‘Ljubav oko svijeta’

Davor Rostuhar govori o filmu, knjizi i zašto je priča Mire Furlan i Gorana Gajića za njega ideal ljubavi

Knjigu povodom Valentinova zagrebački putopisac i avanturisti sa suprugom potpisuje u zagrebačkom Muzeju čokolade, a hrvatsku premijeru filma, koji kreće u svjetsku distribuciju, planira u svibnju u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Zagrebački avanturisti i putopisci Davor i Anđela Rostuhar napokon su dočekali da svoj medeni mjesec - bračno putovanje oko svijeta u trajanju od 365 dana vide ukoričeno u knjizi Ljubav oko svijeta, te u istoimenom dokumentarnom filmu.

Svjetska premijera zakazana je na Dan zaljubljenih 14. veljače na televiziji ARTE, istovremeno u Njemačkoj i Francuskoj.

Osim toga, za njihov dvodijelni dokumentarni TV serijal o ljubavi vlada veliki interes mnogih nacionalnih televizija, a planirani su i brojni prijevodi knjige koja je odmah po izlasku u Hrvatskoj postala - bestseller. Davor i Anđela su, naime, na svom putovanju obišli svih pet naseljenih kontinenata u potrazi za autentičnim ljubavnim pričama - od domorodačkih i nomadskih po Africi i Aziji do onih koje se odigravaju u najnapučenijim metropolama, poput Tokija ili New Yorka. Svaka od tih priča je, kažu, iznimna - bilo da je riječ o heteroseksualnim i homoseksualnim parovima iz urbanih sredina, ili pak o ljudima iz tradicionalnih domorodačkih zajednica, u kojima još postoji poligamija. I njihova je vrlo zanimljiva: upoznali su se prije šest godina, kad se Anđela javila na Davorov oglas za poslovnu asistenticu. Ubrzo nakon toga Davor joj je izjavio ljubav na klupici u zagrebačkom parku. Zaprosio ju je u Zaljevu ljubavi na Antarktici, kamo ga je Anđela dopratila na njegovu ekspediciju do Južnog pola, a vjenčali su se preklani u planinarskom domu na Medvednici.


Koliko vam je pandemija promijenila planove u promociji filma i knjige?

- Ne smijemo se žaliti, jer je u našem slučaju moglo biti i puno gore. Da je pandemija krenula kad smo bili na putu oko svijeta, cijeli projekt bi nam propao. Ovako nas je zatekla kad smo se vratili kući i kad smo se ionako trebali posvetiti radu na knjizi i filmu. Doduše propalo nam je putovanje po Europi gdje smo trebali snimati još neke intervjue, ali dio toga uspjeli smo riješiti na daljinu. Propala su nam i skoro sva predavanja od kojih se inače financiramo. Moje motivacijsko predavanje o ekspediciji na Južni pol je jako popularno u poslovnom i korporativnom sektoru i imao sam dogovorene brojne nastupe, koji su otkazani, a samo manji broj je na kraju održan online. Propali su nam i ambiciozni planovi za promociju knjige i filma. Prije godinu dana smo rezervirali 10 dana u veljači u kinu Tuškanac za hrvatsku premijeru filma, a sad je to prebačeno za svibanj. Nadamo se da će do tada pandemija završiti, a život se ponovo pokrenuti. Isto tako morali smo otkazati promociju knjige, a jedino čime ćemo obilježiti objavljivanje je potpisivanje u zagrebačkom Muzeju čokolade u Varšavskoj 5 - ovog četvrtak i petak od 16 do 20, te subotu i nedjelju od 11 do 20 sati.

Više informacija o ovom iznimnom izdanju potražite ovdje.

Kako su se u priču uklopili poznati parovi - Mira Furlan i Goran Gajić u Los Angelesu, bolivudske zvijezde u Indiji...?

- Snimili smo više od 120 intervjua s raznim parovima i pojedincima, s idejom da dokumentiramo što raznovrsniije priče. Uz ostalo zanimalo nas je kako slava utječe na ljubavni odnos. Tako smo snimili dirljivu priču Mire i Gorana, zambijsku pop pjevačicu Salmu Dodiu i njezinog supruga, te menadžera Tivu, bollywoodsku glumicu Samidhu Kokanbakar, kolumbijskog glazbenika Juana Canasa Palacia, infulencere Camille i Jeana čiji instagram profil @backpackdiariez prati više od 350 tisuća ljudi. Svi oni primili su nas otvorenog srca i podijelili s nama svoje najintimnije osjećaje.


Zašto je po vama priča pokojne filmske dive Mire Furlan i Gorana Gajića, filmskog redatelja, ideal ljubavi?

- Zato što su oni i nakon 30 godina veze zadržali žar i zaljubljenost, što statistički i neuroznanstveno gledano polazi za rukom jako malom broju parova. Osim toga njihova je priča, priča o zabranjenoj ljubavi. Podsjeća na priču o Romeu i Juliji koja je preteča romantizma u književnosti. Tragedija Romea i Julije bila je u tome što društvo u kojem su živjeli nije prihvaćalo i podržavalo njihovu ljubav. Isto se, u naše doba, na našim prostorima dogodilo Miri i Goranu. Zato što su pripadali različitim plemenima njihova društva proklela su ih i odbacila, ali oni nisu popustili tom pritisku besmisla, nego su sačuvali svoju ljubav te zdrav razum i pobjegli na drugi kraj svijeta, započevši život ispočetka, ali zajedno. Oni su po meni istinski junaci našeg doba.


Što ste najvažnije naučili o ljubavi?

- Da je ljubav apstraktni pojam, u koji svatko upisuje svoja značenja. Baš kao i u domovinu, boga, pravdu... Apstrakcije nemaju objektivnu stvarnost, niti postoje po sebi, pa ih je nemoguće definirati, tj. svatko im pridaje drukčija značenja. I baš zato se često ne slažemo oko toga. Mnoge svađe u komentarima ispod tekstova na portalima, svađe u obitelji, između stranaca, ratovi između nacija - sve se to vodi zbog neslaganja oko apstraktnih pojmova. Kroz ovaj naš projekt pokušali smo pokazati koliko je različitih pogleda na ljubav i ukazati na to da se zbog toga ne moramo svađati. Jer emocije koje osjećamo iste su svugdje, od Amazone do Himalaje, od pustinja Afrike do njujorških nebodera.

Čitajte: Njihove priče su fantastične: Anđela i Davor Rostuhar na pet su kontinenata tražili odgovore o ljubavi, braku i seksu


Gledate li sada Anđelu drugim očima?

- Naravno, što je više poznajem to ju je lakše, teže i ljepše voljeti!


A ona vas?

- Tvrdi da me vidi jasnije i voli snažnije.


Što su po vama najveće ljubavne kušnje i izazovi?

- Znanstveno i statistički razlozi zbog kojih se ljudi najčešće rastaju su nevjera, neplodnost, nasilje i ovisnost. Psihološki, najveći izazovi su naše vlastite iskrivljene predodžbe o životu, stvarnosti, ljubavi, partneru, tome kakva bi ljubav trebala biti.


A darovi?

- Ljubav nam jedina omogućuje da sagledamo život ne samo iz naše uske, sebične i egocentrične perspektive, nego i iz perspektive drugog. To je neizmjerno bitno.


Planirate li djecu?

- Da, kad za to dođe vrijeme.

Linker
25. travanj 2024 02:11