Getty Images/Vetta
Štetan mineral

Zaustavilo ih tisuće tužbi: Kozmetički divovi redom odustaju o opasne tvari u svojim proizvodima

Ispitivanja proizvoda s talkom pojačana su nakon Reutersove istrage tijekom 2018. godine kada je objavljeno da je J&J desetljećima znao da se u talku i prahu nalaze azbestne tvari, a sada sve više kozmetičkih kompanija uklanja taj sastojak iz svojih proizvoda.

Kozmetičke marke Chanel, Revlon i L'Oreal polako odustaju od uporabe talka u svojim proizvodima, slijedom sudskih tužbi u SAD-u da uzrokuje rak i zabrinutosti potrošača, a pridružuju im se i druge kozmetičke kompanije.

Luksuzna kozmetička kompanija Chanel uklonila je talk iz praškastog pudera za lice i pudera za tijelo, zbog negativne percepcije njegova mineralnog sastava, pokazali su sudski dokumenti koje je Reuters imao na uvid.

Korporacija Revlon uklonila je talk iz svojih proizvoda za njegu tijela, a L'Oreal istražuje alternativu za taj mineral. Takvi potezi dolaze nakon ispitivanja potrošačkih grupa, regulatora i proizvođača talka.

Profimedia
Sept. 26, 2015 - Milan, ITALY - Daizy Shely. BEAUTY HAIR MAKEUP MODEL ON BACKSTAGE, MILAN FASHION WEEK 2016 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, RTW, PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER, MAILAND, MILANO.MILPAPSS16BACK, Image: 263615267, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Talk se ponekad nalazi u istoj stijeni kao azbest koji ima jako kancerogeno djelovanje, a rabi se u tisućama raznih kozmetičkih i proizvoda za osobnu njegu, jer apsorbira vlagu, sprječava znojenje i čini kožu mekom.

Desetljećima su znali za štetnu tvar

Tisuće tužbi protiv raka, neke i iz 2013. godine, podignute su protiv Johnson&Johnsona (J&J). Navodi tužitelja da je azbestna kontaminacija uzrokovala karcinom započeli su 2017. godine. Drugi proizvođači pudera od talka također su se našli sučeljeni s tužbama, uključujući Revlon, Chanel i Avon.

Ispitivanja proizvoda s talkom pojačana su nakon Reutersove istrage tijekom 2018. godine kada je objavljeno da je J&J desetljećima znao da se u talku i prahu nalaze azbestne tvari. Tvrtka je zanijekala Reutersovo izvješće, s tvrdnjom da je njezin puder siguran za zdravlje i bez azbesta.

J&J je prošli mjesec najavio da će prestati prodavati baby puder u SAD-u i Kanadi, kao razlog navodeći pad prodaje i negativu reklamu.

Pročitajte i:

Susret generacija: Poznate mame podijelile su s nama beauty savjete koje su dale i svojim kćerima

Već se treba štititi: Znate li odabrati zaštitu od sunca sukladno vašem tipu kože?

Recept za svakog: Ova epidemija prisjetila me da znam kuhati sapune, a možete i vi

Linker
18. travanj 2024 07:05