Zoran Ferić dobitnik nagrade 'Grigor Vitez'
 Mirko Cvjetko
Čestitke!

Ferić osvojio nagradu Grigor Vitez: 'Iznenadilo me, ja sam kao dječji pisac tek na početku karijere'

U sklopu obilježavanja 70 godina djelovanja Društva „Naša djeca“, dodijeljene su Nagrade 'Grigor Vitez' za najbolje knjige za djecu i mlade te ilustracije.

Godišnja Nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Otada do danas je nagrađeno više od 150 djela dječje književnosti.

Između 122 prijavljena rada, ove godine nagrade i priznanja su primili Književnici Zoran Ferić za najbolji tekst za djecu u 2019. u ilustriranoj knjizi San ljetne noći; Roman Simić za najbolji tekst za djecu u 2019. u slikovnici Jura i gospođica Zavissst; Nada Mihaljević za najbolji književni tekst za mlade u slikovnici Putovanje u mejstu.

Mirko Cvjetko
Nagrada 'Grigor Vitez'

Nagrađeni ilustratori su: Manuel Šumberac za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici Potraga; Vendi Vernić za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u ilustriranoj knjizi Sedam mačaka.

Iznenađenje nagradom

Nagrađena je još i književnica Morea Banićević, koja je osvojila nagradu "Ptičica“ u kategoriji za najbolji roman u 2019. za Dvojnike u tami, te književnica Nikolina Manojlović Vračar i ilustratorica Jelena Brezovec, koje su osvojile nagradu "Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu u 2019. za Oblak u žutom kaputu.

Mirko Cvjetko
Svi dobitnici nagrade Grigor Vitez 2020. godine

"Moram reći da me jako iznenadila Nagrada 'Grigor Vitez', tim više što sam ja kao dječji pisac tek negdje na početku karijere, iako mi se bliži 60. godina., no znate kako kažu da se u starosti sve više približavamo djetinjstvu. Najviše se zahvaljujem stručnom povjerenstvu što su mi ukazali čast i povjerenje i udijelili ovu Nagradu. Zahvaljujem se i malim, mladim čitateljima ove ilustrirane knjige, kao što se zahvaljujem uredništvu i svojoj nakladničkoj kući. Ova je knjiga nastajala 30 godina te se nadam da je ovo prva u nizu", kazao je Zoran Ferić prilikom dobivanja nagrade.

Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn.

Nagrade dodjeljuje najstarija i najveća organizacija za djecu, Savez društava "Naša djeca“ Hrvatske na temelju ocjena stručnog i dječjeg povjerenstva. U 2019. godini prijavljeno je 122 naslova za djecu.

Mirko Cvjetko
Statua 'Ptica', za nagradu Grigor Vitez

O Nagradama "Grigor Vitez“ za 2019. godinu odlučivalo je stručno povjerenstvo u sastavu: Koraljka Jurčec Kos, predsjednica Povjerenstva, muzejska savjetnica i kustosica Hrvatskog biennala ilustracije; Ana Đokić, dopredsjednica Povjerenstva, književnica; doc.dr.sc. Marina Gabelica, Tomislav Tomić, ilustrator i izv.prof.dr.sc. Dubravka Zima. Dječje povjerenstvo koje dodjeljuje Nagradu „Ptičica“ je djelovalo pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 3 člana i dvije članice, djece u dobi 11-14 godina. Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

Pročitajte i:

Predrag Matvejević posmrtno dobio veliko priznanje: Njegov 'Mediteranski brevijar' oduševio Francuze

HNK predstavio novu sezonu: 'Teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete'

Preminula spisateljica i prevoditeljica Milena Benini

Preminuo književnik Bekim Sejranović: Tužna vijest potresla je cijelu regiju

Linker
12. travanj 2024 03:07