Sara B. Moritz / CROPIX / CROPIX
Genijalan prostor, još bolja priča

Upoznajte Biljkoborce, eksperte za začine: Otkrili su koji garantirano budi strasti, a koji diže imunitet

Čak i ako ste totalni antitalent za vrtlarstvo, a volite biljke i maštate o svom mini vrtu prepunom divnih začina, tim od pet zaljubljenika u prirodu uvjerit će vas da je zapravo vrlo jednostavno uzgojiti biljku. Ovi 'čuvari prirode i društva' osmislili su Čašice zemlje - hit među vrtlarskim početnicima, ali i onima nešto naprednijima. Posjetila sam ih u njihovoj veseloj trgovini, gdje su mi otkrili sve o brandu i zašto su odlučili 'huškati' ljude na sadnju.

Znate i sami koliko nam boravak u prirodi, među cvijećem, drvećem i biljkama općenito može napuniti baterije i koliko se nakon aktivnosti na otvorenom bolje osjećamo. No, mnogi od nas zbog previše obveza, koje smo si, realno, sami natovarili jer često ne znamo reći 'ne', ne stignemo boraviti u prirodi. Zato su Biljkoborci, tim zaljubljenika u biljke i vrtlarstvo, odlučili prirodu dovesti k nama.

Biljkoborci
Biljkoborci tijekom ozbiljnog 'brainstormanja'. (Na slici: Nika Vujević, Luka Vlahović, Marina Andrijašević i Dorja Horvatić)

Marina Andrijašević, Dorja Horvatić, Luka Vlahović, Nika Vujević i Iva Roso (najnovija članica tima), su, kako sami sebe vole nazivati, "čuvari prirode i društva" i "aktivni stanovnici planete Zemlje" koji "vide svijet u zelenom i ne boje se imati malo crnog ispod nokta". Ovih pet entuzijasta već gotovo dvije godine svojim Čašicama zemlje oduševljavaju i najveće antitalente za vrtlarstvo, a u dućan Biljkoboraca na zagrebačkoj Trešnjevci svako malo uđe netko samo da bi se divio njegovu jedinstvenom dizajnu.

Svatko može imati svoj mali vrt

Kako su mi otkrile Marina i Dorja, Biljkoborci su zapravo nastavak projekta iz 2012. kada je Marina s još dvoje kolega osmislila Biljkubator - drvenu posudu koja je trebala olakšati sadnju biljaka svima onima koji o tome znaju vrlo malo, a žele svoj dom ukrasiti živim detaljima.

Biljkoborci
Čašice zemlje dolaze u osam varijanti - bosiljak, dragoljub, čili, rikula, šarena blitva, korijander, matičnjak i cherry rajčica.

"Nekoliko godina nakon Biljkubatora skupila se sadašnja ekipa i osmislili smo Čašice zemlje - male posudice sa supstratom zemlje u koju posadite sjeme biljke prema uputama, zalijevate ga i divite se kada proklija. Zapravo je cilj ovog projekta pokazati ljudima kako uzgojiti biljku ne mora biti komplicirano i ne treba oduzimati puno vremena. Svatko može imati svoj mali vrt bez obzira na to je li ikada išta posadio", kaže Marina.

Čašice zemlje, objašnjava, dolaze u osam varijanti - bosiljak, dragoljub, čili, rikula, šarena blitva, korijander, matičnjak i cherry rajčica. Kako možete i sami primijetiti, Biljkoborci su se fokusirali na jestive biljke, a razlog za to je prilično logičan.

"S obzirom na to da su nam target vrtlarski početnici, htjeli smo cijelu priču što više pojednostaviti pa smo izabrali biljke koje nisu teške za održavanje i u 90 posto slučajeva proklijaju. Činilo nam se da je najbolji način da 'huškamo' ljude na sadnju preko hrane, odnosno jestivih biljaka koje na kraju možemo dodati jelima. Uložen trud nam biljke vraćaju upravo time - da ih možemo pojesti", ističe Marina, dodavši da su do sada imali svega nekolicinu prijavljenih slučajeva neuspjelog klijanja, ali takve situacije, kaže, doista su rijetke.

Zagreb, 110320. 
Zaposlenica ducana Biljkoborci, gdje se mogu kupiti casice zemlje sa sjemenkama raznih biljaka.
Foto: Sara B. Moritz / CROPIX
Sara B. Moritz CROPIX
Biljkoborci su nastavak projekta Biljkubator iz 2012. koji je osmislila Marina Andrijašević s još nekoliko kolega.

Biljkoborci
Biljkoslovci - 3d printana posudica u obliku slova sa zemljom i sjemenom koja se može objesiti na zid.

Osim standardnih čašica, u ponudi imaju i konceptualne čašice, među kojima su najpopularnije Zagonetne biljke - mješavina sjemenki različitih biljaka koje rastu u sinergiji jedna s drugom, a dolaze u tri verzije: ukrasno cvijeće, jestivi mix i začinska mješavina. Odličan odaziv kod publike pokazala je i takozvana vertikalna vrtlarska abeceda Biljkoslovci koja se sastoji od 3d printane posudice u obliku slova koja se može objesiti na zid. Međukategorija je jestivo cvijeće, među kojima su suncokret, neven i kamilica.

Interijer je potpuno izrađen od kartona

Još jedna stvar koja Biljkoborce čini posebnima je njihova fizička trgovina koju su otvorili na Novoj cesti 105 u Zagrebu i koja je gotovo u potpunosti napravljena od kartona te podsjeća na pčelinje saće. Ideja za ovakav jedinstven dizajn, objašnjavaju cure, došla im je posve spontano jer su nenadano naletjeli na prostor u oglasniku i odmah se zaljubili u njega.

Zagreb, 110320. 
Interijer ducana Biljkoborci, gdje se mogu kupiti casice zemlje sa sjemenkama raznih biljaka.
Foto: Sara B. Moritz / CROPIX
Sara B. Moritz CROPIX
Biljkoborci trgovina na zagrebačkoj Trešnjevci gotovo u potpunosti je napravljena od kartona.

Zagreb, 110320. 
Zaposlenice ducana Biljkoborci, gdje se mogu kupiti casice zemlje sa sjemenkama raznih biljaka.
Foto: Sara B. Moritz / CROPIX
CROPIX
Mnogi ljudi zavire u njihovu trgovinu samo da bi se divili jedinstvenom dizajnu.

"Dorja i ja, kao glavne i odgovorne za grafičko-kreativni dio priče, odmah smo u glavi imale ideju kako bi prostor trebao izgledati. Luki, našem vještom arhitektu s veeelikim znanjem maketarenja, prezentirale smo svoje ideje koje je on potom skicirao i isprojektirao. Naravno, morali smo pomiriti veliku ideju s minimalnim budžetom, ograničenim prostorom i nepravilnim kutevima, ali rezultat je zaista fantastičan", uzbuđeno kaže Marina.

Kako su u otvaranje trgovine uletjeli bez plana i programa, dodaje Dorja, željeli su je urediti maksimalno kreativno, ali i maksimalno jednostavno; bez vanjskih pomagača, previše bušenja, rušenja i 'peglanja'.

Zagreb, 110320. 
Interijer ducana Biljkoborci, gdje se mogu kupiti casice zemlje sa sjemenkama raznih biljaka.
Foto: Sara B. Moritz / CROPIX
Sara B. Moritz CROPIX
Zagonetne biljke jedne su od popularnijih proizvoda, a dolaze u tri verzije: ukrasno cvijeće, jestivi mix i začinska mješavina

"A uz to, bila je zima što definitivno nije najbolje vrijeme za kupnju i sadnju biljaka. Pripremili smo se na mogućnost da možda neće upaliti, ali ljudima se svidjelo i često znaju ući u trgovinu samo zbog interijera", kaže kroz smijeh.

Što se tiče planova u ovoj godini, Biljkoborci su ih puni, a jedan od najnovijih proizvoda, koji stiže na proljeće, su "seedbombsi" - kuglice od gline i zemlje sa sjemenom koje možete baciti bilo gdje u prirodu te iz njih, uz malu pomoć kiše, može izrasti nova biljka.

Osim u službenoj trgovini i na web shopu, Čašice zemlje i ostale proizvode Biljkoboraca možete nabaviti i u Planetopiji, Tvornici zdrave hrane, trgovinama Grga čvarak i Take me home, a trenutno su u pregovorima s prodajnim mjestima i u ostatku zemlje.

Mala Biljkoborska enciklopedija

Naše zdravlje uvelike ovisi o tome što od hrane unosimo u sebe, a biljke koje bez previše truda možemo uzgojiti kod kuće kriju mnoge prednosti za organizam, kako iznutra, tako i izvana. Uz pomoć Biljkoboraca napravili smo mini vodič kroz ljekovita svojstva začinskih biljaka i jestivog cvijeća.

Za imunitet - dragoljub i šarena blitva

Zagreb, 110320. 
Interijer ducana Biljkoborci, gdje se mogu kupiti casice zemlje sa sjemenkama raznih biljaka.
Foto: Sara B. Moritz / CROPIX
Sara B. Moritz CROPIX
Dragoljub je vrlo ljekovita, a jednostavna biljka za održavanje.

Dragoljub je tropski korov s jestivim lišćem i cvijećem koji ima snažno antifungicidno, antiseptičko i antibakterijsko djelovanje pa je idealan za održavanje imuniteta. Možete ga jesti sirovog u salatama ili od njega napraviti ukusan pesto. Šarena blitva također jača imunitet i regulira probavu jer je puna vlakana. Brz i jednostavan recept za zdravi smoothie: u blenderu pomiješajte šaku listova dragoljuba, par listova šarene blitve, bananu i malo biljnog mlijeka (badem, riža i slično).

Za smirenje i bolji san - kamilica

Kamilica je odavno poznata kao odlično sredstvo za opuštanje i smirenje prije spavanja. Konzumira se kao čaj, ali i za opuštanje umornih nogu, raznih upala i gljivičnih bolesti.

Za buđenje strasti - bosiljak i čili

Osm što simbolizira ljubav, bosiljak je odličan afrodizijak i podiže libido. Može se stavljati u sva jela pa čak i smoothieje te juhe. Brzo proklija, jednostavan je za održavanje i predivno miriši. Čili stimulira otpuštanje endorfina i poboljšava cirkulaciju i 'izdržljivost' u krevetu. Dodajte ga umacima, juhama, vrućoj čokoladi...

Za pročišćavanje zraka - bosiljak

Zagreb, 110320. 
Interijer ducana Biljkoborci, gdje se mogu kupiti casice zemlje sa sjemenkama raznih biljaka.
Foto: Sara B. Moritz / CROPIX
Sara B. Moritz CROPIX
Osim što je poznati afrodizijak, bosiljak uklanja neugodne mirise iz zraka.

Bilo da ga držite u kuhinji kod kuće ili na poslu, bosiljak je odličan i za pročišćavanje zraka od neugodnih mirisa jer proizvodi kisik 20 sati na dan.

Za odbijanje insekata i buba - matičnjak

Matičnjak ili melissa ima divan miris limuna koji bube i insekti nikako ne podnose. Svježi listovi mogu se koristiti i kao zamjena za limun - u salatama, juhama, umacima - ali i za ublažavanje svrbeža i crvenila kod uboda insekata.

Za umirivanje kože - neven

Neven je čest sastojak kozmetičkih proizvoda jer djeluje protuupalno i njegujuće. Od cvjetova ove biljke možete napraviti macerat u kućnoj radinosti te ga koristiti umjesto tonika. Također, čaj od nevena poboljšava zdravlje usne šupljine i štiti od karijesa i gingivitisa.

Linker
19. travanj 2024 22:50