Obilježili veliki datum

Princ William i Kate sa žrtvama holoklausta, u dirljivoj objavi poručili: ‘Ne smijemo nikada zaboraviti‘

Britanski prijestolonasljednik i njegova supruga i ove su godine obilježili Dan sjećanja na žrtve holoklausta. Iako zbog pandemije nisu u mogućnosti fizički posjetiti neke od komemoracija, ovoj su temi posvetili znatan dio svog virtualnog djelovanja.

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea obilježili su vrlo važan dan - Međunarodni Dan sjećanja na holokaust, kako bi odali počast žrtvama i preživjelima holoklausta, kao i svima koji su propatili zbog nedavnih genocida. Naime, princ William i Kate Middleton objavili su nekoliko fotografija na svom službenom Instagram profilu kao i razgovor između vojvotkinje i dvojice preživjelih žrtava.

"Poseban razgovor između vojvotkinje i Zigija Shippera te Manfreda Goldberga, preživjelih u holoklaustu, koje su vojvoda i vojvotkinja upoznali 2017. u Stutthofu", napisali su u objavi te dodali da će u razgovoru sudjelovati i mladi ambasadori Zaklade 'Holocaust Educational'.

Na dirljivim fotografijama koje su Cambridgei podijelili vidi se kako su se sa spomenutim dvojcem poklonili žrtvama holoklausta, s njima su razgovarali, a u objavu su stavili i fotografije Zigija i Manfreda iz mladosti.

Ne smijemo nikada zaboraviti

"Kao mladi dečki Zigi i Manfred boravili su u raznim getima kao i brojnim radnim, koncentracijskim logorima, uključujući i Stutthof u Poljskoj, gdje su se 1944. prvi puta sreli, nakon što su se igrom sudbine sreli opet ostali su prijatelji do današnjeg dana. Od 110.000 muškaraca, žena i djece, koji su bili zatvoreni u logoru tijekom holoklausta, čak je njih 65.000 izgubilo živote - među njima bilo je 28.000 Židova", napisali su William i Kate.

image
Kate Middleton razgovarala je sa žrtvama holoklausta, što su zabilježili videom.
EYEVINE/PROFIMEDIA

Kraljevski par podsjetio je da se 27. siječnja obilježava obljetnica oslobođenja najvećeg nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau, a taj je datum odabran za obilježavanje svih žrtava tog režima. "Zajedno svjedočimo za one koji su prošli genocid i odajemo počast preživjelima kao i onima čiji su se žovoti promijenili do neprepoznatljivosti. Ne smijemo nikada zaboraviti", zaključio je kraljevski par.

Kasnije su objavili video razgovora vojvotkinje Kate i dvojice preživjelih prijatelja.Troje sugovornika razgovaralo je putem video poziva, a unatoč strahotama koje su prošli Zigi i Manfred su u razgovoru bili vedri i šaljivi.

Linker
25. travanj 2024 02:39