veliki gubitak

Brojne kolege beskrajno su tužne: Poznati su detalji posljednjeg ispraćaja glumice Vere Zime

U Zagrebu je u 68. godini nakon duge bolesti preminula omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima. Odigrala je niz važnih uloga, ali mnogi su je posebno zavoljeli kao karizmatičnu Ružu Kosmički u seriji "Odmori se, zaslužio si" gdje je glumila s Ivom Gregurevićem.

Posljednji ispraćaj zagrebačke glumice Vere Zime bit će na Krematoriju u četvrtak, 12. studenog u 14 sati, doznaje se iz Zagrebačkog kazališta lutaka, u kojem je Zima radila do odlaska u mirovinu.

Vera Zima odigrala je niz sjajnih sporednih filmskih uloga - u drami "Oprosti za kung fu", za što je nagrađena Zlatnom arenom, te filmovima "Novinar", "Blagajnica hoće ići na more", "Metastaze" i nizu drugih. Na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala je 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu ‘Mećava’ Antuna Vrdoljaka.



Primila je brojna priznanja, među njima nagradu "Fabijan Šovagović" za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji i najveću državnu nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo na području filma. Veru Zimu mnogi kolege, prijatelji, ali i vrlo široka i vjerna publika pamtit će kao iznimno vedar duh naše glumačke scene.

Ministrica kulture istaknula je kako je odlazak Vere Zime nenadoknadiv gubitak za hrvatsko glumište i kulturu. Karakternu iskrenost i srčanost u životu prepoznavali su mnogobrojni prijatelji, štovatelji i kolege kojima je bila omiljena partnerica, a predanost i talent na sceni donijeli su joj mnogobrojne nagrade. "Ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije i snažnog glumačkog izraza, istinska zaljubljenica u umjetnost i u život", stoji u sućuti koju je Nina Obuljen Koržinek, u ime ministarstva te osobno poslala Hrvatskom društvu dramskih umjetnika.

image
MARIN TIRONI/CROPIX

Brojne kolege poput Igora Mešina, Davora Špišića i mnogih drugih pogodila je ova tužna vijest, a naglašavaju da je Vera o svakome od njih brinula kao da im je majka. "Srce mi je slomljeno jer to nije bila samo glumica nego i životni borac. Mogu samo reći da je maestralno odigrala Tamaru u mojoj predstavi. Tako borbeno i revolucionarno da ću joj zauvijek biti dužnik. Na probe nam je uvijek donosila neku hranu i bila nam kao majka", rekao nam je Davor Špišić.

Posebno se emotivno od nje oprostila i Jelena Babić Otašević koja je glumicu poznavala od ranog djetinjstva.

"Od mog ranog djetinjstva i tvog zvonkog smijeha s naše, lopudske tarace do kazališnih dasaka i naše uzajamne zaljubljenosti u Grusjenku... Sretan ti put i miran san", napisala je glumica.

Glumila je u brojnim kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, a jedna od njenih novijih i zapaženijih uloga je ona u seriji "Odmori se, zaslužio si". Za nju je 2006. godine dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Čitajte i:

Već četvrtu sezonu nemaju odmora

Moja borba s bolešću

Vera Zima: Voljela bih snimiti show s Jeremyjem Clarksonom iz "Top Geara"

Linker
20. travanj 2024 00:07