hrvatska slava u svijetu

Za novi početak nikad nije kasno! Štimac sreću našao na drugom kraju svijeta, a njegov primjer slijedio je i Asanović

Naši proslavljeni bivši reprezentativci sjajno su se snašli u ulogama izbornika i trenera stranih timova. Hrvati osvajaju Italiju, a Štimac i Asanović nešto egzotičnije krajeve.

Slavu hrvatskog nogometa diljem svijeta širi i legija hrvatskih nogometnih stručnjaka koji treniraju inozemne klubove i reprezentacije. U srpnju je Ivan Jurić preuzeo momčad Torina i premda je isprva djelovao zgrožen situacijom u klubu, brzo je pohvatao konce, a talijanski ga sportski mediji sada naveliko hvale. Jurić je u klub doveo dva hrvatska igrača - Marka Pjacu i Josipa Brekala – i Torino je nakon dvogodišnje letargije ponovno počeo nizati pobjede u natjecanju Serie A.

- Torino je s njima kao putujući rock'roll show, izgleda sjajno – pišu talijanski mediji o hrvatskoj koloniji u Torinu te s razlogom očekuju da će iz utakmice u utakmicu postizati sve bolje rezultate.

Prije dolaska u Torino, Jurić je dvije godine vodio talijanski klub Hellas Veronu, gdje ga je naslijedio njegov dobar prijatelj Igor Tudor, Splićanin s 12 godina trenerskog staža. Tudor je odlično startao na klupi Verone. Tek što je preuzeo klub, njegova je momčad na domaćem terenu u 4. kolu talijanskog prvenstva pobijedila ekipu Rome, koju od ove sezone vodi legendarni Jose Mourinho.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Čitajte i: Igor Štimac postao djed! Njegov sin Luka dobio djevojčicu sa uspješnom stomatologinjom

- Moj prijatelj Jurić napravio je sjajan posao ovdje posljednje dvije godine, ja moram dodati nešto na ovo što je on radio - kaže hrvatski trener koji je u debitantskom nastupu srušio Mourinha.

Na novom je početku i nekadašnji 'vatreni lakat' Aljoša Asanović: potkraj srpnja postao je novi izbornik reprezentacije Zambije. Taj posao je, kaže, dobio na preporuku Davora Šukera. Na Fifinoj je rang-ljestvici reprezentacija Zambije tek na 87. mjestu, ove su je godine tukle reprezentacije Swazilanda, Lesota i Sudana, tako da Asanovića, donedavnog instruktora za dijasporu Hrvatskog nogometnog saveza, čeka prilično težak posao. Unatoč tome zahvalan je na ukazanom mu povjerenju, a očekuje se da će sa sobom u Zambiju povući još kojeg hrvatskog nogometnog stručnjaka.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX

Nešto slično onome što Asanovića čeka sa Zambijom, Igor Štimac već je prošao i prolazi kao aktualni izbornik indijske reprezentacije, koja je na posljednjem Fifinom rangiranju pala na 107. mjesto. Njegova je momčad nedavno u prijateljskoj utakmici pobijedila reprezentaciju Nepala, a to je tek treća pobjeda Indije u 17 utakmica koliko 'Plave tigrove' vodi bivši 'vatreni' Igor Štimac.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

On ih je preuzeo u svibnju 2019., ali zbog pandemije koronavirusa, koja je osobito teško pogodila indijski potkontinent, punih 16 mjeseci nisu odigrali ni jednu utakmicu. Ponovno su se okupili tek u ožujku. Fanovi Plavih tigrova već nestrpljivo pitaju kad će više svanuti ta nova zora indijskog nogometa koju je najavljivao izbornik Štimac. Budući da mu mandat traje do rujna iduće godine, još ima vremena da sa svojom močadi izvede neki bollywoodski obrat.

Linker
11. travanj 2024 10:21