uspjela i opet se udala

Gwen Stefani godinama čekala Crkvu da je razvede: I mi imamo poznata imena koja su prošla kroz taj mukotrpan proces

Crkveno poništenje braka, koje je uspjelo Gwen Stefani, mukotrpan je i dugoročan proces s kojim se moraju slagati oba supružnika. U Hrvatskoj je nekoliko parova na našoj estradnoj sceni to uspjelo dobiti od crkve.

Zvijezda Gwen Stefani kao velika katolkinja tražila je crkveno poništenje braka s Gavinom Rossdaleom, a to joj se ostvarilo početkom ove godine. Brže-bolje uplovila je u novi crkveni brak s glazbenikom Blakeom Sheltonom, a za romantično vjenčanje njezin je odabranik na imanju u Oklahomi izgradio posebnu kapelicu koja će par zauvijek podsjećati na sudbonosan trenutak.

Crkveno poništenje braka još je uvijek tabu tema, kako svjetskoj, tako i domaćoj javnosti. No, ipak, neke naše zvijezde o tome su otvoreno govorile, nakon što im je Crkva dopustila poništenje bračne zajednice. Samim time znači da se bivši supružnici ponovno mogu vjenčati u crkvi. U suprotnome, to ne bi moglo biti moguće. Na odluku o poništenju čeka se godinama, a neki je ne uspiju dobiti iz prvog puta. Razlog mora biti valjan, dokazi čvrsti, a s poništenjem braka moraju se slagati obje strane.

Na stranicama Međubiskupijskog suda u Zagrebu stoji kako se “vrlo mali broj sklopljenih ženidbi može proglasiti ništavim, odnosno nevaljanim”. Ovim je poznatim Hrvaticama i Hrvatima nakon nekoliko godina procesa to pošlo za rukom.

Nina Badrić i Bernard Krasnić

Crkveno poništenje braka pokrenula je pjevačica Nina Badrić. Proces crkvenog razvoda od dugogodišnjeg partnera Bernarda Krasnića trajao je četiri godine, a odluka je stigla 2017. godine.

image
Nina Badrić i Bernard Krasnić
ADMIR BULJUBASIC/CROPIX

"Odavno je rastava iza mene, tako da je to debela prošlost. Biti žena na Balkanu ni u 21. stoljeću nije lako. Kada imaš više od 27 godina i nisi rodila, onda znači da s tobom nešto nije u redu. Ako je žena rastavljena i ako nema partnera, ona se ne uklapa ni u jedan kalup. Ja sam odlučila živjeti svoj privatni život baš onako, za sebe", poručila je pjevačica.

Čitajte i: Slavila i iz kuće 'izvukla' cijelu splitsku estradu - Nina Badrić zablistala u haljini sirena kroja

Prije 12 godina pjevačica je u prioćenju za medije objavila kako se ona i Bernard rastaju nakon devet godina veze i tri godine braka te kako je odluka sporazumna.

image
Nina Badrić i Bernard Krasnić
DAMJAN TADIC/CROPIX

"Smogli smo snage i sami sebi priznali da su naše razlike nepomirljive, a da je naše nerazumijevanje postalo svakodnevnica, a ne više iznimka", kazala je Nina u svom priopćenju.

"Za kraj našeg braka nisu krive treće osobe. Nije bilo teških riječi, niti svađa. Mi smo samo dvoje ljudi koju su se emotivno udaljili. Žao mi je što je našem braku došao kraj jer smo oboje čvrsto vjerovali u njega. Kraj svog braka smatram i svojim porazom. Teško proživljavam sve ovo. No, i porazi su sastavni dio života. Naš razvod je sporazuman, a u ovom trenutku tješi me činjenica da smo učinili sve što smo mogli i znali da spasimo svoj brak, kao i to da ćemo oboje pamtiti samo dobre i lijepe trenutke. Ovo je sve što imam za kazati i što ću ikad reći na ovu temu", kazala je Nina. Ipak, vratila se suprugu, no konačan razvod uslijedio je 2012. godine.

Pamela Ramljak i Stojan Rakić

Pamela Ramljak i njezin bivši suprug Stojan Rakić dobili su crkveno poništenje braka. Nakon godinu dana braka i devet godina veze, par se odlučio rastati 2010. godine. Nikada nije otkrila koji su razlozi zbog čega je tražila crkveno poništenje braka, no ono je iz austrijske crkve, budući da su se tamo vjenčali i živjeli, stiglo nakon tri godine trajanja procesa. Pjevačica je tada govorila kako joj crkveni razvod stvara nelagodu s obzirom da se nitko iz njezine šire rodbine nije rastajao od svojih supružnika. Komentirala je kako ju je iz tog razloga cijela situacija jako potresla, a dodatno još zbog toga što nije očekivala da će joj se to ikada dogoditi.

image
MARIJO BASIC/ CROPIX

Papir o poništenju braka dočekala je taman prije udaje za sadašnjeg supruga Mladena Salajstera, s kojim ima dvoje djece. Zavjete su izmijenili 2013. godine u crkvi Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu.

Čitajte i: Zavirite u raskošan dom Pamele Ramljak: Kupaonica poziva na guštanje, a spavaća soba je san snova za dvoje

“Prekrasno nam je. Imam divnog supruga koji je pun razumijevanja. Mogu reći da sam presretna što sam napokon upoznala pravog čovjeka. Sva ona loša iskustva prije njega su vrijedila”, rekla je pjevačica nakon nekoliko godina njihova braka.

Danijela Martinović i Thompson

Tajni brak Danijele Martinović i Marka Perkovića Thompsona sklopljen je 1995. godine, a razveli su se tri godine kasnije. Iz drugog pokušaja, poništenje njihove bračne zajednice od splitskog Međubiskupijskog suda dočekali su 2005. godine, kad je Thompson već imao dvoje djece sa suprugom Sandrom Rogić, a Danijela bila u vezi s pjevačem Petrom Grašom. Razlog nije javno poznat, ali je Danijela prije nekoliko godina otvoreno govorila o njihovom razvodu.

image
Danijela Martinović i Thompson dogovorili su se da nikada neće govoriti o pojedinostima u njihovom braku.
DAMIR KRAJAC/CROPIX

“Ugodno sam se iznenadila kad sam dobila crkveni razvod, to je trajalo desetak godina. Nisam imala očekivanja iz straha da ne očekujem nešto što je nemoguće. Ali imala sam želju i to vam pokazuje da se morate usuditi željeti jer se i onda nemoguće stvari mogu ostvariti, rekla je Danijela u intervjuu za N1 prije tri godine.

Linker
19. travanj 2024 16:19