Strah u Parizu

Lovac na modele: Alfa i omega u svijetu supermodela, našao se pred teškim optužbama

Bivši šef pariške modne agencije Elite, poznat po kratkom braku s Lindom Evangelistom, našao se pod istragom zbog optužbi da je 80-ih godina silovao i podvodio mlade manekenke.

Da svijet glamura i visoke mode nije imun na najniže strasti i zločine pokazuje primjer francuskog multimilijunaša Géralda Marieja (70), bivšeg šefa pariške modne agencije Elite Models, koji je u supermodele lansirao svoju bivšu suprugu Lindu Evangelistu (55) i njezine kolegice Christy Turlington, Cindy Crawford, Claudiju Schiffer i Naomi Campbell. Gérald Marie ovih se dana našao usred lavina optužbi bivših zaposlenica i u središtu je istrage francuske policije zbog sumnje na silovanje, svodništvo, seksualno uznemiravanje i protupravno lišavanje slobode kretanje.

Čak devet bivših modela, među kojima je i Carre Otis (52), bivša supruga Mickeyja Rourkea, posvjedočile su kakve su sve užase proživljavale u razdoblju od početka 80-ih do početka 90-ih, kada im je Marie obećavao zvjezdanu karijeru na modnim pistama, a što se pretvorilo u gomilu poniženja i trauma, s čijim se posljedicama i danas nose. Uz ostale, javno ih je podržala i Linda Evangelista, koja im je čestitala na hrabrosti i snazi da progovore o vlastitim traumama.

image
Manekenka i glumica Carre Otis u knjizi je opisala kako ju je vlasnik Elitea silovao i navukao na kokain.
ANDREA BLANCH GETTY IMAGES

'Moje srce je slomljeno: slušajući njihove riječi uvjerena sam da govore istinu', objavila je u svojoj poruci Linda Evangelista.

Bivši supermodel dodao je kako u vrijeme veze i braka s Géraldom Mariejem nije imala nikakvih saznanja o tome što se događalo. Kanađanka Wendy Walsh bila je 17-godišnjakinja kad je s majkom iz Toronta 1980. doputovala u Pariz na audiciju u agenciju Paris Planning, čiji je vlasnik bio Gérald Marie. Na ručku je majci obećao kako će njezinoj kćeri biti anđeo čuvar i širom joj otvoriti vrata modnih pista i magazina. No, njegova je slatkorječivost bila krinka seksualnog predatora, čije je ponašanje u modnim krugovima, čini se, bila javna tajna.

Djevojke iz udaljenih zemalja

- Govorio mi je kako bi bilo dobro se zbog karijere pojavljujem na glamuroznim privatnim zabavama imućnih, na kojima su svi bili pijani i drogirani. Kokaina je bilo posvuda, a manekenke su bile mlado meso za zabavu starijih muškaraca - izjavila je Wendy Walsh, koju je Marie silovao u svom stanu, gdje su se našli na, kako je rekao, poslovnom razgovoru. - Nisam ga željela naljutiti, jer je taj čovjek bio bog i batina u svijetu mode, o njegovoj riječi ovisila je moja karijera. Zato sam mu, kad mi je gurnuo ruku u gaćice, rekla da prestane jer ne koristim kontracepciju, a nakon toga me okrenuo, zabivši mi glavu u jastuk i analno silovao dok sam jecala od bola - ispričala je. Ponovni susret za nekoliko dana u agenciji bio je dodatno poniženje, jer je Marie u razgovoru s muškim kolegom upirao u nju prstom i glasno se smijao.

'Djevojke iz Amerike i Kanade bile su pod njegovom kontrolom: nismo govorile francuski, bile smo neiskusne i daleko od kuće te se nismo imale kome obratiti za pomoć', izjavila je Walsh.

Njene riječi imaju posebnu težinu jer je prije tri godine bila prva u nizu žena koje su za seksualno uznemiravanje prijavile Billa O’Reillyja, voditelja vijesti na televiziji Fox. Slično iskustvo proživjela je i Jill Dodd, instruktorica plivanja koja se kao 19-godišnjakinja iz Los Angelesa preselila u Pariz. Nju je Marie nakon zajedničkog izlaska i osvježenja u njegovu mramornom jacuzziju pozvao u krevet, gdje ju je silovao. - Osjećala sam se potpuno podčinjenom: kad sam drugi put ostala sama s njim na poslu, prisilio me na oralni seks - ispričala je Dodd, koja se zlostavljača riješila nakon što je u Monte Carlu upoznala Adnana Khashoggija, saudijskog milijardera.

image
Kanađanka Wendy Walsh, danas poznata radijska voditeljica, tvrdi da ju je Marie silovao dok je imala 17 godina.
CARL COURT GETTY IMAGES

Bili su u vezi dvije godine, a Dodd je kasnije doznala kako je bila samo jedna od žena u haremu saudijskog trgovca oružjem te da je Khashoggi redovito plaćao usluge Mariejevoj agenciji za upoznavanje s atraktivnim pratiljama. U vrijeme dok je sa suprugom Lindom Evangelistom predsjedao izborom Look of the Year za Eliteov model godine u New Yorku 1991., jedna od kandidatkinja, 15-godišnja Kanađanka Shawna Lee, sanjala je o susretu sa svojim uzorom. - Linda je bila moj idol, a kad sam dobila poziv u Pariz te svoju sobu u njihovu stanu, na svijetu nije bilo sretnije osobe od mene - prisjetila se Lee i dodala kako se ponašanje njezina šefa potpuno promijenilo kad je Linda Evangelista otišla na dulji službeni put. Nakon povratka iz diskoteke dao joj je majicu svoje supruge u koju se presvukla, a nakon toga ju je silovao.

Kad se u suzama Shawna Lee povjerila kolegici kako je izgubila nevinost, Marie ju je pozvao na sastanak i otvoreno joj zaprijetio da može zaboraviti na karijeru ako naokolo nastavi s pričom o silovanju.

Svi ti iskazi nadovezuju se na memoare supermodela Carre Otis, koja je u Pariz stigla kao 17-godišnjakinja 1986. U knjizi “Beauty, Disrupted” objavljenoj 2011. opisala je kako ju je Marie prvi put silovao dok je bolesna, u vrućici, ležala u njegovom stanu, dok mu je tadašnja zaručnica Linda Evangelista bila na putu. To je bio njezin prvi krug pakla, a Marie ju je, osim toga, navukao na kokain, drogu koja je, prema njegovom mišljenju, bila idealno sredstvo za mršavljenje i kontrolu težine. Nakon godinu dana užasa vratila se kući, ali je Marie nije zaboravio, nego joj je 1988. sredio snimanje naslovnice za američki Vogue s Lindom Evangelistom. Danas 70-godišnji Gerald Marie živi u braku s ruskim modelom između Pariza i Ibize, gdje posjeduje kuću s najboljim vinskim podrumom na otoku, a sve optužbe - poriče. Njegovi odvjetnici tvrde da će u istrazi aktivno sudjelovati jer mu je glavni cilj sprati ljagu s imena i dokazati vlastitu - nevinost.

Linker
19. travanj 2024 06:10