Juan Carlos opet u problemu

Bivši španjolski kralj mogao bi završiti u zatvoru? Otkad je abdicirao, samo sramoti sina i glamuroznu snahu

Poreznici istražuju da li je bivši španjolski kralj Juan Carlos nakon abdikacije 2014. koristio kartice povezane s računima na kojima nema njegovog imena i tako sudjelovao u pranju novca. Njegov odvjetnik tvrdi da će se bivši kralj vratiti u domovinu iz samoproglašenog egzila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ako tako odluče španjolske vlasti.

Nekada omiljeni monarh Juan Carlos, obožavan kao simbol nove, demokratske Španjolske, prošlog ljeta je napustio domovinu da kraljevsku obitelj ne optereti dodatnom sramotom. Utočište je pronašao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima baš u trenutku kad su porezne vlasti pokrenule novu istragu o njegovim tajnim prihodima, off-shore računima, lukavo sakrivenim troškovima letova privatnim zrakoplovima, kreditnim karticama na tuđe ime... Njegov odvjetnik tada je prenio izjavu bivšeg kralja kako će surađivati s istražiteljima, a nedavno se oglasio pismom u kojem navodi da je kralj uplatio pozamašan iznos u državnu blagajnu.

- Juan Carlos uputio me da otkrijem da je poreznim vlastima svojevoljno dao izjavu o prihodima koja je rezultirala podmirenjem poreznog duga od 4.395.901,96 eura – navodi odvjetnik.

image
Kralj Juan Carlos abdicirao je 2014. godine.
FOUTRECHT ROBIN/ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Nestašni španjolski kralj bio je (pre)velikodušan prema ljubavnici i sada su oboje pod istragom

U međuvremenu je otkriveno kako je riječ o drugoj isplati poreznog duga u protekla tri mjeseca jer je u prosincu prošle godine uplatio još 680.000 eura duga. Ukratko, 83-godišnji Juan Carlos sveukupno je uplatio pet milijuna eura poreza.

Državni odvjetnik otkrio je da je riječ o nagodbi povezanoj s istragom o utaji poreza, a poreznike zanima da li je bivši kralj koristio kreditne kartice povezane s računima koji nisu registrirani na njegovo ime? Trošenjem novca nejasnog podrijetla krši se zakon, a kako je Juan Carlos „peglao” sporne kartice nakon abdikacije 2014., nije zaštićen od kaznenog progona.

image
Njegov sin, kralj Felipe VI., teško se nosi sa sramotama koje mu je otac nanio.
BELEN DIAZ/DYDPPA/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Princ Felipe i princeza Letizia - novi vladari Španjolske

Bivši španjolski kralj abdicirao je da bi zaštitio kraljevsku obitelj od sramote

Poreznici otprije istražuju off-shore račun na koji je pokojni kralj Saudijske Arabije, Abdullah, bivšem kralju uplatio 100 milijuna dolara, te još jedan račun s uplatom od 72 milijuna dolara donacije iz Saudijske Arabije. Tu je i sporni ugovor sa Saudijskom Arabijom za rekonstrukciju željezničke pruge između Rijada i Medine koja je koštala oko 210 milijuna eura, a bivši kralj je na tom poslu navodno zaradio oko 80 milijuna eura. Zasad nije optužen za pranje novca, no njegov odvjetnik tvrdi da će se vratiti u Španjolsku zatreba li.

image
Osim financijskih, nekadašnji kralj imao je i privatnih skandala - pa je tako godinama uz suprugu, imao i ljubavnicu.
SHUTTERSTOCK

Budući da je Španjolcima dosta skandala bivšeg monarha (ima ih toliko da mogu poslužiti kao materijal za sočnu HBO-ovu ili Netflixovu seriju), njegov sin, kralj Felipe VI., uveo je strogi kodeks ponašanja i pobrinuo se da ga kraljevska obitelj slijedi. A sada se zacijelo pita što učiniti s ocem u dobrovoljnom egzilu čiji postupci bacaju ljagu na sve što poduzima?

Linker
21. travanj 2024 06:26