Petar Jurica
VRAĆA SE

Bezbrižnim šetnjama s Belom došao je kraj: Šprajc najavio povratak na male ekrane, svi su oduševljeni

Iako se prošle godine vratio zdravim životnim navikama i krenuo mršavjeti, TV voditelj i urednik ponovno je - istog datuma kao i prije šest godina - zbog infarkta završio na novoj operaciji.

U studenom 2013. je novinar i urednik Zoran Šprajc završio u bolnici na hitnoj operaciji. To stanje, rekao je prouzročili su mu stres, dvije i pol kutije cigareta dnevno, nekretanje te nezdrava i neredovita prehrana. U bolnicu, gdje su mu ugrađena dva stenta, došao je u zadnji čas - i to na inzistiranje supruge, a onda je na isti datum 2019. ponovno završio u bolnici na Dubravi, a od toga dana je na bolovanju.

Zagreb, 301217.
Premijera drame 'Ciganin, ali najljepsi' po romanu Kristiana Novaka, u dramatizaciji Ivora Martinica i u reziji Ivice Buljana u Hrvatskom narodnom kazalistu (HNK).
Na fotografiji: Zoran Sprajc.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media
Zoran Šprajc sa suprugom Lidijom

Danas je Zoran Šprajc javio svim pratiteljima sretnu vijest da se uskoro vraća na posao.

"Rekli mi na terapiji da trebam piti oko dvije litre tekućine dnevno, osobito ako namjeravam izgubiti koji kilogram. Nažalost ispostavilo se da liječnici pod riječ "tekućina" ne misle na gemišt, vino ili pivo, nego uglavnom na čistu vodu. Pa sam evo naletio na vodu koja se baš zove imenom vodinim: H2O. A kako po vašim komentarima vidim da ste već pomalo zavidni što Bela i ja već mjesecima ništa ne radimo nego samo ovako bezbrižno i sretno šetkamo, ne brinite, i tome uskoro dolazi kraj. Za dva tjedna se vraćam koronavirusu i svim ostalim pošastima koje vas napadaju iz vaših televizora. Živjeli!", dodao je popularni voditelj koji se vraća na RTL Direktu.

Pročitajte i:

Oglasio se Zoran Šprajc, infarkt doživio na isti datum kao i prije 6 godina: 'Oni i najveću budalu uspiju dovesti u red'

Zoran Šprajc oduševljen Nizozemskom: 'Jednog svog klipana sam ostavio ovdje na studiju'

Premda se Zoran Šprajc nije popeo na Eiffelov toranj - jer je zbog štrajka zaposlenika bio zatvoren - njegov romantični doživljaj Pariza ostao je na visini. Urednik i voditelj informativne emisije RTL Direkt u Gradu Svjetlosti ionako nije bio samo turistički, već da bi s tri godine mlađom suprugom Lidijom, urednicom i lektoricom na HRT-u, proslavio dvije važne obljetnice: 2. kolovoza svoj 50. rođendan, a dan prije - 20. godišnjicu braka.

- Zbog obveza i troje male djece dosad smo rijetko putovali izvan Hrvatske pa smo nakon dva desetljeća braka odlučili prekinuti tradiciju “neputovanja” i počastiti se izletom u neki od europskih gradova. U igri su bili Rim ili Pariz, ali smo na preporuku agencije odabrali francusku prijestolnicu jer je ondje manje vruće - i nismo pogriješili. Ugodan povjetarac nosio nas je pariškim ulicama pa visoke ljetne temperature gotovo da i nismo osjetili. Supruzi je to bio prvi izlet u Pariz, a ja sam ga posjetio davno, kao desetogodišnji klinac. Na temelju tog “iskustva” sada sam važno glumio vodiča, a kriomice proučavao Google Maps. Odsjeli smo u užem centru grada pa nam javni prijevoz nije trebao. Za takav pješački “tour de Paris” bili su dovoljni samo bočica vode i dobre cipele - šali se Šprajc, dodajući da su tijekom četiri dana on i supruga uspjeli vidjeti najatraktivnije pariške znamenitosti.

Privatni album

Najviše im se svidjela Latinska četvrt, multikulturalna jezgra ne previše iskomercijalizirana, a ima na desetke restorana, pubova i barova. Oduševio ga je i kabare Lido - spoj pjesme, plesa, glume, akrobatike te spektakularne kostimografije i scenografije. - Uz taj jedinstveni doživljaj supruga i ja smo čašom šampanjca nazdravili nama i našem braku. Bio je to vrhunac našeg putovanja. Inače nemamo običaj naveliko slaviti obljetnice. Počastimo djecu i sebe zajedničkim izlaskom u restoran i kakvim prigodnim darom, no ovaj put smo to vrijeme odlučili izdvojiti samo za sebe, i zbilja je vrijedilo svake lipe - otkriva Zoran Šprajc, koji sa suprugom Lidijom ima troje djece: 18-godišnju kćer Franku, s kojom je ovog lipnja zaplesao na maturalnoj večeri u hotelu Westin, te sinove Mirona (17) i Darjana (15).

Nakon trećeg djeteta Zoran je rekao “dosta” te se podvrgnuo vazektomiji. Smatrao je, naime, da je podvezivanje sjemenovoda najsigurnija metoda kontracepcije, a kako je cijeli zahvat, uz lokalnu anesteziju, trajao samo desetak minuta, nije ga bilo strah. No to nije mogao reći za infarkt u studenom 2013., koji su prouzročili stres, dvije i pol kutije cigareta dnevno, nekretanje te nezdrava i neredovita prehrana. U bolnicu, gdje su mu ugrađena dva stenta, došao je u zadnji čas - i to na inzistiranje supruge. - Izgubila je strpljenje, ugurala me u auto i odvezla do nama najbliže Nove bolnice. Ondje su za manje od pola sata sve pretrage bile gotove, a ja na aparatima, u operacijskoj dvorani. Tijekom koronarografije, kad su došli do srca, shvatili su da je u pitanju minuta-dvije. Za manje od sat i pol nakon dolaska u bolnicu ja sam bio spašen - ispričao je tada za Gloriju Zoran Šprajc, kojem je liječnik zbog akutnog infarkta jedva ugradio stent. Tada je doznao i da je već prehodao dva infarkta. Nakon trećeg je promijenio loše životne navike, što je značilo i izbacivanje svinjetine iz jelovnika. Kao tipičnom Slavoncu to mu nije bilo lako, ali je u osmišljavanju zdravog menija imao pomoć i potporu supruge - vegetarijanke. Zoran, koji je rodom iz Slavonskog Broda, i Zagrepčanka Lidija uvijek su dobro funkcionirali premda je on tvrdio da su potpuno različiti: ona fina i nježna, a on “siroviji” tip. U njihovu slučaju se, međutim, pokazalo da se suprotnosti itekako privlače. - Spojio nas je HRT gdje je Lidija radila kao lektorica, a ja tada kao novinar. Kad sam joj počeo nositi tekstove na pregled češće nego što je bilo potrebno i kad sam se počeo interesirati za dosadne pravopisno-gramatičke nijanse hrvatskog jezika, bilo je jasno da tu suradnju treba nastaviti i izvan posla... - prisjeća se Zoran, koji je s Lidijom prohodao krajem devedesetih, a ubrzo nakon toga, 1. kolovoza 1998., vjenčali su se u Zagrebu.

Zagreb, 030214.
Premijera danskog filma Zena u Kavezu, snimljen po bestselleru Jussi Adler-Olsena, u Avenue Mallu u Cinestar kinu. 
Na fotografiji: Zoran Sprajc sa suprugom.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

- S obzirom na to da je svadba bila dan prije mog 30. rođendana, gotovo je nemoguće zaboraviti godišnjicu. Stoga sam, barem što se toga tiče, vjerojatno najbolji muž na svijetu - smije se Zoran Šprajc. - A u čemu je tajna ili recept uspješnog braka? Iskreno, nemam pojma. Da znam, napisao bih o tome knjigu i obogatio se. Ali znam da treba što dulje i što češće njegovati i održavati lijepe trenutke, a one loše što prije zaboraviti.


Linker
18. travanj 2024 08:35