NESRETNA SUDBINA

Prokletstvo Vanderbiltovih: Anderson Cooper otkrio pojedinosti o životu nekada najbogatijeg čovjeka u Americi

Voditelj CNN-a Anderson Cooper, jedan od potomaka američke bogataške dinastije, u knjizi o povijesti svoje obitelji piše o međusobnim intrigama, gloženjima zbog novca i nesretnim sudbinama nasljednika kojima milijuni nisu donijeli sreću.

Ono što su danas Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Ga­­­tes i druge perjanice Forbesove liste, to je u 19. stoljeću bio brodovlasnik i željeznički magnat Cornelius Vanderbilt: umro je 1877. kao najbogatiji čovjek u Americi.

Polupismen, neuglađen i stjecanjem opsjednut Komodor, kako su ga zvali, uspio je u životu zdravoseljačkom logikom da nikad nikome ne govori što će poduzeti sve dok to ne napravi. Počeo je s jednim parobrodom u nju­­jorškoj luci, a iza sebe ostavio 100 milijuna dolara, po tadašnjim mjerilima bogatstvo biblijskih razmjera, i obitelj koja je kroz nekoliko naraštaja profućkala to golemo nasljedstvo.

image
S majkom Glorijom Vanderbilt nekoliko godina prije njene smrti 2019.
PROFIMEDIA

"Nitko nije znao bacati novac u vjetar poput Vanderbilta", kaže Anderson Cooper (54), poznati CNN-ov voditelj i Corneliusov praprapraunuk. U suradnji s povjesničarkom Katherine Howe nedavno je objavio knjigu “Vanderbilt: The Rise and Fall of an American Dynasty”, zanimljivo i poučno štivo za svakoga tko još živi u iluziji da se sreća može kupiti novcem. Veći dio svog života Anderson Cooper, najmlađi sin Corneliusove prapraunuke Glorije, trudio se što više distancirati od svoje loze, svjestan da su u kolektivnoj svijesti Amerikanaca Vanderbilti mrsko oličenje dokonih i razmaženih bogataša.

"Kad sam počeo raditi kao novinar, zaista sam se jako trudio da me ništa ne povezuje s prezimenom Vanderbilt. Mislio sam da mi to ne bi donijelo ništa dobra, ni osobno niti profesionalno".

Bjelokosi Cooper je lani u travnju s tadašnjim partnerom Benjaminom Maisanijem postao otac djeteta koje je rodila surogat-majka, a sinčić Wyatt Morgan glavni je razlog zašto se napokon pomirio s vlastitim podrijetlom, prekopao obiteljske arhive i napisao kroniku dinastije Vanderbilt.

"Htio sam da moj sin zna tko su i kakvi su to bili ljudi, kakve se lekcije mogu izvući iz njihovih života", tumači Anderson Cooper.

Sinove je favorizirao, kćeri ignorirao

Bogateći se zavrtanjem ruku, podmićivanjem političara, kupovanjem sudaca, podvalama na burzi i sličnim metodama ranog kapitalizma, rabijatni Cornelius Vanderbilt unesrećio je mnoge obitelji, ali ni u njegovoj nije bilo sreće. Sinove je favorizirao, kćeri ignorirao, vodeći računa samo o tome kako ih što unosnije udati.

Njegov sin Cornelius Jeremiah Vanderbilt, s kojim je uvijek bio u zategnutim odnosima, bolovao je od epilepsije, a nedugo poslije 51. rođendana oduzeo si je život hicem u glavu.

image
Željeznički magnat Cornelius Vanderbilt bio je u 19. stoljeću najbogatiji čovjek u Americi.
AKG-IMAGES/AKG/PROFIMEDIA

"Ja sigurno ne bih želio odrastati u kući Corneliusa Vanderbilta", piše Cooper, "ali divim se kako je stvarao poslovna carstva, ne samo jedno, nego dva. Ono što je učinio bilo je izvanredno, ali skupo je stajalo ljude oko njega."

Snovi o prestižu

Alva Erskine Smith, supruga Komodorovog unuka Williama Kissama Vanderbilta, organizirala je groteskno neukusne balove kako bi familiju uvela u njujorško visoko društvo, koje ih je, predvođeno obitelji Astor, izbjegavalo kao da su kužni.

Anderson opisuje Alvin bal održan 1883., kad se bila kostimirala u venecijansku princezu, a oko vrata joj je blistala biserna ogrlica koja je nekoć pripadala ruskoj carici Katarini Velikoj. Prestiž Vanderbiltovih osjetno je skočio pošto je Alva uspjela u nakani da svoju kćer Consuelo uda za 9. vojvodu od Marlborougha, bliskog rođaka Winstona Churchilla.

image
Gloria Vanderbilt sa sinovima Andersonom i Carterom, 1976.
SUSAN WOOD/GETTY IMAGES

Tim je vjenčanjem Alva trijumfalno natrljala nos svojoj glavnoj rivalki u snobizmu - gospođi Astor. Zatim je temperamentna južnjakinja Alva svemu tome okrenula leđa i razvela se od Williama Vanderbilta. Razvodi, pogotovo u visokom društvu, u to su vrijeme i dalje bili velika senzacija.

"Uvijek sam u svemu prva", hvalila se Alva. "Ostalima probijam put. Bila sam prva djevojka iz svog staleža koja se udala za Vanderbilta. Bila sam prva žena u tom društvu koja je zatražila razvod, a u roku od godinu dana toliko je drugih slijedilo moj primjer. Cijelo vrijeme su željeli razvod, ali nisu se usudili to učiniti dok im ja nisam pokazala put".

Alva je poslije razvoda postala sufražetkinja, a život njezina bivšeg muža nastavio se vrtjeti oko zabava, jahti i konja. Prije nego što je umro izjavio je: "Moj život nikada nije bio predodređen da bude sasvim sretan.

"Naslijeđeno bogatstvo pravi je hendikep za sreću. To je sigurna smrt za ambicije, kao što je kokain za moral."

Kamen oko vrata

Svi naraštaji plutokratske dinastije Vanderbilt patili su od iste boljke: previše novca, a premalo životnog smisla. Gradili su monumentalne palače, koje su im s vremenom postale kamen oko vrata. Nisu ih više imali čime održavati, niti su ih mogli prodati, jer drugi ih bogataši nisu htjeli kupiti. Gladys Vanderbilt su 2018. praktički istjerali iz Breakersa - grandioznog ljetnikovca sa 70 soba što ga je u Newportu 1893. bio podigao njezin pradjed Cornelius Vanderbilt II.

Čitajte i: Prokletstvo Kennedyjevih: Na tragičan način preminula unuka pokojnog senatora Roberta, s njom bio i sin

Njegovi su suvremenici Breakers, triput veći od Bijele kuće i stalno napučen malom armijom livriranih slugu, smatrali najvulgarnijom kućom ikad sagrađenom u SAD-u.

Danas je to zdanje glavna turistička atrakcija države Rhode Island. Svaki naraštaj Vanderbiltovih međusobno se ljuto gložio oko novca. Cooperova majka Gloria Vanderbilt bila je 1934. glavna tema američkih medija koji su pratili sudsku bitku oko njezinog skrbništva.

image
Pedesetih godina Gloria Vanderbilt je hodala s Frankom Sinatrom.
ULLSTEIN BILD VIA GETTY IMAGES

Sirota mala bogatašica, kako su je prozvale novine, u punoljetnost je ušla s jednim propalim brakom i četiri milijuna naslijeđenih dolara, što bi u današnjem novcu bilo oko 60 milijuna dolara. Do trenutka kad je rodila sina Andersona, većinu je nasljedstva već bila spiskala, no onda se 1977. probila kao dizajnerica traperica pa je ponovno imala solidan izvor prihoda. Zbog nemarnog odnosa prema novcu, karakterističnog za sve Vanderbilte, i Gloriji potkraj života nije ostalo ništa osim stana u New Yorku.

Čitajte i: Prokletstvo dinastije Guinness se nastavlja: Nasljednica tragično izgubila život u obiteljskom domu

Anderson je morao odrađivati dodatne smjene na CNN-u kako bi mogao plaćati bolničarke koje su mu njegovale majku. Pripovijeda kako ga je Gloria jednom nazvala jer su joj u stanu očajnički trebala dva antikna kineska paravana, čija je cijena bila 50.000 dolara. Šest mjeseci kasnije dosadili su joj ti paravani pa je upitala ima li Cooper za njih mjesta u svom podrumu. Glorijin otac Reginald “Reggie” Vanderbilt, teški alkoholičar, kockar i pedofil, umro je s 45 godina od ciroze jetre. Prethodno je uspio prokockati veći dio svoje imovine i vožnjom u pijanom stanju ubiti najmanje dvoje ljudi.

image
Najdulje je bila u braku s Wyattom Cooperom, ocem svojih sinova.
JACK ROBINSON GETTY IMAGES

"Jednom je pregazio sedmogodišnjeg dječaka, koji je srećom preživio. Novine su sugerirale da je za nesreću kriv dječak zato što je stao na put Reggieju", piše Cooper. Gloria Vanderbilt umrla je 2019. u dobi od 95 godina. Deset godina ranije sinu Andersonu je najozbiljnije nudila da ona bude surogat-majka njegovom djetetu, odnosno da rodi vlastitog unuka. Četiri puta se udavala i rodila četvero djece.

Andersona je dobila u posljednjem braku s piscem i scenaristom Wyattom Cooperom, koji je s 50 godina preminuo tijekom operacije onemoćalog srca. Desetljeće kasnije, u srpnju 1988., Glorijin sin Carter Vanderbilt Cooper skočio je u smrt s terase njihova stana na 14. katu zgrade na Manhattanu.

Rani gubitak oca i samoubojstvo starijeg brata odredili su karijeru Andersona Coopera: zbog tih se obiteljskih tragedija odlučio posvetiti novinarstvu.

"Počelo me zaokupljati pitanje opstanka: zašto neki ljudi prežive, a drugi ne", veli Cooper, među čijim je dalekim rođacima po majčinoj strani bilo i svijetlih primjera herojske požrtvovnosti. Alfred Gwynne Vanderbilt poginuo je u svibnju 1915. jer se u krivo vrijeme našao na krivom mjestu: na prekooceanskom brodu Lusitania, kojeg je u irskim vodama torpedirala njemačka podmornica. Kad je brod počeo tonuti, Alfred je svoj pojas za spašavanje dobacio ženi koja ga nije imala i nestao u valovima. Rijedak lik iz galerije Vanderbiltovih kojem zaista treba skinuti kapu.

Linker
24. travanj 2024 08:28