TEŠKE RIJEČI HEROJA ULICE

Prljavo kazalište na točki vrenja! Pročitajte odgovor odvjetnika Jasenka Houre

Frontmen i autor najvećih hitova legendarnog zagrebačkog benda za zastupanje je ovlastio odvjetnički ured Tonija Nogolice u sporu s Tihomirom Filešom, bubnjarom i suosnivačem Prljavog kazališta, te svojim dugogodišnjim suradnikom, prijateljem i kumom.

Poštovani, nastavno na članak pod naslovom "Raspalo se ‘Prljavo kazalište‘! Houri kum zabranio nastupe: ‘Ja sam vlasnik žiga", objavljen 5. svibnja 2022. godine u internetskom izdanju Jutarnjeg lista, u nastavku vam dostavljamo odgovor g. Jasenka Houre te vas molimo da isti objavite u cijelosti u skladu s čl. 56. Zakona o medijima.

Suprotno navodima iz Članka, bend Prljavo kazalište nije se raspao nego i dalje djeluje i aktivno radi na stvaranju novog glazbenog materijala kao i na planiranju budućih aktivnosti u obliku nastupa uživo i izdavanja albuma.

image

Prva postava Prljavog kazališta

ARHIVA

G. Houra i dalje ostaje član Prljavog kazališta. Notorna je činjenica da je g. Houra jedan od osnivača benda Prljavo kazalište i autor nekih od najvećih hitova Prljavog kazališta. Javnosti, a pogotovo fanovima Prljavog kazališta, suvišno je posebno objašnjavati ulogu g. Houre u Prljavom kazalištu.

Moguće je da će Prljavo kazalište u budućnosti djelovati ili nastupati u sastavu koji je različit od onoga koji je djelovao prethodnih godina, ali takve promjene događale su se kroz gotovo pola stoljeća aktivnog djelovanja Prljavog kazališta i nisu utjecale na rad i stvaralaštvo Prljavog kazališta. Štoviše, g. Houra i drugi članovi benda i dalje imaju namjeru zajedno raditi i u skorijoj budućnosti zajedno s obožavateljima proslaviti veliku 45. godišnjicu osnutka Prljavog kazališta.

image

Naslovnica live albuma Sve je lako kad si mlad s prepoznatljivim razrezanim isplaženim jezikom Mirka Ilića

ARHIVA

Međutim, g. Houra smatra kako se postupanjem g. Fileša i izjavama iznesenim u Članku stvara isključivo negativna atmosfera i percepcija ne samo njega već i samog benda, što u konačnici ni za koga ne može biti produktivno. Prijetnje tužbama i ostale izjave g. Fileša nepotrebne su i prije svega neutemeljene, ali nema sumnje da će g. Houra u bilo kojem od tih postupaka dokazati što je i tko čini Prljavo kazalište i kome pripada pravo na korištenje tog naziva.

Čitajte i: JASENKO HOURA JAJO: "PRLJAVCI IDU DALJE: ZAVRŠAVAMO ALBUM, SNIMAMO SPOT, POČINJEMO S PROBAMA I KREĆEMO S NASTUPIMA"

Tvrdnje da je g. Fileš „vlasnik žiga i benda“ suštinski su neistinite i ovim putem ih se mora i javno opovrgnuti. U stvarnosti, dio žigova koji danas nominalno možda i glase na ime g. Fileša, registrirani su na njegovo ime bez suglasnosti drugih članova ili su pak samoinicijativno preneseni na njegovo ime s društva putem kojeg je Prljavo kazalište poslovalo. Žigovi koji se tiču Prljavog kazališta ni na koji način nisu zakonitim putem mogli prijeći na g. Fileša kao isključivog korisnika i vlasnika tih žigova. Žigovi i brand Prljavog kazališta vezani su uz bend Prljavo kazalište i nedopustivo je da ih netko, pa makar bio i jedan od osnivača benda, svojata kao svoje pri tome opstruirajući rad samog benda.

image

Naslovnica albuma Lupi petama...

ARHIVA

Situacija vezana uz žigove još je kompleksnija kada se uzme u obzir da većina registriranih žigova koje g. Fileš prisvaja predstavlja autorsko djelo trećih osoba. Najbolji primjer toga je prepoznatljivi jezik koji je sinonim za Prljavo kazalište od samog početka, a radi se o autorskom djelu našeg umjetnika Mirka Ilića. G. Ilić kao autor tog djela ima pravo raspolagati s njegovim iskorištavanjem, a iskorištavanje tog djela nikada ni na koji način nije prenio na g. Fileša. Upravo suprotno, to pravo će biti preneseno na g. Houru jer je Prljavo kazalište i koristilo to djelo u svojem dosadašnjem radu isključivo na temelju prijateljskog odnosa g. Houre i g. Ilića.

image

Naslovnica albuma Heroj ulice

ARHIVA

Osim poznatog jezika, radi se i o žigovima koji predstavljaju naslove pjesama, autorskih djela g. Houre i nekih drugih članova Prljavog kazališta. Nevjerojatno je da g. Fileš prisvaja žig „Heroj ulice“ kada je općepoznato da je upravo g.Houra autor te kultne pjesme.

Čitajte i: GORKO-SLATKE USPOMENE JASENKA HOURE: 'DVIJE GODINE BIO SAM POTPUNO DEKINTIRAN, U FINANCIJSKOJ CRNOJ RUPI'

Isključivi interes g. Houre je nastavak djelovanja Prljavog kazališta te je on, kao što su vjerojatno i drugi članovi benda, spreman na sporazum kako bi se cjelokupna situacija riješila na zadovoljstvo svih članova benda, a sve s ciljem održavanja Prljavog kazališta. Međutim, ako se prijetnje g. Fileša na poduzimanje pravnih korak obistine, g. Houra će pred nadležnim tijelima dokazati tko je u pravu, a tko se u ovoj situaciji našao isključivo radi stjecanja vlastite koristi od tuđeg stvaranja.

Pogledajte video

Jasenko Houra, po opunomoćenicima, odvjetnicima Toniju Nogolici i Filipu Gregoru iz odvjetničkog ureda Nogolica u Zagrebu 5. svibnja 2022.

Linker
02. travanj 2024 23:46