Getty Images/iStockphoto
Tajne koje želite znati

Znate li kolika temperatura u hladnjaku mora biti da bi vam namirnice trajale dulje?

Organizacija i brižljivo odlaganje u hladnjaku utječu na rok trajanja namirnica - otkrijte trikove uz koje će voće, povrće i začinsko bilje dulje ostati svježe.

Ako želite sačuvati većinu namirnica dulje vrijeme, temperatura u hladnjaku treba biti između nule i pet Celzijevih stupnjeva. Temperatura u zamrzivaču treba biti između -18 i -20 Celzijevih stupnjeva. Obratite pažnju na to da vrata frižidera držite otvorenima što je moguće kraće - jer toplina koja ulazi u njega skraćuje "životni vijek" namirnica.

Ledena kupka za salatu

Glavica salate ostat će hrskava razdvojite li njezine listove i stavite ih u zdjelu s hladnom vodom na nekoliko sati. Nakon toga ih isperite te stavite na kuhinjski ubrus koji će upiti višak vode. Listove zarolajte i spremite u plastičnu kutiju u hladnjaku. Ako ste kupili već narezanu salatu u vrećici, stavite je u zdjelu i pokrijte s nekoliko kuhinjskih papirnatih ubrusa, a na vrh zdjele stavite plastičnu foliju za čuvanje hrane.

Šumske bobice u octu

Operite bobičasto voće u razrijeđenom octu (omjer je 1/4 octa i 3/4 vode) i pustite da se potpuno osuši na papirnatom kuhinjskom ubrusu. Stavite ga u posudu i prekrijte papirnatim ubrusom te zatvorite nepropusnim poklopcem. Tanki sloj octa na površini bobica sačuvat će ih od bakterija i plijesni.

Young man passing lettuce and other groceries to female roomate opening the fridge
Getty Images
Salata je nježna namirnica i treba ju tako i tretirati.

Kako sačuvati svježe začine

Grančice svježih začina zamotajte u vlažni kuhinjski papir. Bosiljak se najbolje čuva na sobnoj temperaturi pa njega stavite u staklenku s vodom. Isto vrijedi napraviti sa šparogama, kod kojih dodatno pomaže ako staklenku prekrijete plastičnom folijom i držite na hladnome mjestu.

Nareži i zamrzni

Povrće koje ne planirate pojesti u sljedećih nekoliko dana najbolje je blanširati i zamrznuti. Odmrzavajte ga polako u hladnjaku: omekšat će brže nego da ga izvadite van i ostavite u hermetički zatvorenoj posudi.

Dugovječni stanari

Mrkva, celer i pastrnjak mogu izdržati u hladnjaku do dva tjedna. Čuvajte ih u originalnoj ambalaži ili zamotane u prozirnu foliju za hranu.

Blond young woman by the open fridge taking a bowl of mushrooms with surprise
Getty Images/iStockphoto
Gljive ne čuvajte u najlonskim vrećicama i plastičnoj ambalaži.

Odvojite voće i povrće

Prilikom sazrijevanja nekih vrsta voća razvija se plin etilen, koji ubrzava sazrijevanje voća i povrća u njegovoj blizini. Zato banane, avokado i kruške držite odvojeno.

Produljite vijek bananama

Dok ne sazru, banane možete ostaviti na sobnoj temperaturi, a potom ih čuvati u hladnjaku još nekoliko dana. Čak i u slučaju da im kora pocrni, iznutra će biti ukusne.

NE PROPUSTITE!


Čitajte i:

Protiv bora, za hidrataciju: Volimo maske za lice iz kućne radinosti - učinkovite su i lagane za napraviti

Raspjevani hladnjak, aparat za kavu... Provjerite nove gadgete s kojima će svaka vožnja biti ugodnija

Neodoljive slatke bombice: Slastice spremne za samo 15 minuta

Ultimativni vodič: Koronavirus preživljava dugo i svugdje, evo kako se zaštititi u svom domu!

Linker
18. travanj 2024 14:09