Getty Images/iStockphoto
Lijepe grudi uz sigurne implantate

Znate li na što treba obratiti pozornost prije povećanja grudi? Donosimo odgovore na sva pitanja

Razvoj estetske kirurgije posljednjih je desetljeća donio napredak o kakvom smo mogli samo sanjati – materijali su kvalitetniji, tehnike sofisticirane, a liječnici iskusniji i educiraniji.

Razvoj estetske kirurgije posljednjih je desetljeća donio napredak o kakvom smo mogli samo sanjati – materijali su kvalitetniji, tehnike sofisticirane, a liječnici iskusniji i educiraniji.

Ženske grudi stoljećima su glavni motiv slikarskih i kiparskih umjetničkih djela, a njihov izgled danas je ženama važniji no ikad. Dok umjetnici njihovu ljepotu do savršenstva dovode pomoću kista, moderna tehnologija i plastična kirurgija omogućile su svakoj pripadnici ljepšeg spola da odabere njoj najsavršeniji izgled dojki.

Dvojbu "povećati grudi ili ne", zamijenile su potraga za dobrim plastičnim kirurgom i sigurnim implantatima, izboru veličine, oblika, prevenciji rizika… Ugradnja implantata – bilo zbog povećanja ili ujednačavanja veličine dojki, korekcije volumena nakon trudnoće, rekonstrukcije nakon mastektomije ili vraćanja čvrstoće kože i podizanja grudi zbog posljedica gravitacije i starenja – jedan je od najčešćih i najtraženijih estetskih zahvata koji milijunima žena vraća poljuljano samopouzdanje. No, prije zahvata iznimno je važno dobro se informirati te odabrati najkvalitetnije implantate na tržištu, piše magazin Appeal.

Žene bi trebale u razgovoru sa svojim plastičnim kirurgom provjeriti da implantante koje koristi posjeduju relevantne kliničke studije koje potvrđuju njihovu sigurnost.

Danas postoji mnoštvo informacija o implantatima, pogotovo na društvenim mrežama. Žene ne bi trebale nasjedati marketinškim porukama, nego u razgovoru sa svojim plastičnim kirurgom provjeriti da implantati koje koristi posjeduju relevantne kliničke studije koje potvrđuju njihovu sigurnost i raspitati se o garanciji koju nude.

istock
Prije zahvata iznimno je važno dobro se informirati te odabrati najkvalitetnije implantate na tržištu.

Na što sve treba obratiti pažnju prije odlaska "pod nož", pojašnjavaju plastični kirurzi, doc.dr.Ivo Džepina, dr.med.Miroslav Kinčl i prof.dr.sc.Zdenko Stanec, specijalisti opće, plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Pitanja pacijentica je mnoštvo, a među prvima je odabir idealne veličine.

"Idealna veličina grudi je ona koja je u skladu s cijelim tijelom te svakako treba izbjegavati pretjerivanje u veličini, koje izgleda umjetno i neprirodno te bi u konačnici, vremenom, opet dovelo do gubitka samopouzdanja", kaže dr. Ivo Džepina, a s njim se slaže i dr. Zdenko Stanec, dodajući da optimalni izgled i veličina dojki često ovisi o regijama i kulturama u kojima pacijentica živi.

U Južnoj i Sjevernoj Americi žene traže puno veće implantate od Europljanki i Azijki.

"U našoj sredini to je volumen od oko 350 mililitara. Oblik i volumen implantata određuje se na osnovi postojećeg izgleda i građe žene. Postoje standardna mjerenja na temelju kojih se određuje oblik i volumen implantata", kaže dr. Zdenko Stanec, dok dr. Miroslav Kinčl smatra da je idealna veličina dojke ona koju žena želi.

Getty
Brojne žene žele imati grudi poput glumice Halle Berry.

"Poimanja lijepe dojke toliko su različita da se liječnik koji operira u to ne bi trebao miješati. Osim, naravno, ako bi to narušilo uspjeh operacije ili zdravlje žene. A posebno sve mlađih djevojaka koje žele sve veće dojke. Naime, idealno je kad mlada žena želi napraviti korekciju dojki nakon porođaja. Najranije doba za povećanje grudi je punoljetnost, a gornje granice starosti zapravo nema", kaže dr. Miroslav Kinčl. S njim se slažu i kolege, a dr. Zdenko Stanec dodaje da je sve više djevojaka koje ne čekaju porođaj već ugradnju implantata žele ranije. No, ako je žena zdrava nema ograničenja u životnoj dobi, sve ovisi o općem psihofizičkom stanju pacijentice.

Operacija traje u prosjeku 90 minuta. Za osobe koje se bave uredskim poslom dovoljno je mirovati četiri do pet dana, dok je za poslove koji zahtijevaju značajnije tjelesne napore potrebno oko tri tjedna oporavka. Poslije operacije potrebno je nositi poseban elastični grudnjak pet do šest tjedana da bi tkivo zaraslo u optimalnom položaju. Kirurzi nošenje grudnjaka preporučuju i poslije oporavka, kako bi se smanjila mogućnost opuštanja grudi.

"Naravno da mora nositi grudnjak, jer implantat je dodatni teret za dojku i ako ga ne nosi, prije će se dojke opustiti", kaže dr. Miroslav Kinčl.

Ugradnja implatata podrazumijeva da će godinama biti "stanovnik" u tijelu, a napisi o puknućima implatanata izazivaju strah. Što ako mi implatat pukne, hoću li dobiti tumor, hoće li mi se njegova unutrašnjost razliti unutar tijela, otrovati me? Takve dileme muče sve žene, pa kirurzi ističu da je strah neopravdan.

Današnji implantati su tehnološki znatno napredniji i sigurniji. Međutim, svaka bi pacijentica trebala odabrati one koji su registrirani kod lokalnog nadležnog tijela (HALMED u Hrvatskoj) te imaju CE certifikat za plasman na tržište EU. Radi dodatne sigurnosti, poželjno je da su implantati odobreni od strane američke agencije za hranu i lijekove FDA, što znači da su podvrgnuti višegodišnjim kliničkim istraživanjima kako bi se utvrdile karakteristike i njihova kompatibilnost s ljudskim organizmom. S obzirom na to da u tijelu pacijentice u prosjeku ostaju od 10 do 15 godina, a nekad i duže, važno je da imaju doživotnu garanciju na rupturu te poznate komplikacije povezane s ovom vrstom operativnog zahvata. Dakako, različite tvrtke nude različita jamstva pa je poželjno odabrati umetak poznatog proizvođača, koji je svoju poziciju na tržištu dokazao kroz dugi niz godina i stoga uživa povjerenje i među kirurzima i pacijenticama. Takvih brendova implantata danas u svijetu nema puno.

Getty
I Sofia Vergara poznata je po svom bujnom poprsju.

"Treba uvijek odabrati implantate renomiranih kompanija koje za svoj proizvod daju odgovarajuće garancije. Kompanija Mentor daje najširu garanciju. S tim je implantatima povezan jako mali broj slučajeva ALCL-a, nastanka jedne vrste limfoma, iako uzročno posljedična veza te bolesti i implatata još nije dokazana. Ovaj limfom je izuzetno rijedak i do sada je dokumentirano manje od 800 slučajeva u cijelom svijetu na desetke milijuna operiranih žena. Važno je naglasiti da implantati za povećanje grudi nisu niti na koji način povezani s povećanim rizikom za razvoj karcinoma dojke", ističe dr. Ivo Džepina.

Implantati su vrlo otporni na udarce.

"Opisane su rupture kod prometne nesreće pritiskom pojasa u autu. Nema opasnosti kod leta avionom", naglašava dr. Zdenko Stanec, a dr. Ivo Džepina dodaje da, ukoliko u prometnoj ili nekoj drugoj nezgodi ipak dođe do puknuća, potrebno je odstraniti implantat kao i ostatke silikona u untrašnjosti dojke. Moderni implantati imaju vrlo gusti silikonski gel tako da se neće razliti u tijelu.

Prof. dr. sc. Zdenko Staneco, specijalist opće i plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Rak dojke, od kojeg danas nažalost obolijeva sve više žena, nije povezan s ugradnjom implantata, no oni su spas za žene kojima su zbog tumora odstranjene jedna ili obje dojke.

Dr. Ivo Džepina smatra da je rekonstrukciju dojke najbolje učiniti istovremeno s mastektomijom, jer se tako u jednom operativnom zahvatu rješava odstranjenje tumora i rekonstruktivni zahvat. Na ovaj način se izbjegava trauma gubitka dijela tijela jer se pacijentica nakon operacije budi s rekonstruiranom dojkom. Za pacijentice koje nisu spremne na prošireni operativni zahvat, rekonstrukcija se može učiniti nakon 6 mjeseci.

Prof. dr. sc. Zdenko Staneco, specijalist opće i plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Takav postupak nije opasan po zdravlje i ne utječe na daljnje liječenje.

"Naravno to ovisi i o vrsti raka dojke kao i o lokalnom nalazu u dojci. Indikacija se donosi posebno za svaku pacijenticu posebno. U slučaju uznapredovalog raka dojke moguća je rekonstrukcija poslije završenog onkološkog liječenja, godinu do dvije nakon prve operacije. Iako, primarna rekonstrukcija daje bolje rezultate od naknadne rekonstrukcije", dodaje dr. Zdenko Stanec.

Dr. med. Miroslav Kinčl, specijalist opće, plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Implantati u grudima – bez obzira na razlog njihove ugradnje – ženama donose zadovoljstvo i kvalitetniji život, a moguće komplikacije potrebno je svesti na najmanji mogući minimum kako bi u potpunosti i bez ikakvih zdravstvenih problema uživale u svom novom izgledu. Uz odabir kvalitetnih implantata ni to više nije problem.

"Prvo i osnovno, provjerite licencu liječnika jer augmentacije smije operirati samo plastični kirurg. Sve drugo je prevara i nadriliječništvo. To pacijentica nažalost osjeti tek kada se jave problemi, a obzirom i na rijetku, ali moguću pojavu malignog limfoma od ovojnice implantata, posebno treba paziti kome se prepustiti u ruke. Dakle, samo licenca, a ne priučenost", poručuje dr. Miroslav Kinčl.

Čitajte i:

Siniša Glumičić o 'novom normalnom': 'Nitko od pacijenata nije odustao od željenih zahvata'

Trend koji je donijela Melania Trump! Senzualni i zavodljivi pogled nikad nije bio toliko 'in'

Brzo i bezbolno do tijela iz snova! Visoka tehnologija za vrhunske rezultate

Vrijeme je za neinvazivno pomlađivanje! Tretman koji je uzburkao beauty scenu

Najnježniji laser na svijetu! Namijenjen svima koji se boje igala i nemaju vremena za dug oporavak

Regenerativna medicina budućnosti! Vlastito masno tkivo u borbi protiv bora, ožiljaka...

Precizno oblikovanje linije s minimalnim vremenom oporavka: 'Bez znojenja do savršenog tijela'

Mladost iz vlastite krvi! Pomlađivanje krvnom plazmom bezbolno je i brzo rješenje

Neke žene su si učinile strahotu! 'Ljudi imaju nerealna očekivanja, a i podliježu pritisku okoline

Novi osmijeh za manje od 24 sata: Brza metoda koja učinkovito rješava nedostatak zubi

Tehnika koja se dugo čekala: Korigiranje estetskih nedostataka zuba bez prethodnog brušenja cakline

Linker
25. travanj 2024 23:41