TRUDNOĆA U VRIJEME PANDEMIJE

Zvijezda europske politike postala majka: Došla je u Beč kao izbjeglica, a tek danas njenoj sreći nema kraja

Rođena Tuzlanka Alma Zadić, koja od početka lanjske godine kao najmlađa članica austrijske vlade vodi pravosudni resor, otkriva kada planira vratiti na posao, te tko će tada preuzeti brigu o njezinoj bebici.

Novoj zvijezdi europske politike, austrijskoj ministrici pravosuđa Almi Zadić (36) prva godina mandata u vladi kancelara Sebastiana Kurza bila je prepuna profesionalnih izazova, a najveći privatni bila joj je trudnoća koju je iznijela upravo u vrijeme najvećih zdravstvenih izazova - pandemije koronavirusa.

- Sve je prošlo u najboljem redu: suprug i ja smo presretni i zahvalni što smo mogli pozdraviti dolazak našeg sinčića, koji je svijet ugledao 6. siječnja u 23 sata i 23 minute. Prvih par tjedana ćemo mu se zajednički potpuno posvetiti, pa zahvaljujem kolegi Werneru Kogleru koji će do mog povratka na posao na sebe preuzeti i moje obaveze - objavila je Alma Zadić sutradan na društvenim mrežama.

Na porodiljnom dopustu planira ostati do ožujka, kada će brigu o sinčiću, čije ime zasad nije objavljeno, preuzeti njezin suprug. Imena članova obitelji doktorica pravnih znanosti, koja je prije 27 godina, usred rata u Bosni i Hercegovini, s majkom i četiri godine mlađim bratom izbjegla iz rodne Tuzle u Beč, ne komunicira u javnosti, jer je najmlađa članica vlade kancelara Sebastiana Kurza, kao prva ministrica u povijesti te zemlje s migrantskim podrijetlom, izložena stalnim prijetnjama ekstremističkih skupina.

Upravo zbog toga je početkom lanjske godine bila u medijskom fokusu neformalnog sastanka ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije u Zagrebu, a sve s kojima se susrela zadivila je neposrednošću, optimizmom i snažnom voljom. Tada je najavila nemilosrdnu borbu protiv korupcije te sprječavanje i sankcioniranje govora mržnje na internetu i društvenim mrežama, što su njezini politički prioriteti. U ekskluzivnom razgovoru za Gloriju tada je rekapitulirala svoj fascinantan put od političke anonimnosti do vrha državne administracije, kao i životnu priču koja ju je od tuzlanskog naselja Sjenjaka dovela do bečke carske palače Hofburg, u kojoj je položila ministarsku prisegu. I tim svojim postignućem austrijskoj javnosti dala najsvjetliji primjer društvene integracije nekadašnjih izbjeglica.

Rođena 24. svibnja 1984. u obitelji sveučilišnog profesora elektrotehnike i građevinske inspektorice bezbrižno je odrastala u gradu soli do osme godine i početka rata u Bosni i Hercegovini. Zauvijek će, rekla je, pamtiti zvuk sirena za opću opasnost, koje su se prvi put oglasile dok se vraćala iz škole, nakon čega je tjedne i mjesece s roditeljima, bratom i susjedima provela u skloništu njihove zgrade. Kako u Tuzli, koja nije bila pod opsadom, ali ju je srpska vojska povremeno granatirala, njezini roditelji nisu vidjeli budućnost za svoju djecu, dogovorili su se da se otac pokuša snaći u inozemstvu. No nije sve teklo glatko, premda je u Beču pronašao dobar posao. Telefonske veze između Austrije i BiH bile su prekinute, pisma su putovala tjednima, a izlazak iz zemlje bio je moguć jedino u UN-ovu konvoju.

image
U ekskluzivnom razgovoru za Glorijupočetkom 2020. rekapitulirala je svoj fascinantan put od političke anonimnosti do vrha državne administracije.
MATEJ DOKIĆ/CROPIX

ČITAJTE I: Razgovarali smo s Almom Zadić: U Beč je došla kao izbjeglica, a danas je austrijska ministrica pravosuđa

- Majka, brat i ja mjesecima smo čekali svoje mjesto u konvoju da bismo se pridružili ocu. Od Tuzle do Zagreba putovali smo dva tjedna, što zvuči nevjerojatno danas kad se taj put autobusom prijeđe za četiri sata - prisjeća se Alma Zadić, koja je s obitelji u Zagrebu prenoćila u stanu majčine prijateljice. A kad je ujutro otvorila oči, ugledala je tatino lice - on je, naime, stigao iz Beča - i oboje su se rasplakali od sreće.

- Tuzla je mali grad, svi smo se međusobno poznavali, a u Beču smo ostali sami, ondje je život trebalo započeti iznova. I nije bilo lako jer sam, primjerice, u svojoj školi bila jedino dijete koje nije znalo njemački - kaže Alma Zadić. Zbog toga su je roditelji premjestili u drugu školu, s više migranata, gdje su joj nastavnici davali dodatnu poduku iz njemačkog pa je na kraju godine bez problema položila sve ispite.

A jednim od svojih najvećih uspjeha smatra pobjedu na školskom natjecanju iz njemačkog, na kojem je njezin sastavak s temom “Priča iz bečke šume” proglašen najboljim. Maturirala je s odličnim uspjehom, pravo diplomirala u Beču, kao Fulbrightova stipendistica usavršavala se na Sveučilištu Columbia u New Yorku, a potom se zaposlila u uredu multinacionalne tvrtke Freshfields Bruckhaus Deringer, gdje je kao odvjetnica posredovala u mirenjima. Politički angažman započela je kao parlamentarna zastupnica na nezavisnoj listi Petera Pilza 2017., a uoči lanjskih prijevremenih izbora pridružila se stranci Zelenih, koja je u siječnju s “narodnjacima” Sebastiana Kurza oformila koalicijsku vladu. Kad je postalo jasno da će Austrija dobiti prvu zelenu ministricu pravosuđa, uz to i rođenu Bosanku, Alma Zadić postala je meta napada desnih ekstremista koji su je optužili da u njihovu zemlju želi uvesti šerijatsko pravo i poručili joj da se vrati odakle je došla. Nije se suočila samo s izljevima mržnje, nego i s prijetnjama smrću, pa je ministrica pravosuđa u svojoj zemlji - uz predsjednika i kancelara - najzaštićenija osoba.

Linker
15. travanj 2024 11:28