Od nje treba učiti

Glumica kojoj se obraćaju s ‘gospodine‘ ne voli društvene norme pa je bivšem pod krov dovela novog dečka

Poznata po svom nekonvencionalnom životu i upečatljivom androgenom stilu Tilda Swinton odavno ne brine što misle drugi i zato je mnogi gledaju kao idola. U tjednu kada slavi 60. rođendan prisjetili smo se važnijih crtica iz njezina života.

Svjetski poznata i priznata glumica Tilda Swinton većinu vremena živi u gradu Nairnu na sjeveru Škotske, a kad joj se dogodila ljubav s 18 godina mlađim novozelandskim slikarom Sandrom Koppom svoj život je u potpunosti izmijenila i to je bez prevelike drame priopćila svom nevjenčanom suprugu, umjetniku Johnu Byrneu s kojim ima dvoje blizanaca, Xaviera i Honor.

Život ne mora biti kompliciran

Slavna glumica i njen dečko Sandro upoznali su se 2004. na setu filma 'Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar', a par je izazivao čuđenje jer su nekoliko godina živjeli pod istim krovom s njenim bivšim partnerom kako bi on mogao sudjelovati u odgoju njihovih blizanaca Xaviera i Honour koji danas imaju dvadeset godina.

image
Tilda Swinton i Sandro Kopp jedno vrijeme su živjeli s njezinim bivšim partnerom.
BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Sve je to poprilično dosadno. Otac moje djece i ja smo vrlo dobri prijatelji, a ja sam sada u sretnoj vezi s drugim. I svi smo prijatelji. Život ne mora biti kompliciran. Moraš imati suosjećanja i ne kriviti sebe kada se stvari zakompliciraju." govorila je Tilda kada su je pitali kako komentira život u troje.

Tilda Swinton je rođena 1960. godine u Londonu, no za sebe ističe da je Škotkinja budući da potječe iz plemenite škotske obitelji čija loza seže do srednjeg vijeka. Njezin je otac Sir John Swinton, general britanske vojske, a majka - Judith Balfour, porijeklom iz Australije, koja je osim Tilde odgojila i tri sina. Pohađala je Tilda čak tri privatne škole, a 1983. diplomirala je društvene i političke znanosti na Cambridgeu.

Obožava biti izvanzemaljac

"Često me u svakodnevnim situacijama oslovljavaju s ‘gospodine’, valjda zato što sam visoka i ne nosim šminku. Vjerojatno ljudi misle da ne možete biti žensko ako ne izgledate tako. Zapravo obožavam biti izvanzemaljac". rekla je i dodala: "Voljela bih dvije godine ne raditi ništa, živjeti bez ikakvih planova. Samo se probuditi ujutro i ne znati cijeli dan što raditi sa sobom".

Tilda je, pak, puno više od glumice, a to je pokazala svojim performansima. Još 1995. godine izvela je svoj prvi performans "The Maybe" u kojem je tjedan dana spavala po osam sati na dan u galeriji Serpentine u Londonu, gdje su je obilazili posjetitelji. Ponovno ga je izvela iduće godine u Rimu te 2013. obnovila u New Yorku. Poslije je u firentinskoj opernoj kući Teatro della Pergola u sklopu manifestacije "Pitti uomo" s povjesničarom mode Olivierom Saillardom izvela novi performans "CloakRoom", u kojem su glumica i njezin suradnik izmjenjivali scene saživljavanja s odjevnim predmetima koje su pronašli ili posudili iz garderobe.

"Radim na tome da su Clooney i Pitt u svakomu mojem ugovoru. Teško je, ali pokušavam. No, George i ja ciljamo na to da jednog dana budemo u filmu u kojem govorimo lijepe stvari jedno drugome". rekal je tada.

image
Tilda pomno bira svoje uloge...
WALT DISNEY PICTURES - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA

Ne voli uštogljene ljude

Swinton je glumila suprugu Davida Bowieja u spotu za pjesmu "The Stars (Are Out Tonight)", što joj je bilo, kako kaže, ostvarenje sna.

"Volim raditi s ludom ekipom, ne volim uštogljene ljude", naglašava Swinton...

Upravo je Bowieja glumica često spominjala kao osobu zaslužnu za liječenje njezinih tinejdžerskih nesigurnosti vezanih uz izgled. Njegov prvi album kupila je s 13 godina, kada ga nije imala na čemu slušati.

"Nisam ga kupila zbog glazbe, nego zbog naslovnice. Privukla me ta fotografija. Toliko mi je nalikovao, mogao je biti moj rođak. Izgledao je kao da dolazi s istog planeta kao i ja i to je mi je bila velika utjeha. Uvijek mi se činilo da smo rođaci iako ga nikada nisam upoznala", priznala je glumica.


Čitajte i:

Bez obožavatelja Početak novog doba: Filmski festival u Veneciji uz velike mjere sigurnosti okuplja brojne zvijezde

Uvijek posebna Modna lekcija Tilde Swinton: Malo tko bi na ovaj način isfurao ružičasto odijelo

Slavna glumica i njezin 18 godina mlađi dečko: Ljubavna priča bez mane koja govori da život ne mora biti kompliciran

Linker
16. travanj 2024 15:44