neumorni voditelj

Branko Uvodić: ‘Onima koji me ruše mogu samo poručiti da zloba, ljubomora i zavist nikome nije donijela sreću‘

Legendarno TV lice Branko Uvodić nakon 46 godina mali je ekran zamijenio velikim platnom: u komediji ‘Po tamburi’ tumači karizmatičnog voditelja u potrazi za pravdom, a želja mu je ostvariti još filmskih uloga.

Nakon što je nedavno, nakon 30 godina, maknut s mjesta voditelja Festivala omiških klapa, umirovljeni TV veteran Branko Uvodić (67) ne krije razočaranje. Proteklih su dana mediji bili puni njegovih verbalnih prepucavanja s HRT-om, medijskom kućom u kojoj je radio 46 godina i stekao popularnost vodeći emisiju “Lijepom našom”.

Uvodić je uvjeren da ove godine nije vodio poznati festival klapa “jer mu ne mogu oprostiti uspjeh”, no ne želi više stvarati zlu krv. Na Krku, u svom apartmanu u Šilu, uživa u pecanju, boćanju i druženju s unucima - sedmogodišnjom Laurom i petogodišnjim Davidom - te je s uzbuđenjem dočekao svoju prvu filmsku premijeru.

Naime, u komediji Stanislava TomićaPo tamburi”, prikazanom na Filmskom festivalu u Puli, Uvodić igra “karizmatičnog voditelja u potrazi za pravdom” ili - u prijevodu - samoga sebe.

"“Po tamburi” je montipajtonovska priča dijelom inspirirana “Lijepom našom”, koju sam vodio 26 godina. U njoj okupljam 100 tamburaških sastava za veliko natjecanje, čija je glavna nagrada Zlatni kulen. Kad netko ukrade kulen od 24-karatnog zlata, kreće dramatična potjera za lopovima, a ja ih ganjam helikopterom. Na snimanju sam bio najstariji među glumcima, ali je atmosfera bila tako dobra da sam se osjećao puno mlađe. Odlično sam se zabavio i rado bih opet pred filmske kamere, jedino ne bih volio glumiti negativca jer nisam taj tip čovjeka. Otvoren sam za nove ponude", šali se Branko Uvodić.

image
Kad mu je Stanislav Tomić predložio da glumi u filmu, odmah je prihvatio.
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

Kad mu je Stanislav Tomić predložio da glumi u filmu, odmah je prihvatio. Naime, samo rijetki znaju da je Uvodić zapravo - nesuđeni glumac.

Čitajte i: ‘Po tamburi‘: Branko Uvodić bio je zvijezda premijere, nakon gorkog rastanka s HRT-om, prigrlili ga filmaši i rokeri

"U mladosti sam desetak godina glumio u amaterskom kazalištu u rodnim Našicama. Čak sam 1972. osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi “Mećava” Pere Budaka. Bila je to velika ljubav, no od ljubavi se ne živi pa sam umjesto Akademije dramske umjetnosti diplomirao vanjsku trgovinu na Ekonomskom fakultetu, a na televiziji sam počeo raditi još kao student. Sada je pravi trenutak za povratak staroj ljubavi", kaže Branko Uvodić. Njegovoj se ulozi na velikom platnu veseli cijela obitelj: supruga Jasna, umirovljena tajnica glavnog urednika HRT-a, te kćeri Petra (43), molekularna biologinja, i Sara, veterinarka koja s obitelji živi u Rijeci.

Unuci jedva čekaju vidjeti djeda u filmu, a Uvodić kaže da su mu oni, otkako je prije dvije godine otišao u mirovinu, najveća radost.

"Priznajem da sam ih razmazio. Baka je zadužena za red i disciplinu, dok sam ja više za igru i zabavu. Sara prekrasno crta i obožava tamburašku glazbu, zna napamet riječi svih pjesama. Nema pojma da je deda u mladosti bio član rock benda Huck u kojem sam svirao bas gitaru, a radili smo uglavnom obrade Beatlesa i Bee Geesa. David je pak isti ja kad sam bio mali, živahan kao da je vragu iz torbe ispao. Ovog ljeta naučio sam ga plivati i po cijele dane igramo nogomet ispred kuće. Strpljiv je jedino kad idemo na pecanje. U stanju je tri sata čekati da zagrize", kaže Uvodić.

image
Uvodić kaže da su mu unuci, otkako je prije dvije godine otišao u mirovinu, najveća radost.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Ulovljenu ribu odmah bace na gradele, no nije rijetkost da na Krku priprema i kontinentalne specijalitete poput kotlovine i čobanca. Veliki je, kaže, gurman, a kako je dok je vodio “Lijepom našom” obišao cijelu Hrvatsku, nema domaćeg jela koje nije probao.

"Jako mi je žao što HRT više ne snima “Lijepom našom”. Prekinuli su lani u svibnju zbog covida, no taj je show bio toliko uspješan da zaslužuje nastavak. Snimljeno je više od 1000 emisija, a da ih je puštati jednu za drugom, to bi bilo 64 dana non-stop programa", kaže Uvodić.

Iako ga više ne viđamo na malim ekranima, popularni voditelj nije bez angažmana. Nakon Filmskog festival u Puli, otputovao je u Gospić, gdje je vodio tamburašku večer, a nakon toga u Hercegovinu, gdje su ga angažirali za Međunarodnu smotru folklora u Ivanici.

Najveće zadovoljstvo mu je gradnja nove crkve u selu Gajić pokraj Belog Manastira, gdje svake jeseni vodi manifestaciju Baranjski bećarac. Sav materijal za gradnju osigurao je osobno preko svojih prijatelja.

"Ja gradim, a onima koji me ruše mogu samo poručiti da zloba, ljubomora i zavist nikome nije donijela sreću", kaže Branko Uvodić.

Linker
24. travanj 2024 07:44