Noémie Merlant i Adèle Haene odlaze nakon proglašenja Romana Polanskog najboljim redateljem
 Getty Images
Dodjeli prethodili prosvjedi

Nazvale ga pedofilom i silovateljem, glumice napustile dodjelu nagrada nakon što je Polanski proglašen najboljim redateljem

Roman Polanski osvojio je francusku nagradu Cezar za film "And Officer and a Spy". Kada su na dodjeli glumice čule njegovo ime, mahom su napustile dvoranu.

Roman Polanski osvojio je francusku nagradu Cezar za režiranje filma "An Officer and a Spy". Dodjela se održavala u Parizu, prethodili su joj prosvjedi udruga za zaštitu ženskih prava nakon što je objavljeno da je film koji je Polanski režirao nominiran u 12 kategorija.

Glasovitog redatelja američko je pravosuđe osudilo zbog silovanja maloljetnice, a kaznu je izbjegao bijegom iz SAD-a tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Priznao je Polanski kasnije krivnju zbog spolnog odnosa s maloljetnicom 1977. i bio osuđen na 90 dana zatvora, ali je oslobođen nakon 42 dana. Doznavši da mu sudac kani odrediti višegodišnju zakonsku kaznu, pobjegao je, na dodjeli se nije pojavio.

Žene napustile dodjelu nagrada nakon što je Polanski nagrađen

Na samu dodjelu Cezara Polanski nije došao, a napustile su je i glumice kada su čule njegovo ime, među njima i Adele Haenel. Odluku o dodjeli nagrade nazvala je sramotnom, a kamere su je snimile kako na hodniku viče: "Bravo, pedofilu". Komičarka Florence Foresti vodila je dodjelu, no nakon što je Polanski proglašen najboljim redateljem, na pozornicu se nije vratila. Na Instagramu je izrazila svoje zgražanje cijelom situacijom i odlukom da se nagradi kultnog redatelja.

PARIS, FRANCE - FEBRUARY 28: (EDITORS NOTE: Image has been digitally enhanced.) Adèle Haenel leaves the Salle Pleyel after the award for best director was given to Roman Polanski. During the Cesar Film Awards 2020 Ceremony At Salle Pleyel In Paris on February 28, 2020 in Paris, France. (Photo by Francois Durand/Getty Images )
Getty Images
Noémie Merlant i Adèle Haene odlaze nakon proglašenja Romana Polanskog najboljim redateljem

Adele Haenel ranije je za New York Times komentirala odluku odavanja priznanja Polanskom, rekavši da je to pljuvanje u lice žrtvama. "To znači da silovanje žena ipak nije tako loše". Inače, Polanskog američko pravosuđe goni u okviru suđenja za spolni odnos s maloljetnicom pokrenut 1977. godine, a naša se na meti nove optužbe za silovanje koju je iznijela Valentine Monnier, što redatelj niječe.

Njezina optužba za silovanje došla je nakon optužbi više žena posljednjih godina za kaznena djela za koja je nastupila zastara.

Linker
18. travanj 2024 20:13