Najveći negativac nogometa

Varao suprugu s ženom kućnog prijatelja: Skandali Andreu Angellija prate i u poslovnom i u privatnom životu

Potomak bogate talijanske obitelji, koji je prije šest godina šokirao Italiju kad je prevario suprugu, sad je idejom o ligi za najbogatije europske nogometne klubove navukao na sebe i bijes navijača i postao najomraženija osoba u sportu.

Nakon ekspresne propasti Superl­­­ige, zatvorenog natjecanja najbogatijih europskih klubova, nogometni svijet jednako se žurno odrekao svog donedavnog mezimca Andrea Agnellija (45), njezinog idejnog tvorca i predsjednika talijanskog kluba Juventus. Agnellijev dugogodišnji bliski prijatelj i suradnik Aleksander Čeferin, čelni čovjek Uefe (Europske nogometne federacije) javno ga je nazvao zmijom u ljudskom obliku, engleski navijači samo su se zbog njega ujedinili i organizirali ulične prosvjede, a dva dana od predstavljanja Superlige u Rimu je osvanuo mural s njegovim likom na kojem zlatnim nožem buši nogometnu loptu.

- On je patološki lažljivac. Još donedavno me uvjeravao da je ideja o Superligi izmišljotina - zgrožen je Slovenac Čeferin.

image
U Juventusu mu predbacuju da je za stotinjak milijuna eura doveo Cristiana Ronalda da bi s njim osvojio Ligu prvaka - što mu nije uspjelo.
PACIFIC PRESS/PROFIMEDIA

Osramoćeni Agnelli u međuvremenu je dao ostavku na prestižnu funkciju šefa Udruge europskih klubova, a od njega se sada distanciraju i predsjednici nogometnih klubova koji su, uz njegov Juventus, trebali biti među Superliginih dvadeset “veličanstvenih” i na početku svake sezone dijeliti kolač od tri i pol milijarde dolara (gotovo dvostruko više nego što Uefa podijeli svim klubovima za ukupna natjecanja). Stranu mu drže samo predsjednik Barcelone te Florentino Pérez, 74-godišnji alfa i omega španjolskog Reala iz Madrida i njegov glavni kompanjon u planu kojim su se nadali debelo zaraditi u doba kad svi nogometni klubovi gube prihode od prodaje ulaznica.

- Superliga je odgovor na preljev novca od europskog sporta preko oceana, jer su čak četiri europska kluba u vlasništvu Amerikanaca - pokušao je Andrea Agnelli opravdati svoj projekt, no nitko mu ne vjeruje.

image
AGF/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Njezina majka protivila se fatalnoj vezi! Tko je Melinda Gates, žena koja će Billu Gatesu uzeti 60 milijardi dolara?

Čitajte i: Pramajka punka ne predaje se ni s 80! Vivienne Westwood modno carstvo izgradila je na svom vječnom buntu

Burno i u privatnom životu

Potomak jedne od najbogatijih i najmoćnijih talijanskih obitelji iz Torina, vlasnika tvrtke Auto Fiat, po­­­dršku ne­­­ma ni u svojoj domovini gdje još pamte njegov privatni skandal otprije šest godina. Bio je u naizgled skladnom braku kad su ga 2015. paparazzi uhvatili u ljubavnom klinču s današnjom partnericom, Turkinjom Deniz Akalin (37). S bivšom suprugom, engleskom dizajnericom Emmom Winter (43), vjenčao se 2005. i dobio dvoje djece: kćer Baye (15) i sina Giacoma (9). Javnost je bila zgrožena otkrićem njegove afere - nedugo prije toga na milanskom Tjednu mode suprugu je zaljubljeno držao za ruke, a Deniz, koja je na Princetonu diplomirala povijest umjetnosti, u to je vrijeme bila žena Agnellijevog kućnog prijatelja i višegodišnjeg Juventusovog direktora marketinga Francesca Calva.

- Pa znate s kim imate posla - poruči­­la je ovih dana nogometnim znalcima biv­­ša gospođa Agnelli, koja se s djecom 2016. iz zajedničkog obiteljskog doma u Torinu preselila u Milano. Andrea i Deniz navodno svoju vezu još nisu službeno okrunili, iako imaju dvije kćerkice: Liviju Selin (4) te Veru Lin (3) čiji je krsni kum Aleksander Čeferin. A s njima živi i Denizina kći Mila.

image
Sa bivšom suprugom dizajnericom Emmom Winter.
DANIELE VENTURELLI WIREIMAGE

Malobrojni Andreini zagovornici za njegov megalomanski projekt opravdanje traže u činjenici da je odrastao sa zlatnom žlicom u ustima pa za drugo ni ne zna. Temelje Agnellijeva imperija postavio je njegov pradjed Gianni, a uz Juventus i Fiat obitelj, među ostalim, posjeduje i vlasničke udjele u Ferrariju te u medijskoj grupi GEDI u sklopu koje su dnevne novine Stampa i La Repubblica. Andrein pokojni otac Umberto bio je senator, dok mu je majka pripadnica plemićkih obitelji iz Napulja i Milana. Uz svog sinčića, on je u ovom trenutku jedini muški potomak Agnellijevih koji su zbog luksuznog stila života i obiteljskih tragedija dobili nadimak europski Kennedyjevi. Njegov djed Edoardo poginuo je u avionskoj nesreći, polubrat Giovanni iz očevog prvog braka umro je od raka u 33. godini, zloćudna bolest na pragu života odnijela mu je i strica Giorgia, a rođak Edoardo ubio se u 46. godini bacivši se s vijadukta blizu Torina.

Kada je Andrea 2010. u Juventusu zamijenio svog oca, već je imao menadžerskog iskustva u nekolicini tvrtki izvan Italije gdje je napravio prve korake poslije završetka milanskog privatnog studija za biznis. Po mnogima jedan od njegovih lošijih poteza bilo je dovođenje Cristiana Ronalda - u protekle tri godine portugalski as nije klubu osigurao dugoočekivani europski naslov, a stajao ga je 100-tinjak milijuna eura. Novac od Superlige, koja je nogometni svijet uzdrmala više nego ijedan skandal do sada, trebao mu je pokriti i gubitke zbog praznih stadiona i drugih posljedica korone. No, na koncu si je samo zabio - autogol.

Linker
19. travanj 2024 10:34