prosio ju je 13 godina

Fotka za pamćenje: Barbara i Jimmy u zagrljaju pred mikrofonom - ljubav koja traje

Stjepan Jimmy Stanić bard je hrvatske glazbe, jedno od najznačajnijih imena u povijesti hrvatske glazbe. 91+ njegov je novi studijski album, igra s njegovim godinama, no godine su tu da zavaraju jer Jimmyjeva vitalnost, glas i geste su nešto što trebate čuti.

Album 91+ nastao je u suradnji s cijenjenim dirigentom i aranžerom Josipom Cvitanovićem. Evergreen Prolazi sve u novom ruhu prvi je singl kojim je najavljeno ovo izdanje. Godina 1966. čini se daleka, ali upravo je tada Jimmy prvi put objavio "Prolazi sve" na EP-ju Đimi. Pedeset i četiri godine kasnije, ovaj vitalni 91-godišnjak predstavio je novu verziju ovog evergreena i kao i svaki put dosad, oduševio.

"Izvor moje vitalnosti je u sretnom braku, iako sam svoje prvo i jedino “da” izgovorio tek sa šezdeset godina, kad sam dočekao onu pravu. Životnu snagu daju mi i glazba i humor, a ima nešto i u genima, jer je i moja mama bila dugovječna, rekao je za magazin Gloria Stjepan Jimmy Stanić, legenda domaće glazbene scene.

image
Cover albuma 91+
FOTOGRAFIJE: ZDENKO MLINAR

"Prolazi sve", "Jutro će promijeniti sve", "Moja kobila Suzy" i "Dimnjačar" (u duetu s Barbarom Stanić) samo su neke od kultnih pjesama u novim aranžmanima Josipa Cvitanovića, ujedno i producenta albuma, uz tri potpuno nove pjesme: "Smoky" (u duetu s Barbarom Stanić), "Mama Inez" i obradu tradicionalne pjesme "Dok sem bil ja dečko mlad". Osim spomenutih, na album s e nalaze i dobro poznate pjesme "Mimi", "Zašto si pospan", "Čo" i "Zamagljen prozor".

image
Koncert Jimmyja Stanića na Vukovar film festivalu.
FOTOGRAFIJE: EMICA ELVEDJI/CROPIX CROPIX

"Dok smo hodali, ona je meni pjevušila, kad smo se penjali na Sljeme, pjevala je "Dimnjačara". Ima lijep glas i fenomenalan sluh, a morao sam je dugo nagovarati da mi se pridruži na koncertu. Barbari je tada bila četrdeset i koja godina, govorila mi je da ne može tek tako izići pred publiku, a ja sam je ohrabrivao: 'Ništa se ti ne brini, ja ću biti pokraj tebe'. Prvi put smo zajedno zapjevali prije 35 godina u Lisinskom i publika je odlično reagirala, a drukčije nije ni danas. Ljudi vole vidjeti žensku osobu na bini. Mi jesmo već malo u godinama, ali mislim da to nikome ne smeta ako ste dobro raspoloženi i dobro pjevate - rekao je nedavno.

Album je sniman u studijima Croatia Records i JC tijekom svibnja ove godine, a glazbenu produkciju potpisuje Josip Cvitanović. Likovno oblikovanje potpisuje Ana Luketin Fahrenwald dok je autor svih fotografija Nikola Knežević. No, naslovnica je ono što će vas posebno dirnuti. Fotografija Zdenka Mlinara uhvatila je poseban moment, Barbaru i Jimmyja u zagrljaju, zajedno pred mikrofonom.

"Cijeli sam život govorio “ne”, a Barbara me u travnju 1990. naučila da izgovorim “da”. To jedino “da” dosad izgovorio sam, nažalost, pred svjedocima i gosponom matičarem. Ali, želim li biti iskren, moram reći da sam Barbaru prosio punih trinaest godina. Branila se riječima da je prosjačenje u nas zakonom zabranjeno", komentirao je povijesni trenutak sklapanja svojeg braka.

image
Jimmy Stanić dirigentom i aranžerom Josipom Cvitanovićem.
FOTOGRAFIJE: NIKOLA KNEžEVIć

U knjižici izdanja Nino Škrabe, književnik, dramatičar i publicist, piše: "Jimmy Stanić postao je slavan izvedbama brojnih 'vječno zelenih melodija', a ovim albumom svjedoči da je ne samo svojim godinama nego i svojim najnovijim diskografskim pothvatom i on sam pravi pravcati JIMMY ZIMZELEN."

Album će sigurno naći put do srca svih ljubitelja Jimmyjevog stvaralaštva, evergreena koji su obilježili povijest hrvatske glazbe, ali ovaj put u novim aranžmanom koji donose novu svježinu. "Ono što posebno fascinira kod slušanja albuma 91+ svakako je nevjerojatna Jimmyjeva svježina glasa, besprijekorni izgovor teksta i lakoća interpretacije, gotovo nepojmljivo za mladića u tim godinama. Dodatnu draž cijelom podvigu pruža i aktivno sudjelovanje Jimmyjeve životne družice, gospođe Barbare, koja iskrenošću nastupa i toplinom svojeg glasa znatno pridonosi cjelokupnom dojmu. Aranžer i dirigent Josip Cvitanović znalački je obavio posao sa svojim orkestrom, prožet raznolikošću žanrova, ugođaja i ritmova.

image
Stjepan Jimmy Stanic, živuća legenda domace zabavne glazbe, pjevač čija je pjesma Prolazi sve postigla svojevremeno velik uspjeh.
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX

Izvorno i sam zakleti jazzer i swinger, u velikom je Jimmyju pronašao srodnu dušu pa se radost zajedničkog muziciranja osjeća u svakom taktu i u izvrsnoj svirci orkestra koji jednako dobro zvuči i u broadwayskim i u nashvilskim i u vlaškovuličanskim temama”, zaključuje Nino Škrabe, i upravo je ovo najbolji poziv na slušanje novog studijskog albuma barda hrvatske glazbe.

"Ni sam ne znam odakle mi toliko energije. Jednostavno volim to što radim i, kad nastupam, to je iskreno i sa srcem, bez obzira na to pjevam li u Lisinskom ili u konobi. Publika vidi da je to pravo, da nema prenemaganja, zato me i vole", zaključuje.

image
Jimmy Stanić i supruga s ekipom...
FOTOGRAFIJE: NIKOLA KNEžEVIć

Album 91+ slušajte i nabavite na svim streaming servisima, a prednarudžbe fizičkog izdanja po cijeni od 89 kuna moguće su putem novog Croatia Records webshopa: http://webshop.crorec.hr

Čitajte i:

Šarmer starog kova Jimmy Stanić o djetinjstvu, karijeri i ljubavi: 'Žene su me opsjedale, a muževi proganjali'

Ženidba je nešto najekscentričnije što sam učinio u životu

Linker
19. travanj 2024 20:36