurnosti u dvorcu, i bila je zbog njega spremna napustiti muža. Kad su se palačom proširile glasine o toj aferi, Mannakee je premješten na drugu dužnost, a samo nekoliko tjedana poslije poginuo je u nesreći s motorom; Diana je, u svojoj paranoji, odmah posumnjala da ga je kraljevska obitelj dala ubiti, kao što je sumnjala i da su časnika Jamesa Hewitta, s kojim je također bila u vezi, namjerno poslali u Zaljevski rat, da ga se riješe.

Princeza za volanom

Ford Escort Ghia što ga je princ Charles darovao Diani za zaruke 1981., dva mjeseca prije vjenčanja, upravo je ponuđen na prodaju. Auto koji je Diana vozila do ljeta 1982. i dalje ima originalne tablice, kao i poseban ukras na haubi - srebrnu žabicu, dar Dianine sestre Sare da je podsjeti na bajku u kojoj djevojka poljupcem žabu pretvara u princa. Vlasnica, inače velika obožavateljica princeze Diane, auto je tajila od javnosti i pomno čuvala pa se očekuje da će postići cijenu od 30 do 40 tisuća funti.

Čitajte i: Princ Philip danas bi navršio sto godina! Dramatična životna priča čovjeka koji je od ničeg došao do kraljevskog trona

Dianin prvi auto, u vrijeme kad je počela vezu s Charlesom bio je Austin Mini Metro, a poslije, kao princeza i majka, vozila je Jaguar XJ-SC s pomičnim krovom; u njezin model dodali su dva stražnja sjedala kako bi se William i Harry mogli voziti s majkom i osobnim čuvarem.

Od tradicije kraljevske obitelji koja je uvijek birala britanske automobile odstupila je kad je odabrala prvo Mercedes-Benz 500 SL, a zatim, kad je već bila razvedena od Charlesa, zeleni Audi 80 Cabriolet.

"Diana je taj auto pretvorila u najtraženiji statusni simbol s kotačima", ustvrdio je tad Jeremy Clarkson iz Top Geara, ali nije bio u pravu: Dianin zeleni Audi lani je prodan na dražbi tek u trećem pokušaju.

Nakon intervjua u Panorami njezine su optužbe protiv kraljevske obitelji postale još brojnije i bizarnije. Tvrdila je da kraljica boluje od srca i da će abdicirati, da se princ Edward liječi od side, da je Charles napravio dijete dadilji Tiggy LeggeBourke i platio joj pobačaj, a najviše je govorila o tome kako je kraljevska obitelj planira ubiti.

image
Na jahti Dodija Al-Fayeda u St. Tropezu bilo joj je zadnje ljetovanje.
MICHEL DUFOUR WIREIMAGE

Njezin butler Paul Burrell opisao je kako mu je princeza naredila da počupa parket s podova u Kensingtonskoj palači gdje je stanovala jer je bila uvjerena da su ondje skriveni prislušni uređaji.

Prevladala je mračna strana

No, bilo je i znakova da će Diana naći novi smisao života. U jednom času prodala je svoje svečane toalete na dražbi u New Yorku i prikupila više od tri milijuna dolara za brojne dobrotvorne akcije u kojima je sudjelovala, prije svega za uklanjanje nagaznih mina, a nedugo prije smrti povjerila je prijateljici Tini Brown da se pomirila s Charlesom i čak na neki način prihvatila Camillu.

Mogla je, čeznutljivo je napisala jedna komentatorica, postati velika dobrotvorka, a pritom uživati u lagodnom životu s mnogo novca, jer je od Charlesa dobila pozamašnu otpremninu od 17 milijuna funti, a bez stege koju nameće kraljevska obitelj.

Nažalost, prevladala je mračna strana. Kad joj je propala još jedna veza - kardiokirurg Hasnat Khan, u kojeg se istinski zaljubila i zbog kojeg je čitala Kuran i učila anatomiju, dao joj je do znanja da se ne misli vjenčati s njom - Diana se lakomisleno upustila u vezu s plejbojem Dodijem Al-Fayedom, sinom vlasnika Harrodsa te s njim otišla na njegovu jahtu Jonikal na jugu Francuske. A onda su, na povratku s ljetovanja, Diana i Dodi odsjeli u hotelu Ritz u Parizu, odakle su krenuli na posljednju vožnju - i ovaj put u pratnji paparazza koji je nisu nikad puštali na miru.

Čitajte i: Što se krije iza imena čak 11 praunučadi kraljice Elizabete II.? Neka su tradicionalna, neka neobična, ali sva su pomno birana

"Kad god pomislim na majku, prvo mi na pamet padne uvijek ista slika: sjedimo zavezani pojasom na stražnjem sjedalu auta, moj brat i ja, majka je za volanom, a za nama jure tri, četiri ili pet mopeda na kojima su paparazzi i onda mama više ne može voziti jer su joj oči pune suza. Nije imala nikakvu zaštitu. I to u meni uvijek budi osjećaj bespomoćnosti.Muško si, ali premlad da pomogneš ženi, a ta je žena k tome tvoja majka. A to se događalo svaki dan. Svaki dan sve do dana kad je poginula", rekao je Harry u dokumentarcu “The Me You Can’t See”.

Nesreću 31. kolovoza 1997. u pariškom tunelu Alma u kojoj su poginuli Diana, Dodi i njihov vozač Henri Paul samo su djelomično skrivili paparazzi. Vozač je nagazio na gas da im pobjegne, ali krivci su prije svega alkohol i nesiguran automobil.

Paul je imao previše alkohola u krvi, a Mercedes koji je vozio bio je rasklimana kanta, dva puta ukraden i nanovo sastavljan nakon totalke u jednoj od krađa; jedan od vozača kompanije Etoile Limousine, od koje je Ritz uglavnom unajmljivao automobile, žalio se kako je potpuno nepredvidljiv čim se vozi brže od 60 km na sat.

Da Diana u svojem osobnom ratu protiv kraljevske obitelji nije otpustila zaštitare iz Scotland Yarda, vjerojatno nikad ne bi sjela u taj automobil, posebno ne bez sigurnosnog pojasa, koji bi je vjerojatno spasio; njezin osobni čuvar Trevor Rees-Jones, koji je bio zavezan, jedini je preživio sudar.

Ovako, dva su dječaka prerano ostala bez mame za kojom tuguju i danas, kad su odrasli muškarci i očevi. Njoj u spomen, princ William otvara izložbu njezinih legendarnih haljina, među kojima je i čarobna vjenčanica sa šlepom od sedam metara posutim štrasom, koja kao da podsjeća na bajkoviti početak, a princ Harry svojoj je novorođenoj kćerkici dao ime Lilibet Diana.

Poseban smisao za humor

Diana se silno voljela šaliti na svoj način, tvrdio je Dianin butler Paul Burrell koji je bliskost s princezom dobro unovčio kad je poslije njezine smrti napisao memoare o svojoj ‘šefici’, kako ju je zvao. Kako je živjela prije društvenih mreža, služila se pisanim čestitkama koje je držala u košari pokraj pisaćeg stola.

One s medvjedićem Winniejem Poohom bile su namijenjene Williamu i Harryju, ali najviše je uživala u rođendanskim čestitkama.

Svima je slala čestitke na kojima se ismijava kraljevska obitelj, za prijateljice je birala slike golih muškaraca, a za prijatelje izazovne slike oskudno odjevenih žena. Sa svojim posebnim smislom za humor - voljela je i neslane šale pa je s veseljem kupovala stvari kao što je jastuk koji ispusti vjetar kad sjedneš na njega - sama činjenica da princeza od Walesa kupuje tako nešto nasmijavala ju je do suza. A ne dao Bog da netko u njezinoj blizini slučajno pusti vjetar ili se podrigne - dobila bi histerični napadaj smijeha.

Bila bi zvijezda društvenih mreža

Časopis Tatler posvetio je lipanjski broj princezi Diani, a njezinim su prijateljima i znancima postavili pitanje što bi bilo da je stigla napuniti 60 godina. Tina Brown, bivša urednica Voguea, uvjerena je da bi Diana postigla sve što je željela u životu i da bi na društvenim mrežama imala više pratitelja od Pape, a napominje i da je svojim empatičnim stavom i osjećajnošću utrla put Meghan Markle.

Druga prijateljica smatra da bi Diana dokinula upotrebu nagaznih mina, za što se aktivno za života zalagala, kao i da bi se posvetila problemu duševnog zdravlja, čime se danas bave njezini sinovi. Mnogi pišu i o njezinom trajnom utjecaju na modu, jer je Diana neporecivo imala stila. Na naslovnici je princeza u jednom od svojih najglamuroznijih izdanja, u svečanoj toaleti dizajnerice Catherine Walker koju je zbog tisuća bisera i svjetlucavog štrasa nazivala svojom ‘Elvisovom haljinom’.

Linker
19. travanj 2024 06:48