Ništa bez kaputa

Prva dama kultnog domaćeg modnog brenda: ‘Kaput sam prvi put sašila u srednjoj školi‘

Pod vodstvom kreativne direktorice Martine Vrdoljak Ranilović u varaždinskoj je modnoj tvrki Varteks nastala atraktivna kolekcija kaputa za žene i muškarce, izrađena od finih vunenih tkanina trendovskih boja i uzoraka.

Kaputi i odijela već desetljećima su zaštitni znak modne kuće Varteks. Ne samo zbog kvalitetnih materijala nego i zbog svevremenskih krojeva, pa se dobro sašiven kaput može nositi godinama. S dolaskom nove kreativne direktorice Martine Vrdoljak Ranilović (50) učinjen je iskorak - kaputi su i dalje vrhunske kvalitete, no klasične boje upotpunile su crvena, ružičasta, narančasta...

Pozdravite zimu sa stilom: Šik kaputi koji će i u najhladnijim danima privlačiti komplimente

- Kaputi su jedan od naših najvažnijih proizvoda. Koristimo samo najbolje materijale poznatih talijanskih proizvođača tkanina kao što su Loro Piana, Angelico, Marzotto, TG di Fabio. Od drugih se razlikujemo po načinu izrade krojeva i konstrukcije te pažljivo apliciranim detaljima - kaže Martina Vrdoljak Ranilović, čiji je dizajnerski tim, uz pomoć vještih konstruktora i šivača, nedavno lansirao novu kolekciju ženskih i muških kaputa.

image
Rad na novim modelima uvijek je inspirativan, ali i izazovan.
MARKO MISCEVIC/CROPIX


NAJTRAŽENIJE BOJE - Devina dlaka, smeđa, tamnoplava, bijela, siva, crna

Kaputi su inspirirani mornarskim i vojničkim stilom ili su ženstveni s laganim vezanjem u struku - od raskošnih damskih do vječnog Montgomery modela. Muški modeli su čvrsti i precizni, ali odišu duhom slobode i avanturizma. - Kvalitetna tkanina naročito je važna za kapute. Ne smiju se gužvati niti izgubiti formu. Kad završi sezona, kaput treba dobro iščetkati, odnijeti na kemijsko čišćenje i staviti ga na široku vješalicu kako na ramenima ne bi ostali tragovi te zaštititi platnenom navlakom - kaže Varteksova dizajnerica, koja je svoj prvi kaput sašila kad je krenula u srednju školu u Splitu, gdje je rođena.

DIZAJNERSKI ISKORAK - crvena, ružičasta, narančasta

U ormaru je našla žuto-narančastu debelu tkaninu krupnog uzorka i sva sretna pokazala majci svoj uradak. - Mislila sam da će joj pozliti. Bila je to tkanina za dekor zavjese. Mama je inače bila vrlo liberalna, ali za tom je tkaninom dugo žalovala - kaže Martina, dodajući da je prihvatila, ali i malo osvježila modni temelj Varteksova dizajna - kvalitetan proizvod bez suvišnih detalja koji opterećuju model. Osobito kad je riječ o kaputu koji mora biti jednostavan i dugotrajan, ali s diskretnim naglaskom na modni trend kako bi bio nosiv nekoliko sezona. Važno je izbalansirati kvalitetu, trend, ali i ono što nas u modi čeka sutra - kaže Martina Vrdoljak Ranilović, pojašnjavajući da je osnova, budući da je riječ o konfekcijskoj proizvodnji, da kaput zadovolji standarde prosječne građe osobe.

image
Skice su važan dio stvaračkog procesa.
Privatni album

ODABIR PO MJERI - Mršavce mogu nositi kapute širokog kroja, punijim ženama bolje pristaju kaputi koji prate liniju tijela

Naime, razlika u prosječnoj visini kupca koji živi na sjeveru od onoga s juga zemlje može biti i do osam centimetara, ovisno o podneblju razlikuju se i po težini, vole različite boje, uzorke i materijale. - U modi su oversized kaputi, koje više volim vidjeti na visokim i mršavim ženama. Punijima pak više pristaju uži modeli koji prate liniju tijela i ne dodaju volumen. No, u konačnici, ono što najbolje odijeva i zadovoljava bilo koji tip građe, visine i želja jest osobnost, koliko se netko osjeća dobro i sigurno u onom što nosi, koliko se poznaje i koliko poštuje vlastiti stil važno je i za kapute.


ČUVANJE NAKON ZIME - Kaput treba dobro iščetkati, odnijeti na kemijsko čišćenje, staviti na široku vješalicu i zaštititi platnenom navlakom

To je skup odjevni komad koji treba trajati sezonama i zimi pokazuje prvi i možda najvažniji dojam o osobi i njezinu stilu - kaže Martina Vrdoljak Ranilović.

Linker
17. travanj 2024 17:16