Objavljeni dnevnici

Horor koji je trajao 17 godina, O.J. ju je tukao godinama: ‘Vjerojatno je predosjetila kakva joj je sudbina‘

Gotovo tri desetljeća od ubojstva Nicole Brown prikazan je dokumentarac u kojem se prvi put otkrivaju njezini dnevnički zapisi o višegodišnjem zlostavljanju bivšeg supruga, zvijezde američkog nogometa O. J. Simpson, osumnjičenog, ali nikada osuđenog za nasilnu smrt.

Četvrt stoljeća od oslobađajuće presude danas 73-godišnjem O. J. Simpsonu, legendarnom igraču američkog nogometa, za ubojstvo njegove bivše supruge Nicole Brown Simpson i njezina deset godina mlađeg prijatelja Rona Goldmana, taj nikad razriješeni slučaj ponovno je u središtu pozornosti.

Dokumentarni film otkrio nove detalje

U dokumentarnom filmu “Američka tragedija: O. J. i Nicole”, prikazanom na kanalu Discovery Investigation, autori su prvi put javnosti predočili šokantne detalje iz Nicoleina dnevnika, pronađenog u sefu kuće, koji zajedno s njezinim fotografijama i pismima isprike O. J. Simpsona dokumentiraju kronologiju obiteljskog nasilja i toksičnost njihove veze. U kojoj je njemu sve, čini se, bilo dopušteno - od zaključavanja i lišavanja slobode kretanja, rganja odjeće i prijetnji ubojstvom pa do višesatnog fizičkog maltretiranja.

image
Slavni američki sportaš O.J. Simpson
KC ALFRED/ZUMA PRESS/PROFIME KC ALFRED/ZUMA PRESS/PROFIME

Horor koji je trajao 17 godina

Nicolein dnevnik pokazuje da se obrazac kućnih užasa stalno ponavljao tijekom 17 godina njihove veze: od upoznavanja 1977. sve do njezina tragičnog kraja 12. lipnja 1994. Tog je dana policija ispred njezina stana u Brentwoodu u okolici Los Angelesa pronašla izbodena tijela 35-godišnje Nicole Brown Simpson i 25-godišnjeg Rona Goldmana. U trenutku dolaska policije u stanu je spavalo njihovo dvoje djece - devetogodišnja kći Sydney Brooke te šestogodišnji sin Justin Ryan. U istrazi se ispostavilo da je tog jutra Ron Goldman prijateljici navratio kako bi joj vratio majčine naočale koje je ona prethodne večeri na obiteljskoj zabavi zaboravila u restoranu, u kojem je on radio kao konobar. Premda nije bilo svjedoka, a nož kojim je zločin izvršen nije pronađen, kriminalistička analiza tragova na mjestu zločina upućivala je na O. J. Simpsona kao počinitelja, pa je pet dana nakon ubojstva izdan nalog za njegovo privođenje. Na suđenju se O. J. Simpson izjasnio nevinim po svim točkama optužnice, no tog se dana dao u bijeg. A policijsku potjeru za unajmljenim terencem, u kojem je identificiran kao suvozač Ala Cowlingsa, svog dobrog prijatelja, u direktnom televizijskom prijenosu je pratilo 95 milijuna Amerikanaca.

Kontroverznoj oslobađajućoj presudi u suđenju “Narod protiv O. J.Simpsona”, koje je potrajalo punih 11 mjeseci, najviše su kumovali pretjerana samouvjerenost tužiteljice te oštroumna obrana optuženikova odvjetničkog tima, predvođenog Robertom Kardashianom.

image
O.J. Simson s djecom na pogrebu Nicole Brown 1994. godine
KEVIN WINTER GETTY IMAGES

Najbolji prijatelj O. J. Simpsona slučaj svog klijenta poroti je predočio kao posljednji u nizu rasističkih - u dugoj povijesti loših odluka policije i tužiteljstva prema članovima afroameričke zajednice u Los Angelesu.

Vjerojatno je predosjetila kakva joj se sudbina sprema

Tome je vjerojatno pridonijela i odluka suca, koji nije dopustio da se Nicoleini dnevnički zapisi uvrste među dokaze, čime bi se poroti jasno predočila cjelokupna povijest Simpsonova nasilništva u vezi, za što ga supruga nikad nije prijavila. Jer čak i kad bi zbog ozljeda završila u bolnici, izmišljala je druge razloge za svoje stanje - poput pada s bicikla ili niz stepenice. Zbog toga je do premijernog prikazivanja “Američke tragedije” Simpsonovih ukupno 60 fizičkih napada i prijetnji supruzi ostalo izvan fokusa šire javnosti. A pred kamerama ih je prvi put sa suzama u očima komentirala Nicoleina mlađa sestra Tanya Brown, inače psihologinja i životna trenerica.

- Vjerojatno je Nicole predosjetila kakva joj je sudbina i što joj se na kraju sprema, pa je od samog početka sve zapisivala. Nema sumnje da su se njih dvoje voljeli, ali je nevjerojatno da je taj najljepši osjećaj na svijetu u njemu često budio i poticao najgore nagone te da je moja sestra u ime te ljubavi sve do svoje smrti šutke trpjela zlostavljanje - izjavila je Tanya Brown.

Brzo je doznala kakav je zapravo

O. J. Simpson, tada jedna od najvećih zvijezdi američkog sporta, i tinejdžerica Nicole Brown upoznali su se 1977. u noćnom klubu The Daisy, u kojem je ona radila kao konobarica i sanjala o karijeri fotografkinje. Premda je bio u braku s troje djece s Margueritom L. Whitley, slavni sportaš je na prvi pogled izgubio glavu za plavokosom ljepoticom. Da njezin partner, koji ju je od samog početka obasipao pretjeranom pažnjom i darovima, ima i svoju mračnu stranu doznala je već iduće godine. U napadu bijesa i ljubomore prvi put ju je pretukao na njujorškoj Petoj aveniji, nakon zabave u stanu njegovih prijatelja, jer je bio uvjeren da je Nicole ondje očijukala. To je bilo prvo u nizu zlostavljanja koje je pretrpjela u idućih 16 godina.

- Bacio me na pod i nastavio me satima udarati rukama i nogama dok sam pokušavala dopuzati do vrata - glasi jedna od bilješki iz vremena dok su još hodali. U drugoj opisuje kako je pred vratima garaže bejzbolskom palicom smrskao karoseriju bijelog Mercedesa iz kojeg se nije usudila izaći, zbog njegovih optužbi da je “zakasnila” kući nakon posjeta prijatelju, irskom maratoncu Tommyju Hughesu. U njihovu odnosu ništa se nije promijenilo ni nakon romantičnog vjenčanja 2. veljače 1985.

image
O. J. i Nicole upoznali su se 1977. dok je još bila maloljetna, a on u braku
PETER BORSARI/PIP-LANDMARK MEDIA

- S prijateljima Ericom i Valom von Wattsom slušala sam ploče u Wilshireu. Popili smo nekoliko pića, a nakon povratka kući me pretukao, razderavši moju plavu jaknu i čarape. U bolnici sam kao razlog ozljeda navela - pad s bicikla - zapisala je 1986. U vrijeme dok je bila trudna s njihovim sinom Justinom u napadu ljubomore u nju je uperio pištolj zahtijevajući da pobaci dijete.

Drugom prilikom ju je pijan želio izbaciti iz Drugom prilikom ju je pijan želio izbaciti iz kuće. Dok je pakirala kovčeg zaključao ju je u sobi i ondje je, usprkos njezinu preklinjanju, držao zarobljenom do jutra dok je njihova kći Sydney spavala u susjednoj sobi. Nakon sinova rođenja poludio je kad je bebu na ulici poljubio gay prolaznik, zbog čega ju je prikovao uz zid i kasnije vukao po podu hotelske sobe u kojoj su odsjeli. Premda supruga nikad nije sama prijavila policiji, to su jednom učinili susjedi, zbog vrištanja koje se čulo iz njihove kuće. Policajac John Edwards, koji je po prijavi izašao na teren, u dokumentarcu se prisjetio kako je prema njemu dotrčala izranjavana žena, koja se tresla od straha i užasa, i povikala da će je O. J. ubiti. Nakon toga na vratima se pojavio zlostavljač koji joj je poručio neka se gubi jer je nikad više ne želi vidjeti u svojoj blizini. Premda je Simpson tada prijavljen po službenoj dužnosti, nije mu se sudilo za obiteljsko nasilje, jer je Nicole odbila svjedočiti.

Odbijala ga je prijaviti i svjedočiti

A u zahtjevu za razvod braka 1992. kao razlog navela je - nepomirljive razlike. No, njih dvoje su se nastavili viđati i nakon okončanja brakorazvodne parnice, a čak su razmišljali i o pomirenju te novom početku.

“Želim da naša obitelj ponovno bude zajedno. Želim da naša djeca odrastaju s oba roditelja. Mislila sam da ću biti sretnija kao samohrana majka, ali mi isuviše nedostaješ. Želim biti s tobom. Želim te voljeti i usrećivati, želim lijegati i buditi se uz tebe u postelji. Želim da sve bude kako je bilo. Prošlih mjeseci gledala sam snimke našeg vjenčanja i obiteljskog života, što me uvjerilo da smo se nas dvoje uistinu voljeli. Volim te uvijek i zauvijek”, napisala je u pismu koje mu je poslala svega nekoliko mjeseci prije nego što je pozvala policiju u pomoć, kad joj se 25. listopada 1993. pojavio na vratima.

Na snimci dispečera čuje se kako mu govori da se stiša jer djeca spavaju, na što on urla da nju nije bilo briga za djecu dok je druge oralno zadovoljavala u dnevnom boravku. To je posljednja sačuvana snimka Nicoleina glasa, prije nego što je ubijena u lipnju iduće godine.

- Naš dokumentarni film uspomena je na žrtvu obiteljskog nasilja, koja je svoju stranu ispričala vlastitim riječima u dnevničkim bilješkama. No, to je ujedno i poziv drugim ženama da ne ponove njezine greške ako se nađu u sličnoj situaciji- izjavio je Henry Schleiff, producent "Američke tragedija: O. J. i Nicole".

image
Ronald Goldman, ljubavnik bivše supruge O.J. Simpsona koji je ubijen zajedno s Nicole
LEE CELANO WIREIMAGE

GDJE JE DANAS O.J. SIMPSON?

Nakon što je 1. listopada 2017. pušten iz zatvora - iza rešetaka je proveo devet godina zbog oružane pljačke, lišavanja slobode kretanja i kršenja uvjetne kazne u kasinu Palace Station u Las Vegasu, O. J. Simpson je ostatak života odlučio provesti upravo u gradu kocke. U Las Vegasu živi povučeno te najviše uživa u golfu i komentiranju sportskih događaja na društvenim mrežama - na Twitteru njegove objave prati više od milijun korisnika. Povremeno daje intervjue i priređuje susrete sa svojim obožavateljima kojima uz naknadu potpisuje memorabilije. Premda je obiteljima ubijenih prema pravomoćnim presudama iz građanskih parnica dužan milijune, a za neplaćeni porez ostao je dužan i saveznoj državi Kaliforniji - ukupno je riječ o svoti od 40 milijuna dolara - one se ne mogu naplatiti iz njegove mirovine - koja iznosi 28 tisuća dolara mjesečno, te glumačkih tantijema od 36 filmskih uloga, koji mu redovito pristižu.

Linker
14. travanj 2024 06:16