Avril Haines

Sva lica ‘američke Mate Hari‘: Tko je špijunka koja je svojim vještinama oduševila Bidena?

Bidenova kandidatkinja za direktoricu svih obavještajnih agencija SAD-a bivša je zamjenica direktora CIA-e i žena s mnogo iskustva: radila je kao automehaničarka, vodila kafić i proučavala erotsku poeziju, a uz to je pilot i majstorica borilačkih vještina.

Amerikanci imaju čak 17 špijunskih agencija, a sve ih nadzire jedna osoba: nastupajući američki predsjednik Joe Biden, u skladu sa svojom politikom velike feminizacije nove administracije, želi da ta osoba bude žena. Za direktoricu nacionalne obavještajne zajednice nominirao je Avril Haines (51), koja je u Obaminoj administraciji od 2013. do 2015. bila zamjenica direktora CIA-e.

Iako je relativno kasno stupila u državnu službu, brzo je napredovala zahvaljujući svojim osobinama i sposobnostima. Oni koji su s njom surađivali opisuju je kao izuzetno pametnu, uljudnu, skromnu, ozbiljnu, kolegijalnu, etičnu, progresivnu, pragmatičnu i profesionalnu osobu. Oni koji su je poznavali u mladosti mislili su da će izabrati posve drukčiju karijeru.

Njujorčanka Avril Haines, dijete znanstvenika s umjetničkim sklonostima, u tinejdžerskim godinama nije mogla ludovati kao njezine vršnjakinje. Morala je brinuti o majci u invalidskim kolicima, teško bolesnoj od tuberkuloze, kojoj je podlegla uoči Avrilina 16. rođendana.

Majstorica borilačkih vještina

Nakon završetka srednje škole uželjela se pustolovnijeg života. Otputovala je u Japan kako bi naučila borilačke vještine i na elitnoj džudo-akademiji Kodokan dogurala je do smeđeg pojasa. Potom je nakanila istrenirati mozak pa je u Chicagu počela studirati teorijsku fiziku. Ustrajala je u tome iako su joj profesori sugerirali da bi se možda bolje snašla u nekoj drugoj, ženama primjerenijoj znanstvenoj disciplini.

image
U Bijeloj kući s Barackom Obamom.
PETE SOUZA/THE WHITE HOUSE VIA B/PROFIMEDIA

Tijekom studija izdržavala se radeći kao automehaničarka. Proslavila se i u tim krugovima kad je od odbačenih dijelova s groblja automobila sastavila posve uporabljiv Subaruov motor. Ironijom sudbine, automehaničarku Haines lupio je auto dok se vozila na biciklu. Zadobila je teške ozljede, dugo se oporavljala i dandanas osjeća posljedice te nesreće.

Potom je otkrila ljubav prema letenju. Kupila je polovnu Cessnu 310, svojeručno je preuredila i u njoj pokušala preletjeti Atlantik, no aviončić joj je otkazao poslušnost i njezina je zračna avantura završila prisilnim slijetanjem pokraj obale Newfoundlanda. Kopilot joj je bio instruktor letenja David Davighi, kojem se jako svidjelo kako Avril reagira u izvanrednim okolnostima.

Poslije su se vjenčali i preselili u Baltimore, gdje je Avril htjela doktorirati fiziku na univerzitetu Johns Hopkins, ali je naglo okrenula ploču i počela slijediti drugi san.

Ljubiteljica erotske literature

Sredinom 90-ih je u baltimorskoj četvrti Fells Point s mužem otvorila knjižaru s kafićem. Jeftino su na aukciji kupili taj prostor, bivši bordel zaplijenjen u jednoj policijskoj akciji. Fells Point je u to vrijeme bio zloglasna četvrt, gdje je snimana i hvaljena kriminalistička serija “Odjel za umorstva”. Avril je u novom poslovnom prostoru sama izvela sve električarske i vodoinstalaterske radove. Supružnici su u svom Adrian’s Book Cafeu jednom mjesečno pod treperavim svjetlom grimiznih svijeća održavali književne večeri posvećene erotskoj literaturi.

- Erotika nudi spontanost, nepredvidive obrate i utječe na svakoga - tumačila je Avril zašto voli taj žanr. Posjetitelje svojih erotskih književnih večeri opisivala je kao ljude koji žele doživjeti seks bez znojenja i zamaranja pravim seksanjem ili traže nadahnuće kako da svoje monogamne veze osvježe novim uzbuđenjima.

Oduševila Joea Bidena

Usporedo s knjižarskim poslom Avril Haines počela se baviti i aktivizmom u lokalnoj zajednici, što ju je navelo da krene studirati pravo na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Bila je već u ranim 30-im kad je diplomirala i nedugo potom počela raditi u državnoj službi, prvo u ministarstvu vanjskih poslova, nakon toga u Odboru za vanjske poslove američkog Senata, gdje je upoznala i oduševila Joea Bidena. Sad kad je u poziciji da dijeli funkcije, Joe je nije zaboravio.

image
S nastupajućim američkim predsjednikom Joeom Bidenom prije sastanka s čelnicima obavještajnih agencija u Washingtonu.
JIM WATSON/AFP/PROFIMEDIA

Odabrao sam profesionalca - objasnio je Biden. - Žestoka je zagovornica iznošenja istine onima koji donose odluke. Znam to jer surađujem s njom više od deset godina. Sjajna je. Možete s njom razgovarati o literaturi, teorijskoj fizici, popravljanju automobila, letenju avionima i vođenju kafića u knjižari - jer sve je to radila.

Odobri li Senat njezin izbor, Avril Haines bit će prva žena u povijesti koja će u svojim rukama držati sve konce obavještajnih resursa SAD-a.

Pritom će surađivati i s inozemnim špijunskim agencijama, gdje posljednjih godina žene također sve češće zaposjedaju ključna mjesta.

Žene obavljaju ‘prljave‘ poslove

Primjerice u izraelskom Mossadu odnos žena i muškaraca je skoro pola - pola. Žena je na čelu njihovog odjela za obuku tajnih agenata, ali njezin je identitet nepoznat. Kad su se Izraelci dokopali ključnih dokumenata o iranskom nuklearnom programu, tu je operaciju vodila žena. Presudnu stvar na terenu također je odradila žena, o kojoj se zna tek da je inženjerske struke, govori farsi i vješto se služi špijunskom elektronikom za prikupljanje državnih tajni.

Kad nekog treba smaknuti, izraelska obavještajna služba te krvave poslove također povjerava ženama, tvrde Michael Bar-Zohar i Nissim Mishal, autori knjige “Mossad”.

Kako navode, iranskog znanstvenika Majida Shahriarija, stručnjaka za nuklearnu energiju, u Teheranu je 2010. ubila neka Mossadova Mata Hari eksplozivnom napravom koju mu je, projurivši pokraj njega na motociklu, u vožnji prilijepila na automobil.

Špijunske igre često završavaju prolijevanjem krvi ne samo u akcijskim filmovima, a donošenje takvih teških odluka je i u opisu novog radnog mjesta bivše knjižarice Avril Haines, koja u tome već ima iskustva. Kao zamjenica tadašnjeg direktora CIA-e Johna Brennana, aktivno je sudjelovala u odabiru ciljeva za američke dronove ubojice. Od nje se očekuje da na novoj dužnosti poduzme sve kako u sličnim antiterorističkim akcijama ne bi stradavali nedužni civili.

Linker
19. travanj 2024 00:12