INTERVJU

Razgovarali smo s frontmenom Queen Real Tribute Banda: Je li Ivan veći Freddie od Freddieja Mercuryja?

Jedan od najvećih tribute bendova na svijetu, Queen Real Tribute Symphony dolazi u Zagreb! Bend koji svojim fantastičnim zvukom i energičnim nastupom istinski podsjeća na slavni britanski sastav na čelu s legendarnim Freddiejem Mercuryjem, u Lisinskom nastupa 6. prosinca.

Na skali jedan od deset koliko vaš tribute show nalikuje originalu?

- Mislim da tribute show treba sličiti bendu čije pjesme izvodi, ali je besmisleno određivati sličnost tako. Naš cilj nije da budemo apsolutno vjerna kopija originala, nego da sviramo što bolje i da energijom prelazimo rampu kako bi publika uživala u doživljaju s nama.

A vaš glas Freddiejevom?

- Od tog pitanja već godinama bježim kao miš od mačke, a odgovor je diplomatski: kao što je izvođač genijalne Mozartove glazbe njezin interpretator, tako sam i ja svojim glasom i nastupom interpretator genijalnog Freddieja Mercuryja. Ništa više, ali ni manje od toga.

Zašto je Queen vaš omiljeni bend?

- Sličnog smo glazbenog senzibiliteta, a najviše mi se sviđa što je njihov stil eklektički, ne samo u muzičkom smislu nego i vizualno, što mi je oduvijek bilo zabavno i privlačno.

O čemu biste s njim porazgovarali da je to moguće?

- Sigurno ne o muzici, nego o partijima i tulumima koje je prošao. To je još zanimljivija priča.

A što biste mu poklonili?

- Pojma nemam, vjerojatno ništa. Jer što darovati čovjeku koji ima sve.

Koliko je vaša biografija slična Freddievoj: što ste po struci, što sve radili izvan glazbe za novac, jeste li mačkoljubac ili imate druge kućne ljubimce...?

- Predavao sam engleski u školi jer sam po zanimanju profesor engleskog jezika. Bio sam i glumac i redatelj u nekoliko kazališta u Srbiji, te voditelj emisije na engleskom. Imao sam i sijamskog mačka Čomskog.

Je li Queen Real Tribute vaš jedini bend?

- Ne. Trenutno sam i pjevač Red Hot Chilli Peppers Real Tribute Banda, a prije toga sam u četiri autorska benda By-pass, Štuka, Zoos i Inspirational Corner pjevao, svirao gitaru, pisao tekstove, muziku i aranžmane.

Što je bila prekretnica da osnujete QRT?

- Bend je već postojao četiri godine kad sam mu pridružio 2010. Sve je počelo kao eksperiment koji je očitu uspio bez svjesne želje i cilja da se baš time bavim.

Tko vam šije kostime za nastup?

- Profesionalni krojači i kostimografi, inače ne bi bili tako uvjerljivi. Takve stvari ne možete kupiti u trgovini.

Koja pjesma vam je najteža za izvođenje?

- Trenutačno je to 'Miracle' jer je još nisam do kraja sažvakao.

A koja vam je najdraža?

- Preduga je ta lista, mogao bih nabrajati do prekosutra.

image

Queen Real Tribute

ZORAN STOJKOVIC/PRESS

Čitajte i: Tri desetljeća bez Freddieja Mercuryja: Strastveni mačkoljubac i neumorni partijaner hitove je pisao u jacuzziju i krevetu

Postoji li pjevač čiji se glas može usporediti s Freddiejevim?

- Ne. Njegov glas je unikatan i zato je uspio. Nikad nitko neće zvučati poput njega i za to nema niti potrebe. a se proslavi sa svojim bendom. Ali Freddiejev glas je samo jedan aspekt njegove ličnosti: on je bio i plesač, i glumac, i pjesnik, i šoumen... Sve to skupa čini ga jedinstvenom pojavom.

Gdje najčešće nastupate i gdje vas najbolje prihvaćaju?

- Najviše nastupa bilježimo u Hrvatskoj, a lani smo probili i njemačko tržište s više od 50 odlično prihvaćenih koncerata. Publika je najtemperamentnija u Brazilu: tamo smo odradili četiri turneje s više od 70 nastupa.

Da vam ponude filmsku ulogu Freddieja Mercuryja biste li ju prihvatili?

- Naravno, svejedno da li na filmu ili u kazalištu, to bi za mene bio pravi izazov.

image

Queen Real Tribute

PRESS

Je li vam Rami Malek uvjerljiv u ulozi u filmu Boemska rapsodija?

- Hmm, nije baš uvjerljiv kao Daniel Day-Lewis u Bandama New Yorka, ali mi se svejedno svidio.

Jeste li posjetili One Garden Lodge u Kensingtonu i ostala mjesta na londonskoj Queen tribute turi?

- Da. Bio sam u Garden Lodgeu, jer mi je sestra neko vrijeme u Londonu stanovala u Kensingtonu, svega nekoliko kuća od Freddiejeve. Osjećao sam veliko uzbuđenje, ali zapravo nisam vidio ništa osim vrha krošnje jednog stabla, jer je okružuje zid visine Trumpovog zida na američko-meksičkoj granici.

Gdje i kako vi živite?

- Živim između Pančeva i Beča, no većinu vremena sam po hotelima s bendom. Prije pandemije smo imali i previše posla i poziva, a sad stižu na kapaljku.

Od svih Freddiejevih memorabilija - da možete birati - koju biste odabrali?

- To bi sigurno bili Freddiejev kostim i perika iz spota "It's a Hard Life", te njegova originalna žuta jakna s nastupa u Wembleyju 1986.

Linker
16. ožujak 2024 13:52