Premda se u mladosti bavila košarkom, a kasnije diplomirala na Ekonomskom fakultetu i zaposlila se u velikoj kompaniji, Zagrepčanka Taiba Redžepagić (41) sve je svoje interese spojila tek u - kuhinji. Naime, kao aktivna sportašica cijeli život pazila je na zdravu prehranu, a s “nosom” za biznis, prije četrnaest godina u strogom centru Zagreba otvorila je sada već poznatu zalogajnicu Pithos. Nedavno je pak ugostiteljski posao proširila na još jedan restorančić na Britanskom trgu - Kuću tete Ane.
-Željela sam nešto napraviti u spomen gospođe koja nas je čuvala, žene koja je meni i mojim trima sestrama bila kao druga mama. Jer naša je majka puno radila u svom frizerskom salonu kako bi nam omogućila bezbrižno djetinjstvo - govori Taiba Redžepagić.
Kao djevojčici joj je, prisjeća se, bilo najzabavnije u kuhinji uz tetu Anu kojoj je često pomagala.
- Kod nas uvijek fino kuhalo, onako po starinski i domaće, i shvatila sam da te autohtone hrane nema baš previše po Zagrebu. Tako je krenuo Pithos s raznim cušpajzima, saftekima, pohanim picekom, ali i raznim pitama od buće, sira, špinata... - govori Taiba Redžepagić koja je koncept u novoj zalogajnici morala prilagoditi prostoru.
Tradicija je ista, ali okusi su drugačiji
Zbog malo mjesta iz ponude je izbacila meso, ali sve ostalo radi onako kako ju je učila njezina teta Ana. U restorančiću jela pripravlja mlada kuharica Ema Malogorski koja je recepte prilagodila svojoj vegetarijanskoj prehrani. Tako ajngemahtec priprema s tofuom, umjesto mliječnog vrhnja za kuhanje upotrebljava ono od soje... Tradicija je ostala, ali okusi su se malo promijenili i modernizirali.
Sve su to proizvodi s obiteljskog OPG-a nedaleko od Pisarovine gdje sa suprugom Denisom i sinčićem Makom Taiba Redžepagić provodi svaki vikend i uživa u hrani koju sprema na starinskoj peći s drvima.
- Imamo 150 stabala jabuka, vilijamovke, šljive, tri vrste ribiza, povrtnjak i sve uzgajamo po principu permakulture, bez špricanja pesticidima. To su proizvodi koje upotrebljavamo u našim kuhinjama, a ideja je da uskoro počnemo s proizvodnjom zimnice, raznih umaka i prirodnih sokova koje ćemo nuditi u našim zalogajnicama - govori Taiba Redžepagić.
TOFU AJNGEMAHTES
SASTOJCI
- 200 g tofua
- 1 glavica luka
- 100 g brokule
- 100 g cvjetače
- 1 peršinov korijen
- 2 veće mrkve
- 1 češanj češnjaka
- šaka graška (smrznutog ili svježeg)
- 1 žličica crvene mljevene paprike
- sol, papar, svježi peršin
SASTOJCI ZA NOKLICE
- 100 g oštrog brašna
- 100 ml mlake vode
- 1 jaje
PRIPRAVA
Luk i češnjak nasjeckati što sitnije i pirjati na malo ulja. Dodati kockice tofua, promiješati par minute te dodati narezanu mrkvu i korijen peršina. Lagano pržiti nekoliko minuta, začiniti, preliti sve vodom i lagano kuhati dok povrće ne omekša. Potom dodati grašak, cvjetaču i brokulu. Kada juha zakipi, dodati žlicom noklice koje se prethodno umute od brašna, jaja i vode i ostave pola sata u hladnjaku. Kuhati sve zajedno još deset minuta.
KREM JUHA OD CIKLE
SASTOJCI
- 400 g cikle
- 100 g krumpira
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- povrtni temeljac
- maslinovo ulje
- svježe sjeckani peršin
- 1 - 2 listića mente
- sol, papar, svježi peršin i korijandar (po želji)
PRIPRAVA
Ciklu i krumpir oguliti i narezati na kocke. Na maslinovom ulju propirjati nasjeckani luk i češnjak. Dodati ciklu i krumpir, začiniti te dodati svježi peršin i korijandar. Podliti s malo temeljca i kuhati dok povrće ne omekša. Kada povrće omekša, izmiksati ga štapnim mikserom do željene gustoće. Servirati s listićima mente.
PLJUKANCI OD BUNDEVE S UMAKOM OD VRGANJA
SASTOJCI ZA PLJUKANCE
- 500 g bezglutenskog brašna
- prstohvat soli
- pire od bundeve
SASTOJCI ZA PIRE OD BUNDEVE
- 400 g bundeve
- 1 žlica soli
- 1 žlica maslinovog ulja
SASTOJCI ZA UMAK OD VRGANJA
- 500 g vrganja
- 1 veća glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 150 ml vrhnja za kuhanje od soje
- svježi peršin
- sol, papar,
- maslinovo ulje
PRIPRAVA
Oguljenu bundevu nasjeckati na srednje velike komade, zamotati u foliju te peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 °C. Bundevu izblendati štapnim mikserom sa soli i uljem. U posudu prosijati brašno, dodati pesto od bundeve, sol i uliti vruću vodu. Prvo miješati kuhačom zbog vruće vode, a zatim rukama dok se ne dobije kompaktna smjesa. Tijesto mora biti između mekanog i tvrdog. Po potrebi dodati još brašna.
Oblikovati tijesto po želji te ga staviti u proključalu vodu i kuhati 10 minuta. Vrganje prokuhati u slanoj vodi i ocijediti. Na malo ulja popržiti luk, dodati vrganje, pirjati 10-ak minuta na laganoj vatri. Dodati vrhnje za kuhanje i kuhati do željene gustoće. Začiniti te dodati malo peršina. Poslužiti toplo s maslinovim uljem.