U posjetu Joff Youth Centru u Peacehavenu u Sussexu.
 Getty Images
DEKLARACIJA NEOVISNOSTI

ISTINA O ODLASKU S DVORA: 'Harry je uvijek želio biti princ iz neke druge, normalnije i suvremenije bajke'

Nakon objave SUSSEXA o odlasku s dvora i početku novog života u Sjevernoj Americi, što je britansku monarhiju potreslo jače od njezina izlaska iz Europske unije, jasno je samo jedno - mladi par se u krugu vlastite obitelji osjećao nevoljeno, izolirano, podcijenjeno i nesretno.

Kad je kraljica Elizabeta II. 1992. slavila 40. obljetnicu svoje krunidbe, izjavila je kako je njoj i njezinoj obitelji to bila “annus horribilis” iliti grozna godina, koje će se nerado sjećati. Te po kraljicu užasne 1992. princ Charles objavio je da se razvodi od supruge Diane, Sarah Ferguson odbjegla je od svog supruga - princa Andrewa - te brojnim skandalima kaljala čast i ugled britanskog dvora; dvorac Windsor skoro je izgorio u požaru, a popularnost kraljevske kuće zaronila je u dotad neslućene dubine. I britanska kraljica i institucija monarhije nekako su preživjeli te strahote, naknadno su preživjeli i tragičnu pogibiju princeze Diane, ostali su na nogama i nakon nedavnih optužbi da je princ Andrew kopulirao s maloljetnicama, no sada se 93-godišnjoj Elizabeti II. ponavlja “annus horribilis” u još gorem izdanju.

Dok joj se kraljevstvo razvodi od Europske unije, njezin unuk princ Harry i supruga mu Meghan okrenuli su joj leđa i zatražili parcijalni razvod od dinastije Windsor. Gori scenarij od nenadanog raskola u obitelji koja simbolizira jedinstvo nacije šokirana kraljica nije mogla ni zamisliti, a na taj šok je nitko nije pripremio. Kao da je svi oko nje žele što prije u grob otjerati.

Kao u Brexitu, tako je i u Megxitu, kako su me­­­diji krstili neviđenu dramu u kući Windsor, mnoštvo detalja koje još treba definirati prije konačnog zbogom. Primjerice, mogu li Harry i Meghan zadržati kraljevske titule? Je li uopće moguće kraljevske dužnosti obavljati samo na pola radnog vremena? Kako će to dvoje zanesenjaka samostalno zarađivati za život na koji su navikli, a da pritom ne naškode ugledu britanske krune?

Čini se da im je šoubiznis jedna od izglednijih prihodovnih opcija. Vojvotkinja od Sussexa već je pristala posuditi svoj glas jednom od likova u nekom od sljedećih Disneyjevih animiranih filmova, a Disney će zauzvrat donirati sredstva dobrotvornoj ustanovi za zaštitu slonova. Tu je trampu dogovorio Harry tako što je na premijeri filma “Kralj lavova” svoju suprugu izravno preporučio Disneyjevu čelniku Bobu Igeru. Neki smatraju da takvo žicanje posla ne doliči jednom princu, šestom u nasljednom redu za britanski tron, no Harry je uvijek želio biti princ iz neke druge, normalnije i suvremenije bajke.

Cijeli pregled raskola u obitelji Windsor čeka vas u novom broju magazina Gloria u kojem ne propustite prvi kupon za Scavolini kuhinju u vrijednosti od 100.000 kuna

Linker
19. travanj 2024 12:43